fbpx

De nacht in met Detroit Swindle

Op 19 februari viert Detroit Swindle de release van de ep In Reverse met een All Night Long-set van zes uur (!). BIRD sprak Lars Dales en Maarten Smeets in hun studio waar ze hard werken aan de voorbereidingen van hun wereldwijde tour.

Op 19 februari staan jullie dus All Night Long in BIRD. Wat is jullie rolverdeling hierin?

Maarten: Lars draait en ik drink.
Lars: Maarten danst en ik doe echt wat. Nee, de rolverdeling is: de een zet een plaatje op en dan zet de ander een plaatje op. En dat herhalen we heel lang.
Maarten: Tja.. als je het zo bekijkt hoef je als dj eigenlijk helemaal niet slim te zijn.
Lars: Vaak gebeurt het dat de een denkt ‘dit moet er gebeuren’ en dan draait hij een paar platen. Maar eigenlijk proberen we, en dat is ook het leukste, zoveel mogelijk om en om te doen om zoveel mogelijk door elkaar verrast te worden. Zo proberen we tot iets te komen waar we het gevoel van hebben dat het bij de avond past.

Hoewel jullie ook op grote evenementen als RAI Amsterdam en Timewarp hebben opgetreden, lijken jullie vaak te kiezen voor de intieme clubs en festivals. Hoe zit dat?

Lars: Als je in een kleine club draait kun je veel beter overbrengen wat je met je muziek wil. Wanneer je head-to-head met het publiek staat in een lage dj-booth met iedereen om je heen, dan gaat het automatisch door de zaal als jij onwijs staat te genieten van de muziek. Tijdens een All Night Long-set weet je dat je de tijd en ruimte hebt om de zaal helemaal mee te nemen in een bepaald genre. In intieme clubs voelt dat lekkerder.
Maarten: Ergens is het ook wel logisch, want hoe kleiner de club, hoe meer deze gevuld is met mensen die echt speciaal voor die avond komen. Bij een All Night Long-set zoals in BIRD is de zaal vol met mensen die daarvoor komen. Dan hou je ook een betere vibe de hele avond.

Als je in een kleine club draait kun je veel beter overbrengen wat je met je muziek wil

Wat kunnen we verwachten van jullie set op 19 februari?

Lars: Zoveel mogelijk verschillende dingen.
Maarten: De laatste keer dat we een All Night Long-set hebben gedaan zijn we van de 108 bpm via hele vette langzame jazzy shit naar echt house, disco, afro, echt vage elektronische dingen naar techno gegaan. We vinden zelf ook heel veel dingen leuk dus wat dat betreft gaan we alles draaien wat we leuk vinden. En dat kan echt alles zijn.

Jullie zijn ontzettend snel gegroeid, van houseliefhebbers naar een act die andere houseliefhebbers niet willen missen. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Lars: Als één grote rollercoaster. Het ging veel sneller dan we ooit van tevoren hadden kunnen inschatten.
Maarten: We hadden eigenlijk helemaal niet veel verwacht. We wilden gewoon muziek maken. Natuurlijk hoop je dat dat wordt opgepakt maar we hadden nooit bedacht dat het zo snel succes zou opleveren. Ik heb pas nu, en we zijn al vier jaar bezig, het gevoel dat we als act een beetje volwassen beginnen te worden. We zijn over de puberteit heen en weten waar we mee bezig zijn. Alles wat we nu doen voelt alsof we de slag te pakken hebben.

In 2012 wilden jullie ‘de wereld veroveren’. Hoe staat het daar nu mee?

Lars: In de komende drie maanden gaan we naar Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Japan, Australië en toeren we ook nog een beetje in Europa. Elk werelddeel raken we dit jaar wel aan en dat is fantastisch. Dus veroveren… geen idee. Maar we zijn hard op weg.
Maarten: We zetten overal ons vlaggetje.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Wednesday 11 December

Carlton Jumel Smith BIRD Rotterdam

Carlton Jumel Smith

Harlem-born soulzanger Carlton Jumel Smith bracht dit jaar z’n eerste album uit en maakt gelijk zijn BIRD-debuut. Even wat dingen […]

Tuesday 11 February

Nerija BIRD Rotterdam

Nérija

Gooi zeven sleutelfiguren uit de Britse jazz-scene bij elkaar en voilà, Nérija is born. Het dominant vrouwelijke collectief, met o.a. […]

Friday 13 December

Kraak Smaak BIRD Rotterdam

Kraak & Smaak (DJ)

Op 13 december maakt BIRD zich weer op voor een hete clubavond, met achter de decks niemand minder dan Kraak & Smaak en DJ Supermarkt.