fbpx

iET & Pink Oculus:

Zusjes in de huiskamer

Pink Oculus en iET zijn Esperanza en Lisa. Twee verschillende krachten, die toch verrassend veel op elkaar lijken. Als zusjes. We kletsen met ze naar aanloop van hun double bill tijdens Revoluton in B-Minor.

Waar kom je vandaan, waar ga je naartoe?

E: “Het is alsof ik vanaf mijn geboorte al wist dat ik dit moest gaan doen: entertainen. Ik ben eerst gaan dansen en acteren, later kwam daar zingen bij. Na de middelbare school kwam ik via dansacademie Lucia Marthas terecht bij de muziekopleiding van Albeda in de buurt van Rotterdam. Daar kreeg ik alle muzikale tools aangereikt. Ik besloot dat Pink Oculus het kanaal moest worden waarmee ik mijn boodschap over zou brengen. De rode draad in die boodschap is dat liefde het antwoord is op alles. Na verschillende singles verschijnt in mei mijn ep.”

L: “Toen ik twintig was wilde ik heel graag soul maken. Jill Scott, Erykah Badu: dat waren mijn helden. Maar in het dorpje waar ik opgroeide was vooral kerkorgelmuziek aan de hand. Nu ik ouder word ga ik steeds meer waarderen waar ik vandaan kom. Ik omarm alle elementen die me hebben gemaakt tot wie ik nu ben. De laatste ep Inhale is een voorbode van het album Clarity, dat komend najaar uitkomt. Met Clarity vind ik weer een connectie met mijn verleden, dat voelt wel magisch! In september ga ik het album presenteren in samenwerking met Conny Janssen Danst. Het wordt een een locatievoorstelling, vijf dagen lang met live-muziek, live-dans en video-installaties. Die ben ik nu met een nieuwe band en een choreograaf/videomaker aan het maken.”

De combinatie Pink Oculus en iET is niet nieuw. Hoe hebben jullie elkaar gevonden?

L: “Es en ik gaan al een tijd terug. Jaren geleden ontmoette ik haar tijdens een gig, en ze viel meteen op. Iemand met zoveel kwaliteit, dat hoor je niet veel in Nederland. Voor mijn eerste Kitchen Recordings-plaat heb ik haar gevraagd samen iets te schrijven. Ik maak muziek die zij niet maakt, en zij maakt muziek die ik niet maak, maar dat is juist heel interessant. En we kunnen goed met elkaar opschieten. Ik heb altijd gedacht dat we elkaar weer zouden treffen, muzikaal. ‘Love is Love’ was in eerste instantie een instrumentale compositie van mijn hand. Ik was benieuwd of Es daar iets met vocalen bij kon schrijven.”

E: “Het is grappig, iET en ik leiden heel verschillende levens, hebben onze eigen routes, maar onze paden blijven kruisen. Ik herken veel van mezelf in Lisa, we delen een bepaalde vorm van mystiek. Ik voel me verenigd met haar, ze is mijn zuster. Dus toen ze me de zes minuten durende track voor ‘Love is Love’ toestuurde vond ik dat een leuke uitdaging, ik dacht: maar eens kijken of ik zoveel te melden heb… Dat bleek te lukken! Ik werk graag met haar samen, iET is tof!

“Ik voel me verenigd met haar, ze is mijn zuster.”

Studio of stage? Wat ligt jullie beter?

E: “De studio en het podium heb beiden een grote aantrekkingskracht op me. Op het podium voel ik me vrij, het is vertrouwd. In de studio weet ik niet altijd wat ik doe, ik werk dan intuïtiever omdat veel nieuw voor me is. Tegenwoordig spendeer ik steeds meer tijd in de studio om die skill te ontwikkelen. Ik wil in de toekomst heel graag muziek voor andere artiesten produceren. Unieke beats maken, buiten de grenzen gaan. Die ambitie is een nieuwe tak aan mijn boom.”

L: “Ik ben juist als een vis in het water in de studio, dingen maken in mijn eentje voelt veilig, want alles kan. Pas de laatste jaren is de drang ontstaan om mijn verhaal live te vertellen. Dat heeft te maken met volwassen worden, ik ben minder onzeker. Es is bijvoorbeeld heel vrij op het podium, ze is een uitgesproken aanwezigheid. Ik hou alles kleiner, dichter bij mezelf. Maar het vertalen van de studiomagie naar een live-setting lukt steeds beter!

Wat kunnen we verwachten tijdens Revolution in B-minor?

E: “De formatie die ik naar de huiskamer in BIRD breng noem ik Pink Oculus Naked. Samen met een van mijn favoriete muzikanten, Gino Cochise, speel ik de songs in uitgeklede vorm. Die intieme vorm van optreden vind ik heel leuk! Het is fris.”

L: “Samen met Budy – mijn vriend, mijn soulmate – kom ik iET in het klein presenteren. Ik vind het leuk om meer te vertellen over de liedjes en de instrumenten waarop ik speel. Er zitten veel erfstukken bij, met verschillende kleuren en klanken. Die instrumenten hebben geleefd. Dat is gaaf. Ik heb er zin in!”

En een Pink Oculus-+-iET-live-collab?

L: “Misschien dat Es en ik ook samen nog wat brengen, maar dan moeten we daar nog even voor gaan zitten.

E: “Ik denk wel dat we dat gaan doen.”

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Sunday 04 August

Lee Fields BIRD Rotterdam

Lee Fields

Lee Fields begon zijn carrière zo’n 50 jaar geleden, maar zijn schorre en tegelijkertijd tedere James Brownachtige stem is nog altijd niet weg te denken uit soul- en funkland. 

Thursday 14 November

Julia Zahra BIRD Rotterdam

Julia Zahra

14 november pakt BIRD uit met one of Holland’s finest: Julia Zahra. Ze brak al enkele jaren terug door en she ain’t leaving anytime soon!

Monday 08 July

Sudan Archives

Ladies and gentlemen, we bring you Sudan Archives! Born in Cincinnati, Ohio, she learned to play the violin as a […]