fbpx

Thursday 03 September 2015

Lonnie Holley

In collaboration with Subbacultcha

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 15,- (pre-sale) / € 18,- (door)
CJP: € 12,- (pre-sale) / € 14,- (door)
Rotterdampas € 9,-
Subbacultcha: gratis

Tickets

Genre

Tell your friends

One of a kind-artiest Lonnie Holley had tot een paar jaar terug nooit een voet in een muziekstudio gezet. Net als zijn beeldende kunst komt zijn muziek al improviserend tot stand en verandert het met iedere uitvoering, optreden en opname. Een paar jaar terug kreeg men hem toch zo ver. De nummers die hij toen opnam zal hij – in theorie – laten horen in BIRD. In de praktijk kan het van alles zijn: meditaties op het Nederlandse weer, een ode aan de pizza backstage… we laten ons verrassen!

Hard knock life

Opgroeien in de jaren vijftig in Alabama, waar de Jim Crow-regels hardhandig worden nageleefd, is per definitie een hard knock life, maar het leven deed daar voor Lonnie Holley nog een schepje bovenop. Als nummer zeven uit een gezin van 27 kinderen werd hij op zijn vierde ondergebracht bij een pleeggezin dat hem vervolgens ruilde voor een fles whisky. Op zijn vijfde begon hij met werken en op zijn cv vind je odd jobs als puinruimer, katoenplukker en grafgraver. In 1979 overleden twee van zijn nichtjes in een brand en Lonnie kanaliseerde zijn verdriet door het maken van grafstenen van zandsteen. Maar dat er van iets negatiefs (bijna) altijd wel iets positiefs te maken valt, bewijst ook Lonnie. Het werken met zandsteen beviel hem namelijk zo goed dat hij meer kunstwerken begon te maken. Twee jaar later stond zijn hele tuin vol met sculpturen van materiaal dat hij rond zijn huis verzamelde (door sommigen ook wel ‘afval’ genoemd). Hij besloot werk mee te nemen naar het Birmingham Museum of Art en sindsdien kun je zijn werk zien in gerenommeerde musea over de hele wereld (met een vaste plek in het Witte Huis!).

Dan was er (altijd) nog muziek

Muziek en kunst is bij Lonnie Holley altijd één geweest. Wanneer hij aan zijn beeldende kunst werkt, zingt, scat, neuriet en improviseert Lonnie voortdurend. Omdat deze manier van muziek maken niet eenvoudig in de gecontroleerde setting van een muziekstudio te vangen is, duurde het dertig jaar voor zijn eerste album, Just Before Music, verscheen. Een jaar later werd Keeping A Record Of It uitgebracht. We kunnen zeggen dat je tijdens zijn concert nummers van deze twee albums zal horen, maar om eerlijk te zijn weten wij het niet. En Lonnie waarschijnlijk ook niet. Hij kan evengoed een loftrompet afsteken over de pizza die hij backstage heeft gegeten. Anyway: je kunt deze once in a lifetime experience van de eigenzinnige Lonnie Holley zelf ervaren in BIRD. Voor nog minder dan een fles whisky!

Let op: leden van Subbacultcha kunnen gratis naar dit concert!

Article

Lonnie Holley: een kunstenaar op het podium

Voor de improvisatiekunstenaar liggen muziek en kunst dicht bij elkaar. Sterker nog, ze zijn onafscheidelijk.

View agenda

Have A Look At This

Thursday 26 May

Nate Smith

ij is drummer, componist, songwriter en producer, werkte samen met Michael Jackson, José James en Ravi Coltrane en is het drijvende ritme achter de big band, het quartet én octet van de legendarische Dave Holland. Na een uitverkochte show in 2017 komt hij weer terug om zijn tweede solo-album te presenteren in BIRD… Rotterdam, say welcome back to Nate Smith!

Saturday 04 June

Cyrille Aimée

In de zomer van 2016 was zangeres Cyrille Aimée een van de grote verrassingen van het North Sea Jazz Festival. In het voorjaar van 2017 haalden BIRD en LantarenVenster haar naar Rotterdam voor een eerste clubconcert. Sindsdien bracht Cyrille alweer twee albums uit – Cyrille Aimée Live en Move On: A Sondheim Adventure – dus het werd de hoogste tijd om de opkomende zangeres weer uit te nodigen voor een concert!

Saturday 11 June

Meshell Ndegeocello at BIRD

Meshell Ndegeocello

Na een uitverkochte concerten in Rotterdam in 2015 en 2016 is Meshell Ndegeocello op zaterdag 11 juni terug in BIRD. De Amerikaanse singer-songwriter, bassist, multi-instrumentalist en tienvoudig Grammy-genomineerde werkte samen met iedereen van The Rolling Stones, Madonna en Alanis Morrisette tot Tony Allen, John Medeski, Billy Preston en Chaka Khan en wordt gezien als de grondlegger van de neo-soul.