Wednesday 17 February 2016

Jamison Ross

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 14,- (pre-sale) / € 17,- (door)
CJP: € 12,- (pre-sale) / € 14,- (door)

Genre

Some have it all. Jamison Ross won de Thelonious Monk Award voor zijn werk achter de drumkit. Maar tot ieders grote verbazing verzorgde hij ook de vocals op zijn splinternieuwe plaat Jamison. En hoe! Hij wordt al de nieuwe Gregory Porter genoemd en weet jazzliefhebbers over de hele wereld te bekoren, waaronder de juryleden van de Grammy Awards.

De nieuwe Gregory Porter

Jamison Ross’ moeder had al snel in de smiezen dat haar zoon een groot talent had. Ze stuurde hem jarenlang naar drumklasjes, wat uiteindelijk uitmondde in een bachelor en master Jazz Studies aan de Florida State University en University of New Orleans. Na zijn studies werkte hij samen met Cécile McLorin Salvant, Carmen Lundy, Jon Batiste, Dr. John, Jon Cleary en Christian McBride. Totdat in 2012 zijn carrière in een stroomversnelling raakte: hij won de Thelonious Monk International Jazz Competition voor zijn gave achter de drumkit en ontving een platencontract bij het prestigieuze jazzlabel Concord Music Group. Hier verraste hij iedereen door ook de vocals van zijn geniale debuut Jamison voor zijn rekening te nemen. De plaat werd lovend ontvangen bij critici die hem tot de ‘nieuwe Gregory Porter’ bombardeerden. Waar misschien een heen-en-weertje tussen zang en drums op de loer kan liggen, is het tegendeel waar op Ross’ debuut. De rustige, volle zang doet niet onder voor het kundige drumwerk. En andersom! De plaat is dan ook genomineerd voor een Grammy.

Meester achter drums én mic

Ondanks dat Ross zichzelf een echte jazzartiest noemt, blijkt op Jamison dat hij elke uithoek van het genre verkent. De Big Easy-grooves waaien door het album heen. Niet gek, want alle tracks zijn opgenomen in zijn woonplaats New Orleans. Het ene moment valt zijn volwassen, zelfverzekerde stem op, zoals op ‘Emotion’ en het romantische ‘These Things You Are To Me’. Dan weer trekt zijn dynamische jazzdrumwerk de aandacht, zoals op het elegante ‘Martha’s Prize’ en het warme ‘Set Us Free’. Maar wat het meest fascineert is hoe Jamison moeiteloos schakelt tussen stem en drums, tussen swingende jazz en r&b en gospel die hij nog kent uit zijn opa’s kerk. Live hoor je pas werkelijk hoe Jamison meester is over zijn eigen sound. De chemie met zijn bandleden (én oude klasgenoten) spat van het podium. Vergeet niet dat je hem als eerste zag in BIRD, want Jamison Ross wordt een hele grote.

Line-up

Jamison Ross: bandleader en drums
Rick Lollar: gitaar
Chris Pattishall: piano
Barry Stephenson: bas

 

View agenda

Have A Look At This

Tuesday 08 March

Cécile McLorin Salvant

Cécile McLorin Salvant kent haar jazzstandards maar houdt ervan het stof af te kloppen van vergeten songs. Van swing-era-nummers tot […]

Wednesday 11 May

Quantic

 

Sunday 27 March

Roy Hargrove Quintet

Beste Roy Hargrove-bezoeker, om medische redenen is Roy Hargrove helaas genoodzaakt zijn gehele Europese tour te annuleren. Daarmee komt ook […]