fbpx

Sunday 08 November 2015

LantarenVenster & BIRD present

Christian Scott

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 20,- (pre-sale) / € 23,- (door)
CJP: € 16,- (pre-sale) / € 19,- (door)

Tickets

Genre

Tell your friends

Trompettist (én composer én producer) Christian Scott, a.k.a. jazz’s young style god, a.k.a. het wonderkind uit New Orleans, is pas 32 jaar en heeft al twee Edisons, een Paul Acket Award en een Grammy-nominatie op zak. Als vaandeldrager van Stretch Music laat hij de toekomst van jazz zien: uitgerekt, met volop ruimte voor andere muzikale vormen, talen en culturen. Hoe dat klinkt hoor je in BIRD!

Jazz’s Young Style God

Christian Scott begon zijn muzikale opvoeding onder begeleiding van zijn oom, saxofonist Donald Harrison, toen hij pas dertien jaar was. Na het behalen van zijn diploma aan het New Orleans Center of Creative Arts, ontving hij een volledige beurs voor Berklee College of Music, waar hij in 2004 afstudeerde. Twee jaar later verscheen Rewind That, dat meteen werd genomineerd voor een Grammy en door Billboard Magazine “arguably the most remarkable premiere the genre has seen in the last decade” werd genoemd. Dit zou zeker niet de laatste lofzang op Christian Scott zijn. JazzTimes noemde hem “the Architect of a new commercially viable fusion” en “Jazz’s young style God” en wat dichter bij huis verkondigde de Volkskrant  dat hij “jazz én de trompet weer stoer maakt”. Ook andere (grote) muzikanten zagen zijn onmiskenbare talent. Het leverde hem samenwerkingen op met o.a. McCoy Tyner, Prince, Marcus Miller, Thom Yorke, Mos Def en Solange Knowles.

Uitgerekte jazz

Christians laatste album, Stretch Music, doet precies wat de naam al zegt: het rekt de traditionele interpretaties van jazz op (of uit) en maakt zo meer ruimte voor andere muzikale vormen, talen en culturen. Dit nieuwe genre, waar Christian een van de vaandeldragers van is, heeft zijn wortels wel in jazz, maar is verder genreblind. Jazz is niet langer een reis door de geschiedenis, maar kijkt vooruit. De thema’s in zijn muziek zijn dan ook actueel en vaak politiek getint: van institutioneel racisme tot het homohuwelijk tot orkaan Katrina. Live schreeuwt en fluistert hij door zijn trompet heen, spoort hij je aan tot dansen én nadenken en laat je de toekomst van jazz zien.

Line-up

Christian Scott: trompet, reverse flugel
Braxton Cook: altsaxofoon
Lawrence Fields: piano, toetsen
Kris Funn: bas
Corey Fonville: drums
Dominic Minix: gitaar

Article

Alles klinkt doper met koper

De kersverse lichting saxofonisten maakt zelfs de niet-liefhebbers van jazz warm met nieuwe, experimentele interpretaties van het genre.

View agenda

Have A Look At This

Wednesday 06 October

The Nest

Vijf Rotterdam-based upcoming talenten én artiesten, zeven sessies, try-out, plus één performance tijdens BIRDfest. En: ‘The Nest’ is born, BIRDs nieuwe broeinest en talentontwikkelingsprogramma.

Friday 15 October

Nordmann

Fasten your seatbelts: de Vlaamse jazz-fusion van Nordmann komt naar BIRD! Zaterdag 6 februari blazen de mannen je omver met hun cocktail van jazz, rock en electronica.

Wednesday 20 October

Latanya Alberto

De Amsterdam-based writing- en performing artist Latanya Alberto is als je het aan ons vraagt definitely one to watch. Ze verweeft unieke melodieën en soulvolle sounds met thema’s zoals feminisme en culturele bewustwording. Latanya bracht in 2019 haar debuut ep ‘Ruminate’ uit, die in 2020 werd opgevolgd door haar ep ‘Cede’. Na haar spetterende COLORS performance die menig hoofd deed omdraaien bracht de singer-songrwriter dit voorjaar haar derde ep ‘The Royal Escape’ uit.