fbpx

Wat gebeurt er met de Thelonious Monk Competition-winnaars?

Die gaan direct door naar BIRD

Thelonious Monk, wie kent hem niet? Minstens even bekend als the man himself is de jazzcompetitie voor jong talent die in zijn naam is opgericht. Want áls er een lijst kan battlen met het oeuvre van Mr. Monk is het de lijst winnaars van de Thelonious Monk Competition.

En onderschat de jury ook niet! Grootheden als Quincy Jones, Herbie Hancock, Al Jarreau, Diana Krall, Branford Marsalis, Patti Austin, Dianne Reeves, Roy Hargrove, Terence Blanchard, Joshua Redman, Pat Metheny en John Scofield beoordelen jaarlijks artiesten die hun discipline naar een hoger niveau tillen: de influencers en grensverleggers van morgen. Laten dat nou net de artiesten zijn waar BIRD zo van houdt. En het blijft niet bij liefde op afstand, een groot deel stond zelfs bij ons op de planken. Gemist? Niet getreurd, want ook komende tijd staan Monk-winaars in BIRD! Lees hieronder wie en wanneer.

Winnaars

Jamison Ross – Drums – 2012

Deze jazzdrummer won de Thelonious Monk Competition door zijn spel terug te brengen naar de kern, “alsof hij Master Chef won met een omelet”. Hoe die omelet smaakt, kun je komen proeven op woensdag 17 februari in BIRD.

Kris Bowers – Piano – 2011

‘Emergency bad-ass pianist’, zo staat hij in de telefoons van Quincy Jones, Aretha Franklin en Jay-Z. Kris Bowers speelde in november 2014 in BIRD.

Cécile McLorin Salvant – Vocals – 2010

Haar zwoele maar rauwe vocals zorgden ervoor dat ze in 2010 de competition won. Samen met LantarenVenster halen we Cécile McLorin Salvant naar de Kop van Zuid op dinsdag 8 maart.

Ambrose Akinmusire – Trumpet – 2007

Geen trompettist kan de broeierige tijdsgeest zo samenvatten in klanken als Ambrose Akinmusire. Een vaste klant in BIRD die nogmaals naar Rotterdam komt op zaterdag 6 februari en rockdrummer Thomas Pridgen meeneemt (#spannend!).

Gretchen Parlato – Vocals – 2004

Gretchen Parlato was in december 2011 een van de eerste uitverkochte concerten in BIRD. Later kwam ze langs bij BoogieBall, de North Sea Jazz Festival-afterparty, om haar favoriete platen te draaien.

Ilja Reijngoud – Composers Competition Winner – 2003

Deze trombonist is een regular op onze jamsessie, BIRDsessions.

Pedro Martinez – Afro-Latin Jazz Hand Drum – 2000

De percussionist toerde met latinbands de hele wereld over en ging na zijn optredens in Nederland linea recta naar BIRD om verder te jammen tijdens onze Latin Jazz Sessions op 14 juli 2013.

Jesse van Ruller – Guitar and Bass – 1995

Hij won de competition op twintigjarige leeftijd en dat is zelfs voor Thelonious Monk Competition-standaarden jong! Jesse van Ruller is een graag geziene gast op de woensdag bij BIRDsessions.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 30 November

Tabitha BIRD Rotterdam

Tabitha

In 2017 speelde Tabitha zich plots in de kijker op het album Rémi van Ronnie Flex. Met ‘Is Dit Over?’ […]

Friday 29 November

The Mauskovic Dance Band

The Mauskovic Dance Band

Cumbia, afrobeat en een snufje disco: The Mauskovic Dance Band mengt het moeiteloos tot een extreem aanstekelijk eigen geluid.

Tuesday 22 October

Raphael Saadiq BIRD Rotterdam

Raphael Saadiq

Raphael Saadiq komt voor het eerst sinds zijn optreden op North Sea Jazz in 2011 weer naar Nederland. De r&b- […]