fbpx

De platentas van

Ali Shaheed Muhammad

Vandaag nemen we een kijkje in de platentas van hiphop-legend en A Tribe Called Quest-lid Ali Shaheed Muhammad. Vrijdag 3 mei staat de beat-mastermind samen met Adrian Younge in BIRD. Tot die tijd kun je je zoet houden met dit interview (en playlist) vol groovy tracks, herinneringen aan Kendrick Lamar en chocolade.

Wat was de eerste plaat die je kocht?

Peter Brown’s ‘Dance With Me’.

Is er een plaat waar je heel lang naar op zoek was?

Eerlijk gezegd heb ik die niet echt. Je kunt nooit alles vinden. Je kan geobsedeerd worden door veel dingen. En ik geloof dat het obsessieve (zoeken naar platen) in het leven vanuit een spiritueel perspectief niet gezond is. In mijn leven heb ik veel kleine gewoontes veranderd. Er zijn zoveel andere waardevolle dingen in het leven.

Van welk nummer zou je willen dat je het zelf geschreven had?

Eigenlijk niets, haha.

Wat waren jouw rebelse anthems? Of, als je puberteit niet zo rebels was, met welke nummers sloot je jezelf op in je kamer?

Ik heb niet echt rebelse tracks gehad. Ik hou wel heel van het eerste album van NWA. Straight Outta Compton is een plaat die op repeat stond toen ik jong was.

De instrumental van ‘Untitled 06′ op Kendrick Lamar’s Untitled Unmastered is hetzelfde als ‘Questions’ op het album dat je met Adrian Younge maakte, The Midnight Hour. Hoe is dat gebeurd?

Kendrick had een meeting met Adrian voordat hij aan To Pimp A Butterfly begon te werken. Hij was op zoek naar nieuwe muziek, hoorde de instrumental en wilde het gebruiken voor TPAB. Uiteindelijk heeft hij het niet gebruikt op het album. De instrumental was altijd al bedoeld voor ons album The Midnight Hour. Kendrick wilde het samplen, maar heeft het nooit afgemaakt. We hoorden er verder ook niets over. Een paar jaar later kregen we een email van Kendrick waarin stond dat hij de track de volgende week uit zou brengen. In feite gaf hij ons een heads-up van een week om de sample te clearen.

https://youtu.be/2m9iWEqkEpU

Heb je op het moment een favoriete hiphop-artiest?

Hmm. Ik vind Noname uit Chicago erg goed.

Last but not least, wat is op dit moment je guilty pleasure?

Chocolade! En musically: er is zoveel muziek out there man. Ik kan even niet op de titel komen, maar ik hou van een track van Major Lazer uit 2014 met een reggae-achtige vibe.

https://open.spotify.com/user/bird-rotterdam/playlist/0zD6RHEjca8BNsO5cRowhm?si=Hj0J290ORbiK0wZPjjY44A

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 23 October

Becca Stevens

De carrière van singer-songwriter en multi-instrumentalist Becca Stevens is sinds haar optreden op North Sea Jazz festival skyrocket gegaan. Dit […]

Thursday 21 January

Oscar Jerome at BIRD

Oscar Jerome

Sinds 2016 surft er een nieuw talent op de UK-jazz-waves. Oscar Jerome is een echte jack-of-all-trades: hij schrijft en componeert […]

Friday 25 September

King Shiloh BIRD Rotterdam

King Shiloh Sound System

Dub- en rootsgids King Shiloh is in a giving mood en maakt je (mét soundsystem) wegwijs in het reggae-universum tijdens zijn all-nighter!