fbpx

On Safe Ground met Peter Somuah

In gesprek met Raluca over zijn Spring Residency

Na een winterbreak is de BIRDsessions Residency back with a vengeance! De Ghana-born, Rotterdam-based trompetvirtuoos Peter Somuah bijt het spits af. Een maand lang schotelt Peter ons zijn persoonlijke droomprogramma voor. Hoe hij deze residency invult en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt vertelt Peter in een gesprek met onze programmeur Raluca Baicu.

Je bent onze nieuwe artist in residence in maart. Hoe voelt het om als eerste BIRDsesssions resident van 2022 het spits te mogen afbijten?

Dit voelt als een grote opportunity want ik heb nog niet eerder een residentie gedaan. Dit jaar woon ik twee jaar in Rotterdam dus ik ben heel blij dat ik in een korte tijd verschillende kansen heb gekregen. Het geeft mij een hoop positieve energie. Ook denk ik dat deze residentie ervoor kan zorgen dat ik nog meer mensen ontmoet.

Je woont nu twee jaar in Rotterdam. Hoe heb jij eigenlijk je weg naar deze stad gevonden?

Ik woonde hiervoor samen met mijn Nederlandse vriendin in Ghana. We besloten om terug te gaan naar Rotterdam.

Hoe was de switch van Accra naar Rotterdam? Maakte je daar deel uit van een grote muziekscene?

Ja, zeker! De scene is daar erg groot, met een duidelijke focus op dansbare muziek zoals highlife en afrobeat. Echt groovy stuff!

Rotterdam wordt door veel muzikanten omschreven als stad met veel ruimte voor jamsessies. Kan je wat vertellen over je ervaring met de scene hier in Rotterdam?

De scene is Rotterdam is erg verwelkomend is. Ik heb aardige mensen ontmoet die heel erg open waren om samen te jammen. Ik ben heel blij dat ik die mensen heb ontmoet. Bovendien zit ik nu met de meeste van hen in een band!

Toen ik hier net aankwam besloot ik om eerst te kijken wat er qua muziek allemaal gebeurd in Rotterdam. Het viel mij op dat afrobeat en highlife (nog) geen grote plek hebben in de stad, daarom heb ik nu besloten om die genres met jazz en soul samen te brengen tijdens mijn residentie.

Mensen kennen je voornamelijk als jazzmuzikant. Hoe is het om tijdens je residentie die andere kant van je te laten zien?

Persoonlijk speel ik ieder genre. Ik zal dus nooit zeggen dat ik alleen jazz of pop speel. Je hoort mijn muzikaliteit in alles wat ik doe. Ik deel dezelfde emotie in alle genres die ik bespeel. Je kan me in elk hokje stoppen; ik speel ze allemaal.

Het is mij opgevallen dat er veel hokjes zijn. Pop hoort bij pop, rock bij rock, jazz bij jazz en vaak is daarin weer meer ruimte voor traditionele jazz. Ik heb nog niet gezien dat er tijdens een jamsessie of een avond ruimte is voor een fusion van genres. Het lijkt me leuk als er meer gemixt wordt.

Wat is het verhaal achter jouw concept voor de Spring Residency en wat inspireerde je?

Zodra ik muziek speel of muziek hoor, voel ik me ‘on safe ground’. Ik voel me veiliger, rustiger, positiever. Ik wil die ervaring graag delen tijdens mijn residency. Die ‘safe ground’ wil ik daar voor iedereen creëren. De wisselende artiesten die het thema van de week ten gehore zullen brengen, zijn vrij om te experimenteren. Andere muzikanten mogen zich op hun beurt vrij voelen om mee te komen jammen. Mensen in het publiek mogen hun emoties, positief of negatief, de vrije loop laten. Dat de muziek ons allemaal ‘on safe ground’ mag brengen!

Een van de thema-avonden tijdens jouw residentie is de Tribute to Ebo Taylor op 16 maart. Wij zijn al super excited, maar voor hen die hem nog niet kennen: wie is Ebo Taylor?

Ebo Taylor is een legendarische Ghanese muzikant, die voor een lange tijd over de hele wereld tourde; van Europa tot de VS. Hij is inmiddels aardig op leeftijd, richting de 90 jaar, dus ik weet niet zeker als hij nu nog aan het touren is. Wanneer ik naar zijn muziek luister, zit het vol met good energy en good vibes, met een positieve message over het leven. Hij is daarnaast een goede componist. En: hij woont nog steeds in Ghana! Voordat ik terugkeer naar Rotterdam, ga ik proberen om hem te bezoeken. Hij is echt one of the greats uit Ghana.

Wat hoop je persoonlijk uit je residentie te halen?

Ik wilde altijd al deelnemen aan een residentie. Ik denk dat het een hele fijne ervaring zal zijn om tijdens mijn residentie met verschillende muzikanten te spelen. Mensen met wie ik al eerder heb gespeeld, maar ook mensen met wie ik nog niet heb gespeeld. Ik vind het echt heel interessant om mensen uit te nodigen om samen muziek mee te maken.

Het is voor mij echt een kans om meer dingen te doen. Nomaliter zou het wat langer duren voordat ik deze concepten en genres naar buiten zou kunnen brengen, maar nu kan ik dat allemaal tegelijkertijd doen.

Wat hoop je dat het publiek uit je residentie zal halen?

Dat ze iets ervaren wat ze nog niet eerder hebben meegemaakt. Ik wil dat ze het gevoel krijgen dat wij, de muzikanten en het publiek, een connectie delen wanneer we aan het spelen zijn. Dat het publiek het gevoel dat wij ervaren tijdens het spelen ook ervaart en voelt. Ik hoop dat er tijdens de jamsessies een vorm van communicatie ontstaat tussen artiesten en publiek.


… Langskomen?

Block dan de volgende (gratis te bezoeken) woensdagavonden in je agenda. En vergeet je instrumenten niet!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Sunday 12 November

Butcher Brown

Butcher Brown

Butcher Brown is als een throwback naar progressive jazz bands uit de 60s en 70s. !2 November komen ze terug naar BIRD Rotterdam!

Friday 23 June

Janne Schra (WEB)

Janne Schra

Janne Schra is een echte kunstenares at heart: haar muziek draait om het volgen van haar gevoel en het proces […]

Tuesday 10 October

Immanuel Wilkins

Immanuel Wilkins

Op vrijdag 10 november staat altsaxofonist en componist Immanuel Wilkings, die een altosax bespeelt alsof het ademen is in BIRD.