fbpx

In The Spotlight: Sophia Schutte

Sophia Schutte staat voor all things Homegrown: drie jaar geleden begon ze bij BIRD achter de bar, waarna ze snel de weg naar ons hart (en onze oren) vond. De singer-songwriter combineert catchy pop met dreamy r&b-vibes. Na meerdere optredens in BIRD staat dit najaar de release van haar debuut ep op de planning. Chances are dat je deze zomer bij een van Sophia’s Acoustic Sundays in Garden of BIRD was, waar zij live-muziek van haar favoriete singer-songwriters presenteert. Nu de zomer er bijna op zit, is het tijd om Sophia zelf in de spotlight te zetten. Ladies & gentlemen: Sophia Schutte!

Kun je ons in het kort vertellen wie je bent? 

Mijn naam is Sophia, ik ben 21 jaar en ik ben zangeres en songwriter. Ik ben net afgestudeerd van het conservatorium. Naast muziek maken, werk ik ook bij BIRD. 

Hoe ben je bij BIRD terecht gekomen? 

Sinds ik in Rotterdam woon kom ik al bij BIRD. Je kon mij elke week bij de jamsessie vinden, samen met heel veel andere Codarts-studenten. Ik was op zoek naar een nieuw horecabaantje en heb toen gesolliciteerd als barvrouw. Inmiddels zijn we al meer dan drie jaar verder en sta ik op de vloer als assistent bedrijfsleider.

Wat doe je naast BIRD nog meer? 

Naast BIRD ben ik altijd bezig met muziek. Liedjes schrijven en zingen, maar daar hoort natuurlijk ook de minder leuke kant bij: administratie, repetities plannen, shows boeken… 

Kun je wat vertellen over je muziek?

Het afgelopen jaar heb ik gewerkt aan mijn debuut ep. Deze zal in het najaar uitkomen. Er staan vijf liedjes op die ik zelf heb geschreven. Daarnaast heb ik de co-productie gedaan. Tijdens het schrijven heb ik veel over mezelf geleerd, en dat hoor je denk ik terug in de liedjes. Het grootste thema van de ep is zelfreflectie: hoe ik terug kijk op mezelf en mijn leven en hoe dat mij heeft gevormd, zowel in positieve als negatieve zin. 

Ik haal mijn inspiratie uit mijn eigen leven. Er is zo veel gebeurd wat ik nog moet verwerken, en dat doe ik door te schrijven. Ook haal ik inspiratie uit mensen die laten zien dat je alles kunt bereiken, als je het maar graag genoeg wilt. Een voorbeeld hiervan is de recente documentaire over AOC. Zij heeft helemaal onafhankelijk iets waargemaakt wat niemand voor mogelijk hield. Dat geeft me de hoop en drive om hetzelfde te doen. 

Wie zou je het liefst uitnodigen om een hapje te eten in BIRD? 

Easy: Queen B. 

Wat is je favoriete plaat/track en waarom? 

Ik heb niet één favoriete plaat, maar als ik iets zou moeten kiezen is het Overgrown van James Blake. Twee favo tracks van het album: ‘Retrograde’ en ‘Life Round Here’. Toen ik deze plaat voor het eerst hoorde, besefte ik dat ik zelf muziek wilde schrijven. Het maakte me zo emotioneel en het heeft me geholpen dingen te begrijpen, waardoor ik dacht: ik wil dit effect ook op anderen hebben. 

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Monday 11 May

Bebel Gilberto at BIRD

Bebel Gilberto

Bebel Gilberto a.k.a. de mama van de elektronische bossanova komt naar BIRD! Sinds haar debuut in 1986 herdefinieert de zangeres […]

Thursday 26 March

blackwave.

Hiphopduo Blackwave. schopt in november tijdens BIRDfest behoorlijk kont, dus een terugkeer naar BIRD – mét nieuw album – kan niet uitblijven. Belgische hiphop is alive and kicking, daar is dit Antwerpse duo het levende bewijs van.

Sunday 05 April

Butcher Brown

Butcher Brown is als een throwback naar progressive jazz bands uit de 60s en 70s. Hun door hiphop en funk […]