In gesprek met: Nicolay

(producer van The Foreign Exchange)

The Foreign Exchange is een schoolvoorbeeld van hoe the interwebs levens kan veranderen. Toen de Amerikaanse rapper Phonte van Little Brother op okayplayer.com een beat voorbij hoorde komen van de Nederlandse producer Nicolay was hij direct verkocht. Hij vroeg Nicolay of hij vocals over zijn beats mocht leggen, Nicolay ging akkoord en niet veel later werd de track ‘Light It Up’ uitgebracht. Door de successen besloot Nicolay naar de VS te verhuizen. We vragen Nicolay over het proces en nog andere zaken. Let’s start.

Waar komt je nickname “Nicolay” vandaan?

“Nicolay” is een soort van ver-Amerikanisering van mijn derde voornaam, Nicolai. Dat leek mij jaren geleden vanuit internationaal oogpunt een goede keuze, en het is blijven hangen.

Welke artiesten/producers waren jouw inspiratie toen je begon met beats maken? Welke daarvan heeft/hebben jou het meest beïnvloed?

Als eerste moet ik dan Prince noemen, en in de context van beats maken met name Jay Dee/J. Dilla. Verder zijn groepen als 4hero en Jazzanova zeer invloedrijk geweest.

Wanneer was de eerste keer dat jij en Phonte elkaar in levenden lijve hebben ontmoet? En hoe was die ontmoeting?

De eerste keer was grappig genoeg in Amsterdam, in april 2004. Ons eerste album Connected was toen alweer een paar maanden af, en stond op het punt van uitkomen. Na een valse start eerder in het jaar kwam Phonte met zijn toenmalige groep Little Brother voor het eerst naar Europa, en onze eerste ontmoeting was een paar uur voor hun show in Paradiso. De ontmoeting zelf was vrij relaxed, we hadden eigenlijk het gevoel alsof we elkaar al jaren kenden.

Heb je nooit de behoefte gehad om tijdens het maken van je eerste album meer co