fbpx

De platentas van

Ali Shaheed Muhammad

Vandaag nemen we een kijkje in de platentas van hiphop-legend en A Tribe Called Quest-lid Ali Shaheed Muhammad. Vrijdag 3 mei staat de beat-mastermind samen met Adrian Younge in BIRD. Tot die tijd kun je je zoet houden met dit interview (en playlist) vol groovy tracks, herinneringen aan Kendrick Lamar en chocolade.

Wat was de eerste plaat die je kocht?

Peter Brown’s ‘Dance With Me’.

Is er een plaat waar je heel lang naar op zoek was?

Eerlijk gezegd heb ik die niet echt. Je kunt nooit alles vinden. Je kan geobsedeerd worden door veel dingen. En ik geloof dat het obsessieve (zoeken naar platen) in het leven vanuit een spiritueel perspectief niet gezond is. In mijn leven heb ik veel kleine gewoontes veranderd. Er zijn zoveel andere waardevolle dingen in het leven.

Van welk nummer zou je willen dat je het zelf geschreven had?

Eigenlijk niets, haha.

Wat waren jouw rebelse anthems? Of, als je puberteit niet zo rebels was, met welke nummers sloot je jezelf op in je kamer?

Ik heb niet echt rebelse tracks gehad. Ik hou wel heel van het eerste album van NWA. Straight Outta Compton is een plaat die op repeat stond toen ik jong was.

De instrumental van ‘Untitled 06′ op Kendrick Lamar’s Untitled Unmastered is hetzelfde als ‘Questions’ op het album dat je met Adrian Younge maakte, The Midnight Hour. Hoe is dat gebeurd?

Kendrick had een meeting met Adrian voordat hij aan To Pimp A Butterfly begon te werken. Hij was op zoek naar nieuwe muziek, hoorde de instrumental en wilde het gebruiken voor TPAB. Uiteindelijk heeft hij het niet gebruikt op het album. De instrumental was altijd al bedoeld voor ons album The Midnight Hour. Kendrick wilde het samplen, maar heeft het nooit afgemaakt. We hoorden er verder ook niets over. Een paar jaar later kregen we een email van Kendrick waarin stond dat hij de track de volgende week uit zou brengen. In feite gaf hij ons een heads-up van een week om de sample te clearen.

Heb je op het moment een favoriete hiphop-artiest?

Hmm. Ik vind Noname uit Chicago erg goed.

Last but not least, wat is op dit moment je guilty pleasure?

Chocolade! En musically: er is zoveel muziek out there man. Ik kan even niet op de titel komen, maar ik hou van een track van Major Lazer uit 2014 met een reggae-achtige vibe.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Wednesday 23 October

Ryan Porter BIRD Rotterdam

Ryan Porter

Trombonist Ryan Porter komt op woensdag 23 oktober naar BIRD en neemt mee: een gloednieuwe plaat, BIRDbekende Kamasi Washington en zijn posse, de West Coast Get Down.

Friday 28 June

BIRD Rotterdam Ntjam Rosie

Jazz Night Express

Eén trein, drie jazzpodia: 28 juni 2019 vertrekt de Jazz Night Express van Rotterdam, via Amsterdam naar hartje Berlijn. De Jazz Night Express is slapen, eten, drinken én genieten van muziek op een onvergetelijke reis naar Berlijn en weer terug.

Sunday 10 November

Christian Scott

Christians Stretch Music, doet precies wat de naam al zegt: het rekt de traditionele interpretaties van jazz op (of uit) en maakt zo meer ruimte voor andere muzikale vormen, talen en culturen.