fbpx

Kick-start voor dj-heroes

Ieder jaar gaan we met BIRDs, Beats and Other Things That Hum op zoek naar het dj-talent van morgen. Met voorgaande mixtape-contests kwamen creatieve geesten als CARISTA, Frederik Teixeira (Almada’s Groove) en Bart Eichholtz van achter hun computers naar de booth in BIRD. Na deze eerste officiële gig raakten hun dj-carrières in een stroomversnelling. We halen hen even in om te kijken hoe het nu met ze gaat.

Wat is het eerste dat in je opkomt wanneer je jouw BIRDs, Beats and Other Things That Hum-mix terug luistert?

Carista: Dat ik een hele goed muzieksmaak heb, haha. Maar vooral dat mijn tape alle kanten op gaat en ik mijn ‘sound’ nog niet helemaal gevonden had.

Frederik: Als ik hem terugluister ben ik trots, maar ik zou het nu helemaal anders aangepakt hebben. Het was de eerste mix die ik namens Almada’s Groove (bestaande uit Edgar en ikzelf) gemaakt heb.

Bart: Ik blijf het een toffe mix vinden. Het is een kickstart geweest voor de vele gave dingen die daarna gebeurden.

Wat is er in de tussentijd gebeurd op dj-gebied?

Bart: Er zijn een hoop mooie dingen gebeurd sindsdien! Ik werd door o.a. MONO, BAR en Operator uitgenodigd om te draaien. Ook zit ik bij de organisatie van LOKA, waarmee we feesten als L’Afrique Discothèque organiseren. Dit was allemaal nooit gebeurd zonder BIRDs, Beats and Other Things That Hum.

Frederik: Ik heb in de tussentijd ook veel uren kunnen maken achter de draaitafels. Met Almada’s Groove staan wij wekelijks op de Witte de With, op foodtruckfestivals en feesten in Leiden, Den Haag en Amsterdam. Solo (als Ferré) stond ik naast artiesten als Ici Sans Merci, Cuartero en, mijn grote held, Lucien Foort. Ik organiseer feesten en word vaak gevraagd te draaien bij evenementen.

Carista: Het is voor mij inmiddels bijna zes jaar geleden dat ik de contest won en ik mijn eerste gig gaf in BIRD. Ik heb ondertussen veel uren gemaakt, ben tracks blijven verzamelen en heb mijn ‘muzikale huiswerk’ gedaan. Ik begon met (bijna) onbetaalde sets op huisfeestjes, kleine bars en clubs. Nu heb ik mijn maandelijkse residentshow op Red Light Radio en een residency bij het Londense online radiostation NTS, waar maar weinig Nederlandse dj’s/hosts draaien! Ook heb ik op toonaangevende festivals mogen draaien, zoals ADE.

Wat was de bijdrage van BIRDs Beats and Other Things That Hum aan jouw succes?

Frederik: Het was letterlijk de eerste keer dat ik achter CDJ’s stond mét publiek. De zaal stond vol vrienden en onbekenden die genoten van onze muziek. Dat gaf de motivatie om door te zetten en ook op andere plekken te draaien. Ik kon dankzij de contest refereren aan BIRD en dat heeft in het begin geholpen met nieuwe boekingen.

Carista: They saw that little fire in me and I kept on pushing. De tapewedstrijd gaf mij een start waar ik tot op heden dankbaar voor ben. Ik heb er geleerd dat ik mijn eigen ding moet en zal blijven doen.

“They saw that little fire in me and I kept on pushing”

– Carista

Bart: Alles wat gebeurd is op dj-gebied heb ik te danken aan BIRDs, Beats and Other Things That Hum. Het is toen gewoon gaan rollen. Mijn mix werd bijvoorbeeld beluisterd door Oscar, de organisator van The Black Disco Reboot, die me uitgenodigde te komen draaien. Mensen die me daar hoorden, nodigden me weer ergens anders voor uit, etc. Zonder de wedstrijd was dit allemaal nooit gebeurd.

Waarom moeten mensen naar het event komen?

Carista: Om nieuw muzikaal talent te spotten en te supporten! Je ziet er upcoming artists met veel passie en hoort tracks en beats die heerlijk zijn om op te dansen.

Bart: Omdat het voor iedereen een hele leuke avond is. En wie weet is de winnaar van de contest over een jaar zo groot dat je geen kans meer krijgt hem/haar nog eens te aanschouwen.

Frederik: Het is best moeilijk voor een beginnende dj om aan nieuwe boekingen te komen, tenzij je echt een groot en goed netwerk hebt. Tijdens deze avond gaat het om de muziek en niet om wie je bent of kent. Hier krijgt nieuw talent (waar we in Rotterdam veel van hebben) de kans zich te laten horen.

Het nieuwe dj-talent van dit jaar ontdekken? Kom dan 3 november naar BIRDs, Beats and Other Things That Hum.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Wednesday 13 November

Injury Reserve

Jazzy beats, gritty bangers en witty wordplay: hiphop-trio extraordinaire Injury Reserve komt naar BIRD! Woensdag 13 november spring je head-first in hun […]

Friday 27 September

King Shiloh BIRD Rotterdam

King Shiloh Sound System

Dub- en rootsgids King Shiloh is in a giving mood en maakt je (mét soundsystem) wegwijs in het reggae-universum tijdens zijn all-nighter! 

Friday 13 December

Kraak Smaak BIRD Rotterdam

Kraak & Smaak (DJ)

Op 13 december maakt BIRD zich weer op voor een hete clubavond, met achter de decks niemand minder dan Kraak & Smaak en DJ Supermarkt.