fbpx

Q&A met Carlton Jumel Smith

11 December staat hij dan eindelijk in BIRD. De soulvolle Carlton Jumel Smith. Zes vragen op een rij over zijn leven, passie voor muziek en zijn biggest inspirations. Het originele interview is hier te lezen.

Heeft het opgroeien in Spanish Harlem, New York een grote invloed gehad op jouw muziek?

Opgroeien in Spanish Harlem was gaaf en het liet mij kennis maken met Salsa en de fantastische cultuur van Puerto Rico. Maar het waren mijn moeder en James Brown die de grootste impact op mij hadden. James Brown was mijn grootste inspiratiebron en wakkerde mijn passie voor muziek aan. Hij liet me zien wat ik zou kunnen zijn, wat ik zou moeten zijn en wat ik moest en zou worden.

Waarom was James Brown zo’n grote bron van inspiratie voor jou?

Natuurlijk zijn muziek, maar ook zijn levenslessen uit de 60’s. ‘Get an education, ‘stay in school,’ and ‘dress well and be respectful,’ waren belangrijk voor me en veranderden mijn leven. Ik verloor mijn vader al op jonge leeftijd. James werd eigenlijk vanaf dat moment een soort vaderfiguur voor mij.

Was je moeder van grote invloed bij de ontwikkeling van je passie voor muziek?

Waar ik ook was opgegroeid, het zou in alle gevallen prachtig zijn geweest door mijn moeder. Van zonsopkomst tot zonsondergang speelde ze niets anders dan ‘great 45s’  bij ons thuis. Door haar kwam ik echt in aanraking met muziek. Zij was mijn held en mijn alles. Ik ben er trots op dat ik nog altijd al haar 45s, 8-tracks en LP’s in bezit heb.

Hoe schrijf je een nummer?

Als eerste luister ik naar de muziek en daarna begin ik gelijk met het schrijven van de lyrics. Hierna neem ik eerst zelf de zang op, gewoon thuis op mijn computer. Vervolgens stuur ik het naar mijn collega’s. Het fijne is, deze werkwijze gaat supersnel, het is een ‘same day process’.

Hoe ging het maakproces van je album 1634 Lexington Avenue? Denk je dat het te vergelijken is met je eerdere werk?

Ik denk dat dit album hoog scoort in vergelijking met mijn andere werk omdat het zo organisch tot stand kwam. Door de muziek die Cold Diamond en Mink maakten voor het album moest ik in een andere stijl gaan schrijven. Hierdoor ontdekte ik een compleet nieuwe kant van mezelf, één waar ik hartstikke trots op ben. We zijn al weer druk bezig met het volgende album. Zij sturen mij de muziek en ik schrijf gelijk de lyrics. De volgende dag duiken we dan de studio in en nemen we het op. Ik vind het geweldig om met deze mannen te werken.

Je speelde tien jaar in China. Hoe was daar de reactie op jouw soulmuziek?

Ik woonde in Shanghai. Wat mij op viel was dat ondanks de taalbarrières en de culturele verschillen de mensen gewoon vermaakt willen worden. Zo lang je er maar voor zorgt dat het publiek geëntertaind wordt, zullen ze altijd terugkomen om je nog eens te zien.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 03 October

blackwave.

Hiphop duo Blackwave. made a big splash during BIRDfest in November, and it’s therefore no surprise they’re returning to BIRD – with a new record! Belgian hip hop is alive and kicking, and this duo from Antwerp is living proof.

Friday 02 October

Karsu at BIRD

Karsu

Whether she sings in English or Turkish, whether it’s pop, jazz or traditional, we never get bored of Karsu! The […]

Friday 25 September

King Shiloh Sound System

Dub- en rootsgids King Shiloh is in a giving mood en maakt je (mét soundsystem) wegwijs in het reggae-universum tijdens zijn all-nighter!