fbpx

Lady Shaynah and her feelings

In gesprek met Raluca over haar Spring Residency

Spring is officially here! En wanneer de vogels buiten weer beginnen te fluiten kan het niet anders dat ook BIRDs nest helemaal opbloeit. Een maand lang schotelt Lady Shaynah ons haar persoonlijke droomprogramma voor. Hoe ze deze residency invult enwaar ze haar inspiratie vandaan haalt vertelt ze in een gesprek met BIRDsessions-programmeur Raluca Baicu.

Raluca: Vertel ons eerst eens, wat houd je momenteel allemaal bezig?

Lady Shaynah: Ik sta op het punt om mijn eerste ep in vier jaar uit te brengen, so pretty excited about that. In 2016 wilde ik even een korte break nemen om dichter tot mezelf te komen. Deze ‘korte break’ eindigde in een turbulente periode van drie jaar waarin ik een hoop op mijn bord kreeg, van het dealen met een gebroken hart en de groei tot een volwassen jonge vrouw tot het starten van een eigen bedrijf. Dit alles heeft mij uiteindelijk de inspiratie gegeven voor #Chapter22, mijn meest persoonlijke ep tot nu toe. Terwijl ik de muziek schreef viel het me op dat het complete #Chapter22 verhaal drie hoofdthema’s en fases omvat, dus heb ik besloten er een trilogy van te maken. Drie delen, PUZZLED, WASTED en NAKED, die in chronologische volgorde het hele #Chapter22 verhaal vertellen. Ieder deel met een eigen sound, thema en emoties als uitgangspunt.

Raluca: En wat is je plan voor je BIRDsessions-residency?

Lady Shaynah: Met mijn #Chapter22-trilogie gebruik ik ieder deel om in te zoomen op een specifieke fase en de emoties die daarmee gepaard gingen. Nu wil ik met mijn residency bij ieder deel inzoomen op een specifiek genre: iedere week een ander genre, met andere muzikanten, andere vibes en feelings. Zo hoop ik te ontdekken of de verhalen van de pioniers binnen de verschillende genres aansluiten op de thema’s die ik er aan koppel, en misschien overeenkomen met de thema’s van mijn ep. Ik heb het concept van mijn residency de titel #InMyFeelings gegeven, en wekelijks een andere subtitel:

“iedere week een ander genre, met andere muzikanten, andere vibes en feelings.”

Op 4 april: Are&Be

Verwacht deze avond een heleboel rhythms, en vooral een hele hoop blues: bij Are&Be staat ‘the expression of feelings’ centraal.

Genre
Neo R&B/Trap, Hip/Hop, Sampled music.
Inspirations
H.E.R., Bryson Tiller, The Weekend, Drake, Ella Mai 
Line-up
Timothy Bennet: drums
Quincy Adolphin: keys
Rushan West: bass
Lady Shaynah: vocals, bass, guitar

Op 11 april: Feeling Funky

Tijdens deze BIRDsessions zetten we de ‘FUN’ in funky want Lady Shaynah neemt je mee naar de club vol greasy basslines en dirty gitaarlicks.

Genre
Funk
Inspirations
Prince, James Brown, Chaka Khan, Bruno Mars 
Line-up
Dirk de Nijs: drums
Levi Simon: guitar
Sjoerd van Eijk: keys
Rik van der Ouw: bass
Lady Shaynah: vocals

Op 18 april: Kind Of Blue

Do we need to say more? Met Kind Of Blue weet je meteen welke richting we met deze BIRDsessions opgaan: terug naar de basis, fluisterzacht, groovend of swingend… simple and plain.

Genre
Jazz, Blues
Inspirations
Ella Fitzgerald, Nina Simone
Line-up
Thomas Pol: bass
Johnny Panda: guitar
Niek de Bruijn: drums
Lady Shaynah: vocals, bass, guitar

Op 25 april: Naked

Met Naked brengen we een live hommage aan those who spread the love. Lady Shaynah blesst the crowd met haar lovely en lively stem. Poëet Alida Aurora omlijst de avond met haar krachtige (freestyle) gedichten.

Genre
Neo Soul/Poetry
Line-up
Anan Den Boer: keys
Urvin Doornkamp: drums
David Bernabela: bass
Alida Aurora: poetry
Lady Shaynah: vocals, bass, guitar

Raluca: Je bent onze tweede Artist In Residence. Wat vind je van dit initiatief?

Lady Shaynah: Het biedt me de kans om een andere kant van Lady Shaynah te belichten en te introduceren aan zowel bestaand als nieuw publiek. Ik kan hier mijn eigen grenzen verkennen en met andere stijlen, genres en muzikanten spelen. Het dwingt me meer open te denken en op een andere manier naar mezelf en mijn werk te kijken. Vanuit artistiek perspectief dringt het er bij mij als kunstenaar op aan dieper te graven in mijn ‘bag of tricks’.

