fbpx

When Aphex Twin is life

Interview w/ Ben Hayes

16 oktober brengt Ben Hayes, samen met Jake Long, Jack Stephenson-Oliver en Maxwell Owin, zijn interpretatie van Aphex Twins album Selected Ambient Works 85-92 naar BIRD. Met diep respect voor the father of Braindance verbindt hij dit legendarische album met zijn eigen duizelingwekkende en diepzinnige sound. Maar, where did it all start? In een kort interview met ons verteld Ben Hayes over zijn fascinatie voor Aphex Twin.

Al vanaf de nineties weet Aphex Twin zijn stempel te drukken op de electronic music scene en ook zijn video’s blijven zeker niet onopgemerkt. Wat zijn jouw favorieten?

Qua muziek zijn ‘Actiumen ‘Annalogue Bubblebath twee van mijn all-time favorites. Maar de laatste tijd staat ook ‘Isoprophlexconstant op repeat.

Video-wise vond ik het geweldig wat hij deed met ‘CIRKLON3, waarin de video director een kind van 12 was. Dit heeft echt awesome uitgepakt.

Wat ik ook echt tof vind is de hele visuele show tijdens zijn Field Day performance in 2017. Ik blijf het kijken, er zit zo veel in. Hij weet als geen ander de sonische ervaring te vergroten met een visuele ervaring. Je bent continu een soort van gedesoriënteerd omdat je mensen volgt in de crowd, en dat blijken dan optische illusies te zijn. Dat opent voor mij echt de ‘sound world’. Hier een kleine sneak peek van wat ik bedoel maar check vooral de hele set op YouTube.

Selected Ambient Works 85-92 is niet voor niets een mijlpaal in electronica, ambient music en IDM. Wat was voor jou de inspiratie om je met heart and soul op dit album te storten?

De track ‘Xtal heeft voor mij altijd gevoeld als een soort van ‘reset button’, al vanaf het eerste moment dat je de cassette tape hoort ruisen, die eerste sissende hi-hat. Dan word ik echt in dat alternatieve universum gezogen, dat deels post-rave bliss deels post-apocalyptisch is. En dat gevoel blijft hangen nadat de tune is afgelopen. Ik denk dat ik voor een deel gewoon heel graag wilde zien of we dit gevoel live konden overbrengen.

“Ik denk dat ik voor een deel gewoon heel graag wilde zien of we dit gevoel live konden overbrengen.”

Maar buiten dit is het hele album echt een serie aan masterclasses. En ik wilde er zo diep mogelijk in om te begrijpen hoe het allemaal in elkaar is gezet.

Insider tip

Wat nou het resultaat is van deze dive into the universe of Aphex Twin zie je op 16 oktober in BIRD.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Tuesday 20 October

Jaga Jazzist at BIRD

Jaga Jazzist

Dinsdag 20 oktober daalt de kosmische jazz van Jaga Jazzist neer in BIRD. Dit achtkoppige jazzmonster veroverde in 1996 de […]

Saturday 23 January

BRUUT! & Anton Goudsmit

BRUUT! weet van Rusland tot Japan mensen aan het zweten, juichen maar vooral aan het dansen te krijgen. Deze keer met gitarist Anton Goudsmit!

Thursday 21 January

Oscar Jerome at BIRD

Oscar Jerome

Sinds 2016 surft er een nieuw talent op de UK-jazz-waves. Oscar Jerome is een echte jack-of-all-trades: hij schrijft en componeert […]