fbpx

Marcus Stricklands partners in crime

Op BIRD headquarters vonden we het nieuwe album van Marcus Strickland, Nihil Novi, zo goed grooven dat we besloten dieper de liner notes in te duiken. Guess what we found out? Marcus heeft een oor voor het uitzoeken van de perfecte samenwerkingen. Check hier onze bevindingen!

Robert Glasper

(Hip)hopping tussen een akoestische sound (met zijn Trio) en een elektronisch, rap influenced geluid (met zijn Experiment) trekt pianist Robert Glasper jazz eigenhandig een nieuwe kant op. Deze nieuwe hiphop-infused-jazz is niet onopgemerkt gebleven; Robert sleepte met zijn albums Black Radio en Black Radio 2 Grammy Awards binnen voor het beste r&b-album. Op Nihil Novi hoor je deze Grammy-winning-sound terug op twee tracks: ‘Inevitable’ en ‘Celestelude’. Catch de van Glasper doordrenkte vibes hieronder! (mocht je niet genoeg krijgen van zijn sound, deze maand dropte hij met zijn Experiment het nieuwe album ArtScience)

Meshell Ndegeocello

Let’s keep it short: samenwerkingen met The Rolling Stones, Madonna, Alanis Morrisette, Tony Allen en many more, tien Grammy-nominaties en de bijnaam ‘founding mother of neo-soul’. Singer-songwriter, bassist en multi-instrumentalist Meshell is zacht gezegd goed vertegenwoordigd in the game. Ook op Nihil Novi is ze met haar bouncing bass alomtegenwoordig. Productie? Check. Brute basslines? Check. Interview met Marcus? Check.

Keyon Harrold

Trompettist Keyon Harrold duikt overal op in de muziekindustrie. Hij heeft credits op bijna honderd albums variërend van jazz, r&b, pop, gospel, blues en hiphop. Zo speelt hij de ene dag op 50 Cents Curtis en de volgende dag op Take Me to the Alley van Gregory Porter. Op Nihil Novi is hij als vaste trompettist goed vertegenwoordigd en zorgt hij voor een de sound die Wynton Marsalis beschreef als ‘the future of the trumpet’. We agree Wynton, we agree…

Chris ‘Daddy’ Dave

Questlove noemt hem ‘probably the most dangerous drummer alive’. En guess what, hij is niet de enige. Chris speelde de afgelopen jaren met – hou je vast – MF Doom, Bilal, Lupe Fiasco, Sonny Rollins, Erykah Badu, Common en Anderson .Paak en was jarenlang vaste drummer voor Robert Glasper. (We happen naar adem…) Op Nihil Novi is hij samen met Pino Palladino verantwoordelijk voor het ritmische geraamte (lees: hetzelfde mee-deingehalte als D’Angelo’s Black Messiah).

Pino Palladino

Begonnen in rock en soul en geëindigd in neosoul, hiphop en r&b. Geen slechte journey, vinden wij. Meesterbassist Pino Palladino verzorgde o.a. de grooves voor legendarische artiesten als D’ Angelo en Erykah Badu. Is dit terug te horen op Nihil Novi? Bet you it is! Check de track ‘Cycle’ en verdwijn in een sound die doet denken aan D’Angelo’s ‘Sugah Daddy’.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Thursday 14 November

Julia Zahra BIRD Rotterdam

Julia Zahra

On 14 November, BIRD will present one of Holland’s finest: Julia Zahra. She had her breakthrough a few years ago, and she ain’t leaving anytime soon!

Tuesday 05 November

BOMBINO-BIRD-Rotterdam

Bombino

Maak je klaar voor blues met zand in de groeven. De Nigerijnse saharabluesgitarist Omara Moctar, beter bekend als Bombino, is terug in BIRD!

Wednesday 16 October

Ezra Collective

Het heetste van het heetste uit de UK jazz-scene in Rotterdam!