Raluca: Je hebt al verschillende keren bij BIRDsessions gespeeld. Wat wordt er anders tijdens je residency?

Lady Shaynah: Ik heb nu een ander verhaal te vertellen, dat is het vooral. Ik heb inderdaad al een aantal keer in BIRD gespeeld en er meerdere try-outs gedaan voor nieuwe muziek. Maar de ep die nu uitkomt is totaal anders dan wat ik eerder in BIRD heb gespeeld. Dit wil ik er ook in verwerken. Daarnaast moest ik mijn muziek voorheen in een show van 40 minuten stoppen, op die ene avond, op dat ene podium met dat ene publiek. Nu kan ik het verdelen over vier weken, waardoor ik er veel meer uit kan halen en er meer ruimte is om te experimenteren.

“Ik heb nu een ander verhaal te vertellen, dat is het vooral.”

Raluca: Wat betekent deze residency voor je samenwerking met collega-muzikanten?

Lady Shaynah: Het geeft me in ieder geval de mogelijkheid om iedere week met andere muzikanten te spelen. Dat op zich maakt me al enorm enthousiast over dit project! De meeste muzikanten die ik voor deze residency heb gekozen zijn al vrienden van me of ik heb er eerder al eens mee samengewerkt. Ik speel natuurlijk al langere tijd met dezelfde band. We zijn op elkaar ingespeeld en samen zijn we gegroeid in de stijl die we maken, maar het zijn bijvoorbeeld niet de beste jazzmuzikanten, wat logisch is aangezien wij niet per se jazzmuziek maken. Door deze residency kan ik bijvoorbeeld met mijn favoriete jazzmuzikanten spelen.

Raluca: Hoe denk je dat jouw residency bij kan dragen aan de Rotterdamse muziekscene?

Lady Shaynah: Ik wil inspireren op een manier waarop muzikanten die ik hoog heb zitten mij inspireren. Als ik kijk naar hun verhalen, dan zijn die vergelijkbaar met mijn verhaal. De struggle, hard work and dedication. Ik geloof in die struggle en houd er aan vast. Je moet groeien als persoon om te kunnen groeien als artiest.

“Je moet groeien als persoon om te kunnen groeien als artiest.”

Raluca: Noem eens een aantal van die artiesten waar je tegen opkijkt?

Lady Shaynah: H.E.R, NAO, Janelle Monae. Pfff, lastig, er zijn zoveel verschillende artiesten waar ik om verschillende redenen tegen opkijk. Erykah Badu, love her! Okay, als ik dit lijstje serieus helemaal af moet gaan dan zitten we hier over een paar uur nog. De gemene deler in dit rijtje is volgens mij dat het artiesten zijn die dicht bij zichzelf blijven en een verhaal te vertellen hebben.

Raluca: En dan de jamsessie achteraf, hoe kijk je daar tegenaan? Spelen met muzikanten naast diegene die je zelf hebt uitgekozen.

Lady Shaynah: Je weet uiteraard niet wie er allemaal zal komen, ik sta overal voor open. Maar met iedere week een ander genre centaal, creeëren we misschien al een stemming waar de jamsessie vervolgens op door kan gaan. Wij beginnen met het vertellen van een verhaal en tijdens de jamsessie ronden we het samen met de aanwezige muzikanten af, dat is hoe ik het voor me zie. Het kan ook helemaal fout gaan maar dat verwacht ik niet, uitgaand van de muzikanten die meestal aanwezig zijn bij BIRDsessions.


… Langskomen?

Block dan de volgende (gratis) donderdagavonden. En vergeet je instrumenten niet!
• Do. 04 apr.: Are & Be
• Do. 11 apr.: Feeling Funky
• Do. 18 apr.: Kind Of Blue
• Do. 25 apr.: Naked

https://open.spotify.com/user/shanice_redan87/playlist/1HvQh6VcxLfwSpU0w6mJqj?si=L3Ruvq6vRNaQFbPwi0bZ0g
share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 19 March

Mamas Gun

De UK-funkateers van Mamas Gun komen naar Rotterdam! Onder leiding van Andy Platts (die Young Gun van Silver Fox) dropte […]

Sunday 27 September

Vegan BBQ Battle

Silent Disco is terug! Hang vanaf 20.30 uur in Garden of BIRD met de beste tracks, hete houtovenpizza’s en ijskoude drankjes.

Saturday 23 January

BRUUT! & Anton Goudsmit

BRUUT! weet van Rusland tot Japan mensen aan het zweten, juichen maar vooral aan het dansen te krijgen. Deze keer met gitarist Anton Goudsmit!