fbpx

Alles klinkt doper met koper

Er gebeuren spannende dingen in de jazzscene van nu. De kersverse lichting blazers maakt zelfs de niet-liefhebbers van jazz warm met nieuwe, experimentele interpretaties van het genre. En guess what, ze staan allemaal op het podium van BIRD dit jaar! Deze heren blazen traditionele jazz een geheel nieuw leven in door het te combineren met pop, hiphop, rock en zelfs met spoken word. Want alles klinkt doper met koper.

Benjamin en Robins tijdmachine naar Parijs, 1940

De bekendste altsaxofonist van Nederland (en ver daarbuiten) komt met een nieuw jazzproject. Samen met gypsyjazzgitarist Robin Nolan dook Benjamin Herman de studio in voor een nieuwe plaat, Swing de Paris. Een ode aan swingjazz à la Django Reinhardt en Stéphane Grappelli’s Hot Club de France Quintette: sexy, los en bij vlagen melancholisch. Benjamin had al twintig jaar lang een muzikaal oogje op Robin Nolan en heeft hem eindelijk weten te strikken voor een jazzy samenwerking. Op 9 december horen we hoe Benjamin zijn coole saxwerk verweeft met de swingende gypsyjazz van Robins trio.

De spannende jazz van Ambrose Akinmusire, Thomas Pridgen en Mike Aaberg

Vijay Ayer, Kendrick Lamar, Esperanza Spalding… ze hebben allen Ambrose Akinmusire op speed dial voor nummers die extra “umpf” kunnen gebruiken. In zijn prille carrière heeft de trompettist al twee vermaarde prijzen in de wacht weten te slepen: de Thelonious Monk International Jazz Competition en de Paul Acket Award. En terecht, Ambrose blaast namelijk eigenhandig het stof van de jazz. Met gemak verwerkt hij elementen uit de (moderne) klassieke muziek, avant-garde, pop en spoken word in zijn muziek. En op zaterdag 6 februari komt daar rock als genre bij. De blazer komt dan naar BIRD met chief-rocker op de drums, Thomas Pridgen.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 28 June

BIRD Rotterdam Ntjam Rosie

Jazz Night Express

Eén trein, drie jazzpodia: 28 juni 2019 vertrekt de Jazz Night Express van Rotterdam, via Amsterdam naar hartje Berlijn. De Jazz Night Express is slapen, eten, drinken én genieten van muziek op een onvergetelijke reis naar Berlijn en weer terug.

Sunday 04 August

Lee Fields BIRD Rotterdam

Lee Fields

Lee Fields begon zijn carrière zo’n 50 jaar geleden, maar zijn schorre en tegelijkertijd tedere James Brownachtige stem is nog altijd niet weg te denken uit soul- en funkland. 

Monday 26 August

Yola BIRD Rotterdam

Yola

Counrty en blues op z’n rauwst en dus mooist