fbpx

Sunday 10 May 2015

Ambrose Akinmusire

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 18,- (pre-sale) / € 21,- (door)
CJP: € 15,- (pre-sale) / € 17,- (door)

Tickets

Genre

Tell your friends

Ambrose Akinmusire speelde al met o.a. Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding en won verschillende prijzen, waaronder de Thelonious Monk International Jazz Competition en – afgelopen zomer – de Paul Acket Award. In BIRD laat hij (o.a.) tracks van zijn nieuwe album, The Imagined Savior Is Far Easier To Paint, horen. Verwacht zorgvuldig gecomponeerde, genre-overstijgende muziek: modern klassiek, avant-garde pop, spoken word en natuurlijk jazz.

When the Heart Emerges Glistening

Steve Coleman, Herbie Hancock, Wayne Shorter, aan mentors heeft Akinmusire geen gebrek gehad. Allemaal zagen ze dat hij hét had: een prachtige, volle klank en een geluid dat indruk maakt. Na samenwerkingen met o.a. Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding en het winnen van de Thelonious Monk International Jazz Competition verscheen in 2011 zijn door Jason Moran geproduceerde debuutalbum, When the Heart Emerges Glistening. Dit album, dat een combinatie is van postbop, ballads, free jazz en funk, werd lovend ontvangen en betekende Akinmusire’s definitieve doorbraak in de jazz. In Nederland maakte hij afgelopen jaar indruk met zijn optredens in BIRD en op North Sea Jazz Festival, waar hij de Paul Acket Award won.

Nieuw album

Voor zijn nieuwste album The Imagined Savior Is Far Easier To Paint, dat afgelopen maart verscheen, haalde hij inspiratie uit de wereld om hem heen: “The last album was about me — about things that I was experiencing and trying to change or accept about myself. The inspiration for this album is things outside of myself: people that I know, documentaries that I’ve watched, characters that I’ve made up.” Het resultaat is een zelfgeproduceerd album met zorgvuldig gecomponeerde, genre-overstijgende tracks: modern klassiek, avant-garde pop, spoken word en natuurlijk jazz. Akinmusire’s trompet en het geluid van zijn vertrouwde kwintet (inmiddels uitgebreid naar een sextet) zijn nog steeds zeer aanwezig, maar er is meer ruimte voor andere geluiden, andere stemmen. Zo hoor je op The Imagined Savior… de strijkers van OSSO String Quartet, de fluit van Elena Penderhughes en de stemmen van Becca Stevens, Theo Bleckmann en Cold Specks.

Line-up

Ambrose Akinmusire: trompet
Walter Smith: tenorsaxofoon
Sam Harris: piano en Fender Rhodes
Harish Raghavan: bas
Justin Brown: drums

Article

De BIRDregulars die met Kendrick Lamar speelden

Kendrick nodigde BIRD-stamgasten uit voor de muzikale invulling. Check ze hier.

View agenda

Have A Look At This

Thursday 01 December

BRUUT!

BRUUT! weet van Rusland tot Japan mensen aan het zweten, juichen maar vooral aan het dansen te krijgen. Op vrijdag 25 maart staat de vierkoppige band uit Amsterdam in BIRD

Wednesday 07 December

Oscar Jerome at BIRD

Oscar Jerome

Sinds 2016 surft er een nieuw talent op de UK-jazz-waves. Oscar Jerome is een echte jack-of-all-trades: hij schrijft en componeert […]

Wednesday 01 February

Ben Caplan

Verhalen verteld door een Indie-folk sound, aangescherpt met een randje country & jazz: Ben Caplan komt op woensdag 1 februari 2023 naar BIRD! Een muzikant met het vermogen om zowel wilde overgave als rustige introspectie te kanaliseren in zijn muziek.