fbpx

Max Graef gaat van nachtwerk naar jazzsessies

Berlijns afgevaardigde en new kid on the block Max Graef staat tussen twee werelden. ‘s Nachts draait hij urenlange, soulvolle sets in de meest geroemde clubs van Berlijn en ver daarbuiten, overdag jamt hij erop los met zijn vrienden. De nadruk ligt op jazz – jongehondenjazz zou je het kunnen noemen – in zijn sets én in zijn werk als bassist. Dit is freeweelin’ jazz in zijn puurste vorm, zonder conventies en mét lef. 7 juni neemt Max zijn vrienden mee naar BIRD voor een spannende gig. We spraken hem alvast!

Hi Max, waardoor besloot je live-muziek te gaan maken naast je dj-sets en werk als producer?

Mijn roots lagen altijd in live-muziek, dus het was een natuurlijke volgende stap voor me om weer in een band te gaan spelen. Ik vind het tof dat ik dit kan doen met al deze geweldige mensen die al zo lang mijn vrienden zijn. Ik had ook de drang om mijn liefde voor psychedelica en jazzrock een goed platform te bieden. En een heel belangrijke reden om weer live-muziek te maken was dat ik de sessies miste. Gewoon samen muziek maken als een groep voelt extreem verfrissend.

Kan je jezelf beter uitdrukken in live-muziek dan in een dj-set? En van welke vorm geniet je meer?

Ik denk niet dat ik één vorm fijner vind, ze zijn heel anders. Het voelde bijna als een hele nieuwe ervaring omdat het zo lang geleden was dat we allemaal in bands speelden. Grappig genoeg speelden we in de brugklas in dezelfde jazz-standards in dezelfde formatie als dat we nu doen. Op dit moment geniet ik heel erg van ons spirituele en anarchistische jazz-experiment.

Hoe zou je debuutalbum DOG omschrijven?

De nummers op het album zijn composities die ik schreef en die we als band verder uitwerkten. Het is een mix van de muziek waar we van houden en het spannende van experimenteren met geluid. Het is geïnspireerd door jazz, maar ook door kraut of techno. Als we live spelen draait het veel meer om improvisatie en energie. Ik denk dat we een hoop geleerd hebben sinds het album uit is en dat we veel meer open staan om jazzrock terug te brengen, de muziek waarmee we zijn opgegroeid.

Gaan we je wel ooit nog terug zien achter de desks? Of ben je vanaf nu alleen nog maar muzikant?

Ik ga sowieso door met dj’en en producen!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 13 December

Kraak Smaak BIRD Rotterdam

Kraak & Smaak (DJ)

Op 13 december maakt BIRD zich weer op voor een hete clubavond, met achter de decks niemand minder dan Kraak & Smaak en DJ Supermarkt.

Wednesday 25 December

BIRD X-Mas Dinner

Speciaal voor eerste kerstdag heeft chef Martin Voeten een feestelijk menu samengesteld vol met de culinaire verwennerijen die je onderhand […]

Thursday 14 November

Julia Zahra BIRD Rotterdam

Julia Zahra

14 november pakt BIRD uit met one of Holland’s finest: Julia Zahra. Ze brak al enkele jaren terug door en she ain’t leaving anytime soon!