fbpx

Negen vragen van Kraak & Smaak aan DJ Supermarkt

Vrijdag 13 december zal dj Supermarkt de turntables bespelen zij aan zij met Kraak & Smaak (DJ). Lees hier alles over DJ Supermarkt in het interview hieronder!

Hoe ben je op je artiestennaam gekomen?

Ik was onderdeel van een dj-duo genaamd Le Hammond Inferno. Toen mijn partner Holger ineens besloot om naar Brazilie te verhuizen moest ik een nieuwe naam verzinnen voor de komende shows. Ik had werkelijk geen idee. De naam moest niet al te serieus zijn, want daar zijn er al genoeg van en daar ben ik geen fan van. Toen ik op dat moment uit m’n raam keek, keek ik zo een supermarkt in en dat was het. Niet serieus genoeg? Haha.

Wat was je eerste plaat en je eerste liefde op muziekgebied?

Mijn eerste plaat was ‘Breakfast in America’ van Supertramp. Daarna ging ik mijn punk en postpunk new wave periode in. Maar zoals je op mijn Too Slow To Disco-compilaties kan horen zit de smooth sound meer in m’n ziel dan ik dacht.

Vertel ons iets meer over je label. Hoe ben je het begonnen?

Met mijn DJ-partner Holger had ik al een label genaamd Bungalow Records tussen 1995 en 2006. We waren gewoon dj’s en hadden geen idee hoe je een label moest runnen, maar Christoff Ellinghaus, de eigenaar van City Slang, wilde ons helpen en zo zijn we samen het label begonnen. Toen ik de sound van late 70’s westcoastmuziek ontdekte in 2010, een muziekstijl die ik vooral draaide als ik thuis kwam van een dj-gig, ben ik een nieuw label met Christof begonnen met die sound als basis.  Zo is How Do You Are begonnen.

Een paar maanden geleden hebben we samen gedraaid in Berlijn. De venue (Klunkerkranich) was te gek en de vibe was ook zeker speciaal.

Hoe zou je het leven en draaien in Berlijn omschrijven?

Ik noem het altijd de kleinste grootste stad ter wereld. Je kan hier nog steeds relatief goedkoop wonen en ik kan doen wat ik wil op dj & muziekgebied, want Berlijn zit vol met mensen die niets hebben met mainstream muziek. Clubs zoals Klunkerkranich en Monarch zijn moeilijk te vinden in de rest van de wereld. De eigenaren van die clubs willen echt iets speciaals neerzetten en denken niet aan het geld. In zulke venues draai ik vaak, heb een geweldig vast publiek en zou dan ook nergens anders willen wonen.

Ben je wel eens eerder in Rotterdam geweest? 

Eind jaren 90 heb ik in Rotterdam geopend voor Dimitri From Paris en The Wiseguys, twee giganten destijds. Eerst draaiden we tijdens ADE, wat te gek was. Maar de dag erna stonden we in Rotterdam in een gigantisch grote venue, zonder publiek! Het was rampzalig, maar ook hilarisch om te zien hoe grote artiesten hier mee omgaan (niet goed). Toen Holger en ik rondliepen in het pand, ontdekten we een kelder waar gabbatechno werd gedraaid. Het stond ramvol met jonge mensen. That’s life!

Welke track in je DJ-sets stelt nooit teleur?

Deee Lite’s Groove Is In The Heart is mijn classic tune. Natuurlijk is het vaak gedraaid en een beetje obvious, maar ik probeer altijd nieuwe versies te vinden. The Reflex heeft bijvoorbeeld een fijne edit gemaakt die ik nu ook vaak draai in m’n sets.

Wat is de meest waardevolle plaat in je vinylcollectie?

Ik houd simpelweg van m’n hele collectie, dus in die zin is elke plaat even waardevol voor me. Maar tegenwoordig geef ik veel meer om de muziek, dan om een bepaalde plaat of limited edition. Mijn favoriete track van de laatste tijd is Ned Doheny’s Give It Up For Love van de Too Slow To Disco vol. 1 compilatie.

Wat is je raarste gig ooit?

De gig in Rotterdam destijds was al aardig raar, maar een aantal jaren geleden draaide ik op een festival in Benidorm. In een lokaal voetbalstadion vol Britse toeristen stonden acts als The Cult, James Murphy en 2ManyDJ’s. Ze hadden mij op een praktisch onvindbare stage in het stadion gezet. Er was ook geen licht, het was nat en tijdens het draaien ben ik uitgegleden waardoor ik viel en m’n heaphone ben verloren. Die heb ik overigens ook nooit meer terug kunnen vinden. Ik heb de set afgemaakt zonder headphones en monitoren en dat maakte het optreden natuurlijk niet beter. Gelukkig hadden maar tien mensen op wonderbaarlijke wijze het podium kunnen vinden.

Wat zijn je plannen voor 2020?

Volgend jaar gaan we twee nieuwe Too Slow To Disco compilaties uitbrengen. Ik kan er niet te veel over zeggen, maar op een van de compilaties zal Kraak & Smaak te vinden zijn. Alleen weten ze dat nog niet… tot nu!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 23 October

Becca Stevens

The career of singer-songwriter and multi-instrumentalist Becca Stevens has skyrocketed since her performance at North Sea Jazz Festival, but New […]

Saturday 05 December

Cyrille Aimée

In the summer of 2016, singer Cyrille Aimée was one of the biggest surprises of North Sea Jazz Festival. In the spring of 2017, BIRD and LanterenVenster brought her to Rotterdam for a first club concert. Since then, Cyrille released two albums – Cyrille Aimée and Move On: A Sondheim Adventure. It was therefore high time to invite the rising star for another concert.

Friday 25 September

King Shiloh Sound System

Dub- en rootsgids King Shiloh is in a giving mood en maakt je (mét soundsystem) wegwijs in het reggae-universum tijdens zijn all-nighter!