Wednesday 09 December 2015

Benjamin Herman & Robin Nolan Trio

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 15,- (pre-sale) / € 18,- (door)
CJP: € 12,- (pre-sale) / € 15,- (door)

Genre

Na Robin Nolan een jaar of twintig (op gepaste afstand) gevolgd te hebben, zag saxofonist Benjamin Herman zijn droom eindelijk in vervulling gaan: een samenwerking in de vorm van een gypsyjazzplaat in de stijl van Django Reinhardt en Stéphane Grappelli. Op deze woensdagavond staan Benjamin, Robin en Robins trio samen op het podium, waar ze nummers van deze nieuwe plaat, Swing de Paris, laten horen.

Swingende gypsyjazz met een melancholische snik

“Robin Nolan volg ik al twintig jaar en zo lang ik hem ken wil ik samen iets maken,” aldus Benjamin Herman. Er moest twintig jaar overheen gaan, maar eindelijk heeft Benjamin de jazzgitarist weten te strikken voor een gezamenlijke ep die eind november van de persen rolt: Swing de Paris. Met Robin en diens trio nam Benjamin een zestal stukken op in de jarenveertigstijl van Django Reinhardt en Stéphane Grappelli’s Quintette du Hot Club de France: swingende gypsyjazz met een melancholische snik. Niet meteen een easy job voor Benjamin: “Het is geweldige muziek waar ik mijn hele leven al dol op ben. Maar het is ook lastige muziek, ik moest opnieuw leren improviseren. Het vergt een andere timing en ritmische benadering. Alles is veel meer op de tel en dat is zeker niet het geval met het soort jazz dat ik gewend ben te spelen.”

Gewoon in Amsterdam

En dat in een overvol 2015. Naast de gebruikelijke gekte rondom zijn New Cool Collective, trad Benjamin op met de jonge zanger Daniël von Piekartz en bracht hij het succesvolle album Trouble uit. Alsof dat niet genoeg was, speelde hij ook met Typhoon, The Kik, Jazz Orchestra of The Concertgebouw, The Gramophone Allstars en Dr. John. Ook Robin Nolan gaat als een speer. Hij wordt gezien als autoriteit op het gebied van gypsyjazz en reist de hele wereld rond met een gitaar op zijn schouder. Hij was goed bevriend met George Harrison van The Beatles, speelde met Bill Wyman van The Rolling Stones en woont, net als Benjamin overigens, nog gewoon in Amsterdam. En dus niet in Parijs, al doet Swing de Paris bijna iets anders vermoeden.

Line-up

Benjamin Herman: altsaxofoon
Robin Nolan: akoestische gitaar
Kevin Nolan: akoestische gitaar
Arnoud van den Berg: bas

Article

De veelzijdige samenwerkingen van Benjamin Herman

Benjamin Herman

View agenda

Have A Look At This

Saturday 06 February

Martin Lawrence

Ambrose Akinmusire, Mike Aaberg en Thomas Pridgen kennen elkaar sinds hun jeugd, maar Martin Lawrence is hun eerste muzikale samenwerking. […]

Wednesday 17 February

Jamison Ross

Some have it all. Jamison Ross won de Thelonious Monk Award voor zijn werk achter de drumkit. Maar tot ieders […]

Article

Alles klinkt doper met koper

De kersverse lichting saxofonisten maakt zelfs de niet-liefhebbers van jazz warm met nieuwe, experimentele interpretaties van het genre.