fbpx

Salsa Thursdays met DJ Phily

Iedere donderdagavond verandert BIRD in een (gratis) Salsa-walhalla. De meest opzwepende Latin-tunes worden je geserveert door niemand minder dan DJ Phily, die nu al drie jaar onze vaste pionier is. Maar wie is Phily? En wat is Salsa Thursdays precies? Je leest het hier!

Vertel, wie ben je!?

Mijn naam is Phily Amatsari aka Dj Phily; een geboren en getogen Rotterdammer.  Ik ben in de salsa scène terecht gekomen vanwege mijn ouders. Zij waren sinds dat ik mij kan herinneren altijd al aan het dansen en hebben een eigen dansschool in Rotterdam. Hier geven zij salsa en af en toe bachata lessen. Het is dan ook geen verrassing dat ik rond mijn 15e al begon met het beoefenen van de salsa en bachata. Rond mijn 17e had ik het redelijk onder de knie én was ik de eigenaar van een kast vol dansschoenen. Samen met de familie hebben wij nu ook een fysieke winkel voor dansschoenen in hartje Rotterdam.

Ik heb zelf ook een aantal jaren salsa les gegeven en events georganiseerd. Dan heb je natuurlijk ook een DJ nodig. Ik heb zelf alle apparatuur aangeschaft en zodoende is 15 jaar geleden mijn DJ carrière gestart. Het geeft mij enorm veel energie om de dansers zien te genieten van de nummers die ik draai, onbeschrijflijk

Hoe ben jij de Salsa DJ van BIRD geworden?

Het begon drie jaar geleden via een vriend van mij: Rochand Alan. Hij draait ook af en toe in BIRD, maar dan voornamelijk dancehall, reggaeton enzovoort. Er werd aan hem gevraagd of hij salsa en bachata nummers wilde draaien, toen kwamen ze uiteindelijk terecht bij mij en werd ik voorgesteld aan Philip (artistiek directeur BIRD).

Het begon met een try-out in BIRD (inclusief een live salsa band!). In de pauze wilden ze een DJ inzetten en dan draaide ik ongeveer twee keer drie kwartier. Op een gegeven moment zijn we naar buiten gegaan in de Garden. Toen begonnen de Latin-avonden, waar ik nu al drie jaar lang met veel plezier voor draai.  

Wat is Salsa Thursdays in jouw perspectief?

In mijn ogen is Salsa Thursdays een sterk gevarieerde avond. Salsa heeft verschillende stijlen; Cubaanse Salsa, LA style en Mambo. Ik vind het belangrijk dat ik zo dynamisch mogelijk draai, zodat iedereen met een voldaan gevoel op zo’n avond terugkijkt.   

Ik draai voor 70% salsa, maar ik wil niet alleen maar snelle nummers draaien. Ik vind het ook belangrijk dat het tempo soms wat rustiger is (bijv. salsa romantica) . Als danser kan je namelijk niet achter elkaar op een snelle nummer dansen. Tijdens Salsa Thursdays vind ik ook zeker leuk om bachata nummers te draaien. Fun fact: De bachata komt uit de Dominicaanse Republiek. 

Welke editie vond je zo dope dat het je bij is gebleven?

Een zonnige Garden editie in de zomer van 2018. Toen stonden we nog met grote boxen buiten, wat maakte dat ik de muziek en de hele sfeer in elke vezel van mijn lijf voelde. Als je de muziek voelt dan geniet je zo van het moment. Ik weet wel zeker dat de dansers dit kunnen bevestigen, haha!

Welke track in je Salsa-sets stelt nooit teleur?

La Bamba van Marco Puma en Johnny Hernandez. Als je dit nummer beluistert krijg je het gevoel alsof je ergens in Cuba vakantie aan het vieren bent en op het strand staat waar je gewoon even geen zorgen hebt. Het geeft een gevoel van vrijheid. 

Beluister hier de Salsa-playlist die DJ Phily voor jullie heeft samengesteld!

Als je Salsa Thursdays in één woord zou moeten omschrijven, welke zou dat dan zijn?

Energiek! Ik krijg er energie van als ik mensen zie dansen en genieten op de dansvloer. 

Wat is het verschil met Salsa Thursdays binnen in BIRD en buiten in de Garden?

Het verschil is het seizoen. Buiten in de Garden komt die vibe nét iets meer tot zijn recht. Vaak is het dan ook warmer en zonniger en is het druilerige weer voorbij.

De edities binnen in BIRD zijn wat knusser en hebben daardoor een andere ambiance. Zie het als een goede warming-up voor de Garden en een leuke break voor in die grijze, winterse periode! Als we naar buiten gaan en de zon schijnt zijn we toch allemaal net iets vrolijker. Je krijgt dan toch die extra glimlach! Ik kan niet wachten om weer naar buiten te gaan.

Op de hoogte blijven van Salsa Thursdays? Zet jezelf op aanwezig in het Facebook-event!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 09 April

Gea Russell

Makkinga meets Gea Russell in BIRD! NPO Soul & Jazz radio host Andrew Makkinga gaat in gesprek met de créme de la créme uit de muziekwereld zoals Lianne la Havas, Jarreau Vandal, Carista en Typhoon (to name a few) voor zijn podcast ‘Makkinga Meets’. Dit keer nodigt hij singer-songwriter Gea Russell uit, én dit alles wordt opgenomen tijdens een special talk in BIRD (waar jij bij kan zijn!).

Friday 22 January

Pete Philly at LantarenVenster

Pete Philly

Pete Philly is back! Donderdag 22 januari staat hij met twee exclusieve shows in LantarenVenster.

Saturday 06 February

Cinema Culinair

Een nieuwe editie van Cinema Culinair! Dit keer met heerlijke dishes uit de moderne Franse keuken. Met de culinaire filmclassic […]