fbpx

Een obsessie voor desertblues?

Na Tamikrest, Samba Touré, Bombino en Tinariwen heeft BIRD-programmeur Guido van Dieren met Bassekou Kouyaté opnieuw een Malinese bluesartiest naar BIRD gehaald. Wat is dat toch voor obsessie? Guido nam plaats op onze bank en probeerde deze madness uit te leggen.

1. Eerst Tamikrest, Samba Touré, Bombino, Tinariwen en nu Bassekou Kouyaté. Welke gebeurtenis uit je jeugd heeft geleid tot dit programmeergedrag?

Eigenlijk begon de liefde voor afro via soulful househeads Masters at Work of via een compilatie op het label Strut. Ik weet niet meer zeker welke eerder was, maar ik denk een Fela Kuti-track van Masters at Work. Ook de voorliefde voor Zuid-Afrika, meegekregen door Zuid-Afrikaanse vrienden, hielp mee. Mali ontdekte ik pas later via Fatoumata Diawara. Ik vind overigens helemaal niet dat dit een gekke voorkeur is. Het gaat gewoon weer een volle bak worden. Bombino en Tinariwen hebben het bewezen, Rotterdam is klaar voor deze muziek.

2. Desertbluesnummers gaan vaak over strijd maar ook over hoop. Is het boeken van deze artiesten een persoonlijke projectie van jóuw muzikale strijd?

Ha, nee hoor! Sowieso denk ik niet dat alleen de desertbluesartiesten in BIRD deze onderwerpen aansnijden. Gaan hiphop en bossanova daar ook niet in essentie over? Ik denk dat alle muziek met elkaar verbonden is. En desertblues staat dus ook in relatie tot andere muziek die we in BIRD programmeren. Ik denk dat het belangrijk is om een breed spectrum aan te bieden. En ik denk tegelijkertijd dat een podium de taak heeft om constant onbekende muziek te introduceren, naast de al bekende namen. Dat maakt BIRD juist dynamisch en actueel. Verwacht dus nog meer Mali, Kenia, Ghana, Colombia en Thailand in BIRD.

3. Welk nummer van Bassekou Kouyaté moet iedereen volgens jou kennen?

4. Stel… je wordt opgenomen in een… laten we het afrobluesafkickkliniek noemen, welk album neem je dan mee?

Dat is een lastige, hahaha. Amassakoul van Tinariwen misschien.

5. We gaan er even vanuit dat deze obsessie nog lang niet ten einde is. Wie kunnen we nog meer in BIRD verwachten?

Er zijn eigenlijk maar drie of vier grote desertbluesbands (omgekeerde smiley face). Zanger en gitarist Vieux Farka Touré, zoon van Ali Farka Touré, staat wel al heel lang op mijn verlanglijstje. En Daby Touré (geen familie) ook. Ik ben ook bezig met iets totaal anders, maar zeker net zo interessant: de Congolese band Mbongwana Star.

 

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 12 July

Boogieball BIRD Rotterdam

BoogieBall

North Sea Jazz Festival is back in town en dat betekent maar één ding: het is tijd voor BoogieBall!

Friday 28 June

BIRD Rotterdam Ntjam Rosie

Jazz Night Express

Eén trein, drie jazzpodia: 28 juni 2019 vertrekt de Jazz Night Express van Rotterdam, via Amsterdam naar hartje Berlijn. De Jazz Night Express is slapen, eten, drinken én genieten van muziek op een onvergetelijke reis naar Berlijn en weer terug.

Friday 19 April

MOMO X BIRD

Motel Mozaïque Festival

Ontdek tijdens Motel Mozaïque Festival de urgentste nieuwe muziek, kunst en performances op de mooiste venues en onverwachte locaties van Rotterdam.