fbpx

Max Graef gaat van nachtwerk naar jazzsessies

Berlijns afgevaardigde en new kid on the block Max Graef staat tussen twee werelden. ‘s Nachts draait hij urenlange, soulvolle sets in de meest geroemde clubs van Berlijn en ver daarbuiten, overdag jamt hij erop los met zijn vrienden. De nadruk ligt op jazz – jongehondenjazz zou je het kunnen noemen – in zijn sets én in zijn werk als bassist. Dit is freeweelin’ jazz in zijn puurste vorm, zonder conventies en mét lef. 7 juni neemt Max zijn vrienden mee naar BIRD voor een spannende gig. We spraken hem alvast!

Hi Max, waardoor besloot je live-muziek te gaan maken naast je dj-sets en werk als producer?

Mijn roots lagen altijd in live-muziek, dus het was een natuurlijke volgende stap voor me om weer in een band te gaan spelen. Ik vind het tof dat ik dit kan doen met al deze geweldige mensen die al zo lang mijn vrienden zijn. Ik had ook de drang om mijn liefde voor psychedelica en jazzrock een goed platform te bieden. En een heel belangrijke reden om weer live-muziek te maken was dat ik de sessies miste. Gewoon samen muziek maken als een groep voelt extreem verfrissend.

Kan je jezelf beter uitdrukken in live-muziek dan in een dj-set? En van welke vorm geniet je meer?

Ik denk niet dat ik één vorm fijner vind, ze zijn heel anders. Het voelde bijna als een hele nieuwe ervaring omdat het zo lang geleden was dat we allemaal in bands speelden. Grappig genoeg speelden we in de brugklas in dezelfde jazz-standards in dezelfde formatie als dat we nu doen. Op dit moment geniet ik heel erg van ons spirituele en anarchistische jazz-experiment.

Hoe zou je debuutalbum DOG omschrijven?

De nummers op het album zijn composities die ik schreef en die we als band verder uitwerkten. Het is een mix van de muziek waar we van houden en het spannende van experimenteren met geluid. Het is geïnspireerd door jazz, maar ook door kraut of techno. Als we live spelen draait het veel meer om improvisatie en energie. Ik denk dat we een hoop geleerd hebben sinds het album uit is en dat we veel meer open staan om jazzrock terug te brengen, de muziek waarmee we zijn opgegroeid.

Gaan we je wel ooit nog terug zien achter de desks? Of ben je vanaf nu alleen nog maar muzikant?

Ik ga sowieso door met dj’en en producen!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Wednesday 11 December

Carlton Jumel Smith BIRD Rotterdam

Carlton Jumel Smith

Thursday 17 October

PJ Morton BIRD Rotterdam

PJ Morton

PJ Morton released his new album, PAUL and he will be performing his new songs in Rotterdam on October 17th in BIRD! Hope to see you there.

Monday 26 August

Yola BIRD Rotterdam

Yola

Counrty en blues op z’n rauwst en dus mooist