fbpx

In gesprek met de guys van The Sun-Up Club

Op woensdag 5 november 2014 vindt in BIRD de eerste editie plaats van de Sun-Up Club. Met dit unieke concept biedt BIRD de hardwerkende Rotterdammer een swingende en energieke start van de dag aan. Journalist Gari Koolen sprak met de organisatoren Bastiaan en Jasper over hun nieuwe concept in BIRD.

Voetjes van de (werk)vloer

De Sun-Up Club gaat Rotterdam binnenkort kennis laten maken met een nieuw fenomeen: met zijn allen dansen in de club voordat je naar je werk gaat. Hoe gaan ze dit in Rotterdam aan de man brengen? Bastiaan en Jasper, oprichters van Sun-Up Club, zitten op het terras terwijl ze enthousiast over hun idee vertellen. “We zaten in de auto op de terugweg van vakantie in Leipzig en hadden net heel het weekend gedanst. De term gierend over de dansvloer – die is blijven hangen. Gewoon samen genieten van de energie die je door dat dansen oproept. Geen individueel bubbeltje, maar juist dat verbonden gevoel. Één van ons opperde: jongens, weet je wat ze in New York doen? Daar dansen ze voordat ze naar hun werk gaan. Toen dachten wij: waarom niet in Rotterdam?”

Londen, Tokyo, New York… en Rotterdam

In steden als Londen, New York en Tokyo worden regelmatig in de vroege ochtend feesten georganiseerd. Maar in dat soort steden wonen miljoenen mensen. Is Rotterdam niet te klein voor dit soort initiatieven? “In Londen wonen misschien vijf miljoen mensen, maar in Rotterdam wonen ook 500.000 mensen. Wat dat betreft is het marktpotentieel er. Mensen gaan in Rotterdam ook ‘s ochtends naar de sportschool. Of doen aan hardlopen. Dingen die je eigenlijk allemaal doet om te bewegen, maar je doet het niet met elkaar.”
Op papier zijn er dus genoeg mensen te bereiken in Rotterdam. Bewoners van de havenstad delen echter niet dezelfde cultuur als Londenaren. “We zijn natuurlijk een beetje nagegaan hoe organisaties in andere steden het nou precies doen. In New York doen ze het op harde techno, in Londen zijn ze juist weer meer van de flowerpower. We denken dat dat niet echt landt in Rotterdam. We willen wel een beetje in de werksfeer blijven. Vandaar dat we ook tussen de harde techno en de echte hippiesfeer zitten qua muziek – niet te hard, maar ook niet te zweverig.”

Niet lullen maar poetsen

De potentie is er dus volgens Bastiaan en Jasper wel. Maar is de hardwerkende Rotterdammer er wel geestelijke klaar voor om s’ ochtends vrolijk te dansen? “Rotterdam is echt in beweging. Het stijve Rotterdamse is natuurlijk ook deels een soort van front. Niet lullen maar poetsen. Maar dat wil dus niet zeggen dat achter dat front geen creatief mens schuilgaat. De Rotterdamse negen tot vijf mentaliteit leent zich juist perfect voor ons concept.” Op het eerste gezicht lijkt dansen misschien vermoeiend. Maar wees gerust: “Wij willen creativiteit naar buiten laten komen door middel van dans. Je zit daarna met zoveel energie en creativiteit dat je juist met een lekkerder gevoel naar je werkt gaat.”

Verbondenheid speelt hierbij, zoals ze zelf stellen, een belangrijke rol. “In Londen doen ze ‘s ochtends allemaal dezelfde bewegingen. Dat willen wij niet. Dat is niet Rotterdams. Wij willen juist de vrijheid vooropstellen. Dans lekker hoe je wilt. We zien in de maatschappij dat we allemaal steeds meer individualistisch worden. Er zijn weinig plekken waar we samenkomen. Vroeger ging je op zondagochtend naar de kerk. Daardoor kreeg je een sense of community. Dat gevoel willen ook in Rotterdam.” Zo’n gevoel kan je volgens Bastiaan en Jasper niet forceren. “Het zijn natuurlijk mooi zijn, zonder daar direct een religieuze context aan te geven, om dat gevoel van samenzijn weer te ervaren door middel van dans. Maar het moet van binnenuit ontstaan. Een community waar je even op een andere manier de dagelijkse sleur benadert.”

Op de vraag of ze zelf ochtendmensen zijn antwoorden ze nee. Maar dat komt volgens hen vanzelf wel: “Het is anders wakker worden – je bent niet meer alleen maar bezig met die saaie, repetitieve dingen. Je krijgt juist zin in de dag.”

Sun-Up Club, 5 november bij BIRD Rotterdam van 06.30 tot 09.00

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 27 March

BRUUT! & Anton Goudsmit

BRUUT! weet van Rusland tot Japan mensen aan het zweten, juichen maar vooral aan het dansen te krijgen. Deze keer met gitarist Anton Goudsmit!

Friday 28 February

Ntjam Rosie

Het album Breaking Cycle van de in Kameroen geboren Ntjam Rosie ontving louter lovende kritieken in alle grote dagbladen en muziektijdschriften. Het Engelse Soulandjazz.com riep het album uit tot Soul Album of the week en het eveneens Engelse Echoes Magazine verkoos het tot Beste Soul Album van 2017!

Thursday 21 November

Fieh BIRD Rotterdam

Fieh

Fieh (pronounced: ‘fee-ah’) is one to watch. De Noorse band mixt geluiden van Erykah Badu en Ella Fitzgerald met strakke […]