fbpx

Raoel en Philip blikken terug op 10 jaar BIRD

Belangrijk nieuws uit het BIRDsnest: twee van de founding fathers en eigenaren van BIRD, Raoel en Philip, vliegen na 10 jaar (deels) uit. Het brein achter onze techniek, Raoel, is toe aan nieuwe uitdaging en stapt uit als eigenaar. Onze geestesvader, Philip, doet een stapje terug, maar blijft actief als adviseur en aandeelhouder. Een mooi moment om samen met de mannen terug te blikken op 10 jaar BIRD.

Jullie zijn vanaf het eerste moment onderdeel van BIRD. Hoe is dit ontstaan?

Raoel: Philip en ik delen naast een lange vriendschap ook een grote passie voor muziek. Toen het idee voor BIRD zo’n tien jaar geleden ontstond, ben ik als een van de founders ingestapt als audiotechnicus, en zorgde ik voor de aansluiting tussen het podium en de horeca. 

Philip: Ik speelde na mijn werkervaring als senior boeker bij poppodium WATT al enige tijd met de gedachte om een Rotterdams podium op te richten met de focus op zwarte muziek… en zogezegd zo gedaan. šŸ˜‰

Hoe heb je je tijd bij BIRD ervaren? 

Raoel: Het is een ontzettend leerzame en bijzondere tijd voor mij geweest, waar ik met zeer veel trots op terug kan kijken. BIRD begon klein. Voordat we een locatie hadden gevonden, zag ik BIRD voor me als een kleine, warme, rokerige kelder met een live-podium. De eerste keer dat ik met Phil voor de Hofbogen stonden dacht ik: hoe gaan we dit in hemelsnaam doen? Als ik kijk waar BIRD nu staat – een gevestigde naam in Nederland – zie ik hoe ver we zijn gekomen. In het proces van het opbouwen en groeien van BIRD heb ik zelf heel veel geleerd; het is op zowel zakelijk, technisch als persoonlijk gebied een professionaliseringsslag geweest.

Mijn tijd bij BIRD is daarnaast vooral een verzameling van veel mooie momenten. Terugkijkend hebben er zo veel legends in BIRD gestaan… Denk aan de BoogieBall-optredens van Usher, Anthony Hamilton en Sheila E., maar ook bijvoorbeeld de concerten van Raul Midon, Leela James en JP Morton. zijn mij erg bijgebleven.

Philip: BIRD zal altijd een bijzondere plek voor mij zijn. De sfeer en de samenstelling van de mensen is uniek in Rotterdam en zelfs in Nederland. Het is heel bijzonder om het ontstaan van een gerenomeerd podium, dat BIRD inmiddels is, van dichtbij mee te maken; hoe een droom fysieke gestalte krijgt. Ik vind het geweldig om te zien dat onze basisplannen de tand des tijds hebben doorstaan en in grote lijnen de basis blijven vormen van het gedachtengoed.

Raoel, waarom vertrek je, en wat ga je doen na BIRD?

Raoel: Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging en persoonlijke groei. Bij BIRD heb ik veel geleerd, maar ik kijk uit naar de inspiratie en nieuwe mogelijkheden die een andere omgeving met zich meebrengt. Op het moment ben ik mezelf nog aan het oriĆ«nteren op hoe dit precies vorm gaat krijgen. 

Philip, je doet een stap terug binnen BIRD. Hoe ben je bij deze keuze gekomen en wat zijn je toekomstplannen?

Philip: Ik geloof oprecht dat een plek als BIRD bestaat bij de gratie van de heersende tijdgeest en voortdurende input van frisse ideeĆ«n en gedachtegoed. 10 jaar BIRD heeft mij doen beseffen dat ik veel opzichten sta voor het ‘oude BIRD’, het aanvankelijke gedachtegoed, en dat veel van mijn keuzes hierop gebaseerd zijn. Daarom vind ik het belangrijk om ruimte te maken voor jonge mensen die BIRD de volgende 10 jaar zullen vormgeven. Ook zit er bij mij een wens voor nieuwe persoonlijke groei en een zoektocht naar nieuwe inspiratie.

Het aankomende jaar ga ik me, samen met twee vrienden, richten op een nieuwe start-up: Ruyzdael. Het is een lifestylebrand waarmee we muziek, boeken en kleding uitbrengen. Ik merk dat ik veel energie krijg van het starten van een nieuw bedrijf. Ik vind het ook leuk om hierin zoveel mogelijk nieuwe paden te bewandelen. Het is natuurlijk heel spannend om weer volledig opnieuw te beginnen (en de onzekerheid die dit met zich meebrengt), maar ik vertrouw op mijn ervaring en koester de vrijheid die het mij geeft om mezelf opnieuw uit te vinden. 

Natuurlijk draag ik BIRD altijd een warm hart toe en ik zal de plek altijd met interesse blijven volgen. Voorlopig zal ik hier ook nog een actieve bijdrage in leveren als adviseur en klankbord voor het programmateam en zal ik ook als aandeelhouder aanblijven. Het voelt beter om een de plek die ik heb opgericht en mede heb ontwikkeld niet in Ć©Ć©n keer los te laten, maar geleidelijk wat meer afstand te nemen. 

Hoe zie jij BIRD voor je de komende jaren?

Raoel: BIRD staat als een huis. Het is een gevestigde naam die nog jaren, decennia door zal gaan. Alle processen lopen vlot en goed. Het mooie ervan is het dat BIRD door de jaren heen echt een stabiele machine is geworden die ergens voor staat. Ik weet zeker dat dit heel veel mensen nog veel mooie momenten zal blijven bezorgen.

Philip: BIRD is inmiddels gevestigde orde en ik verwacht dat we een blijvend onderdeel uit zullen maken van de culturele CV van de stad. Ik hoop dat BIRD een spannend, inclusief podium blijft waar zwarte muziek in al zijn uitingsvormen een podium vindt. Ik denk dat er nog veel potentieel ligt in het uitdragen van de merkwaarde van BIRD. Wellicht nog een locatie in een andere stad of ander land? Een muzieklabel? Bedenk het maar.

Leuke voetnoot is dat ik met Ruyzdael en Yardbird een football jersey aan het ontwikkelen ben als eerbetoon aan het 10-jarig bestaan van BIRD. Daarnaast wil ik met Guido (BIRDs programmeur) een vinyl album maken ter gelegenheid van ons jubileum waarop we Nederlandse artiesten compileren die ten grondslag liggen aan het muzikale gedachtegoed van BIRD. Dit willen we vervolgens ook weer uitbrengen met Ruyzdael Music. Zo zie je maar: er blijven nog lijntjes tussen mijn verschillende werelden.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 09 September

Chief Xian aTunde Adjuah

Christians Stretch Music, doet precies wat de naam al zegt: het rekt de traditionele interpretaties van jazz op (of uit) en maakt zo meer ruimte voor andere muzikale vormen, talen en culturen.

Monday 24 October

Sampa The Great at BIRD

Sampa The Great

Sampa Tembi heeft niet voor niets The Great achter haar naam staan. Maandag 24 oktober brengt de award-winning artiest haar krachtige mix van hiphop, neo-soul, R&B en funk naar BIRD.

Saturday 26 November

360 Degrees presents: Chaos in The CBD at BIRD

Chaos In The CBD

360 Degrees is een avond met house als basis, maar waar ook uitstapjes naar obscure afrobeat, disco, boogie en electronica gemaakt worden. Op 22 oktober 2021, is het de beurt aan niemand minder dan Chaos in The CBD!