Creëren en ontdekken met Jesse Schilderink

Een gesprek met Raluca over zijn Winter Residency

Nieuw jaar en nieuwe richting. Vanaf januari 2019 starten we de BIRDsessions Residency. Ieder kwartaal programmeert een wisselende artiest een maand lang zijn of haar persoonlijke droomprogramma en Jesse Schilderink bijt het spits af. Als sessieleider en programmamaker dropt hij vijf donderdagavonden met nieuwe formaties, old-school-tributes en…. wat nog meer? Dat legt hij uit in zijn gesprek met BIRDsessions-programmeur Raluca Baicu. Enjoy en tot donderdag!

Raluca: Wat dacht je toen ik je vroeg om onze eerste Artist In Residence te zijn?

Jesse: Ik vond het een ontzettend toffe uitdaging. Normaal sta je als artiest toch voornamelijk op het podium. Deze residency geeft mij de mogelijkheid zelf een programma samen te stellen van meerdere weken. Ik wilde vooral nieuwe projecten creëren, in plaats van vaste bandformaties vragen een avond te komen spelen. Door de residency kan ik nieuwe dingen uitproberen, zowel op het podium met genres en spelers als op het gebied van programmering.

Jesse: En waarom vroeg je mij?

Raluca: Omdat je een geweldige muzikant bent die niet bang is nieuwe dingen te proberen. Je bent creatief en organisatorisch sterk. Ik wilde zien wat er zou gebeuren als ik je de ruimte zou geven zelf dingen te doen.

Raluca: Wat ga je de komende weken doen?

Jesse: De vijf donderdagen wilde ik divers in geluid en programmering invullen. BIRD heeft een bijzondere plek in de Rotterdamse scene. Je hoort hier zo veel verschillende groove-related sounds. Dat maakt dit de perfecte plek om genres samen te brengen en nieuwe concepten uit te proberen. Ook kon ik door deze residency nieuwe spelers en bands samenbrengen.

“Ook kon ik door deze residency nieuwe spelers en bands samenbrengen.”

Op 3 januari: Soundtrack of a Revolution

Een project waarmee we jaren geleden al eens een keer op het podium hebben gestaan: een hiphop-tribute aan de jaren 90 en de sample-cultuur. Er staat dan een band op het podium en tegelijk zal dj Franky Sticks vanachter zijn turntables samples mixen.

Op 10 januari: The Tenor Tribute

Een tribute aan mijn eigen instrument: de saxofoon. Deze avond is geïnspireerd door een video die ik als kind zag, waarin vier tenorsaxofonisten een ode brachten aan John Coltrane. Dit wordt niet zozeer een tribute aan die grootheid, maar eigenlijk een tribute aan die tribute (red.: een Tribute Inception!).

Op 17 januari: As*best

Dit wordt een avond waar improvisatie centraal staat. Samen met drummer Jimmi Hueting en gitarist Jelle Roozenburg creëren we een trip van live-looping, elektronische experimenten, samples en industriële sounds.

Op 24 januari: Afrodesia

Een afrobeat-session waarin ik samen werk met twee geweldige percussionisten: Yannick van ter Beek en Steven Brezet. Samen met de band gaan we de afrobeat-canon langs met o.a. Fela Kuti.

Op 31 januari: Rotterdam/Trondheim Collective

Deze vind ik erg bijzonder om naar BIRD te mogen brengen. Dit is een ongoing project van mij tussen Trondheim (in Noorwegen) en Rotterdam. Ik heb vorig jaar een paar maanden in Trondheim gewoond en haal nu regelmatig Noorse muzikanten deze kant op voor een muzikale samenwerking. Deze keer zijn dat bassist Julian Haugland en pianist Philip Edwards Granly.

Jesse: Maar hoe heb jij eigenlijk deze residency bedacht?

Raluca: Als programmeur wil ik muzikanten de support en mogelijkheid bieden nieuwe dingen te proberen. Daar draait volgens mij muziek en kunst om: creëren en ontdekken. Ik wil dus zoveel mogelijk mogelijkheden creëren waar nieuwe dingen kunnen ontstaan. Voor zowel publiek als artiest. Hoe komt publiek dichterbij de muziek en worden zij onderdeel van het optreden? Wat ik wil is dat die twee samenkomen zodat artiest en publiek verbonden zijn.

“Daar draait volgens mij muziek en kunst om: creëren en ontdekken.”

Jesse: Inderdaad. De rol van publiek wordt vaak onderschat. Wanneer je in een lege ruimte oefent is dat zo anders. De reactie van het publiek heeft effect op de spelers. Wanneer die magie tussen speler en luisteraar ontstaat, zorgt dat voor een extra… (red.: Jesse trekt een gelukzalig gezicht).

Raluca: Ja. de artiest moet er open voor staan. maar ook het publiek. Zij moeten hun geest en hart open houden voor wat er op het podium gebeurt…


… Langskomen?

Block dan de volgende (gratis) donderdagavonden. En vergeet je instrumenten niet!
• Do. 03 jan.: Soundtrack of a Revolution
• Do. 10 jan.: The Tenor Tribute
• Do. 17 jan.: As*best
• Do. 24 jan.: Afrodesia
• Do. 31 jan.: Rotterdam/Trondheim Collective

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 28 June

BIRD Rotterdam Ntjam Rosie

Jazz Night Express

Eén trein, drie jazzpodia: 28 juni 2019 vertrekt de Jazz Night Express van Rotterdam, via Amsterdam naar hartje Berlijn. De Jazz Night Express is slapen, eten, drinken én genieten van muziek op een onvergetelijke reis naar Berlijn en weer terug.

Wednesday 10 April

Dawn Richards BIRD Rotterdam

DAWN

When it comes to music, DAWN means business! Back in the days als één van de leden van Danity Kane, […]

Wednesday 29 May

Nick Mulvey BIRD Rotterdam

Nick Mulvey

De Engelse singer-songwriter Nick Mulvey komt voor een intiem solo-concert naar LantarenVenster.