fbpx

23 weetjes over Strawberry Letter 23

Als er één hit is die zanger en muzikant Shuggie Otis definieert is het love song ‘Strawberry Letter 23’. Het nummer is geliefd, gecoverd, gesampled en/of gesoundtrackt door zo’n beetje alle heavyweights (met goede smaak) in de entertainmentbranche. Dit levert natuurlijk story’s voor days op! We filterden hieruit een aantal weetjes, 23 om precies te zijn… enjoy!

#1

Shuggie schreef en componeerde ‘Strawberry Letter 23’ toen hij 17 (!) jaar was.

#2

Het nummer gaat over een verliefd jong stel dat elkaar al 22 liefdesbrieven heeft geschreven. ‘Strawberry Letter 23’ is de 23ste brief.

#3

In de tekst komt ‘Strawberry Letter 23’ nooit voor (‘Strawberry Letter 22 wel!).

#4

Veel mensen denken dat ‘strawberry’ slaat op de geur van de brieven. Maar dat is niet waar! Shuggie: “What I pictured when I was writing that song, was a girl handing a guy a pink envelope.” Strawberry slaat op de kleur dus!

#5

Het liedje kent een bekendere remake van The Brothers Johnson. Deze remake is geproduceerd door Quincy Jones.

#6

De gitaarsolo op deze remake is ingespeeld door de one and only Lee Ritenour.

#7

George Johnson, een van The Brothers Johnson, hoorde het nummer voor het eerst toen hij aan het daten was met een nicht van Shuggie.

#8

De plaat van The Brothers Johnson werd gedrukt op rood vinyl met strawberry-geur (wat dus eigenlijk niet had gehoeven volgens Shuggie, zie #4).
Screen Shot 2016-02-26 at 23.50.21 copy

#9

Na het uitkomen van ‘Strawberry Letter 23’ werd Shuggie gevraagd om intensiever samen te werken met zowel Quincy Jones als The Rolling Stones (als vervanger van gitarist Mick Taylor). Hij wees beiden af omdat zijn zelfstandigheid als artiest hem meer waard was.

#10

De track is te horen in een van de meest briljante scènes uit Jackie Brown van Quentin Tarantino.

#11

Nog een meesterlijke regisseur die het nummer in een soundtrack opnam: Steven Spielberg voor Munich.

#12

Quincy Jones maakte in 2010 een remake van zijn remake (een re-remake?). Deze keer met Akon:

#13

Aziatische superster Yuna (21 april in BIRD) maakte een speciale versie van ‘Strawberry Letter 23’ voor een reclamecampagne van H&M.

#14

‘Strawberry Letter 23’ is gretig gesampled door hiphop- en r&b-artiesten.

#15

Bijvoorbeeld door Beyoncé op het nummer ‘Be With You’.

#16

En door Outkast op de monsterhit ‘Ms. Jackson’ (de reverse samples).

#17

Ook vind je ‘Strawberry Letter 23’ terug op ‘Much More’ van De La Soul.

#18

En op ‘Safe & Sound’ van DJ Quick.

#19

Kanye herkende een fellow creative genius en samplede ‘Strawberry Letter 23’ op ‘Christmas In Harlem’

#20

Van de royalties die al deze samples opleverden kon Shuggie mooi een sabbatical houden.

#21

Shuggie begreep de sample-craze onder de hardere hiphoppers overigens niet: “I never did understand the idea why gangster rap loved ‘Strawberry Letter 23’ so much. It’s a love song.”

#22

Hoewel de lyrics en arrangementen zeer psychedelisch zijn, zijn er tijdens het componeren en schrijven van het nummer geen geestverruimende middelen gebruikt. Hij was slechts high on the love-drug, die Shuggie. (17 jaar… hij was pas 17 jaar toen het liedje schreef…)

#23

Last but not least. ‘Strawberry Letter 23’ is op zaterdag 5 maart live te bewonderen in BIRD, gespeeld door de originator himself: Shuggie Otis!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Thursday 25 April

Judith-Hill-BIRD-Rotterdam

Judith Hill

Ladies & gentlemen, Judith Hill! Haar naam is misschien niet heel bekend, maar haar stem heb je zeker weleens gehoord. […]

Friday 31 May

Gerd Janson BIRD Rotterdam

Gerd Janson

Gerd Janson is een echte dj’s-dj en wordt gerespecteerd in alle hoeken van de wereld – en is dan ook over de gehele globe achter de draaitafels te vinden.

Sunday 10 November

Christian Scott

Christians Stretch Music, doet precies wat de naam al zegt: het rekt de traditionele interpretaties van jazz op (of uit) en maakt zo meer ruimte voor andere muzikale vormen, talen en culturen.