fbpx

In gesprek met SpraakuhlooS

Tijdens een succesvolle eerste editie in 2015 showden de spokenwordnomaden van SpraakuhlooS al hun podiumkunsten in BIRD, van spoken word en zang, tot djembé en beatbox. Op vrijdag 31 maart zijn ze terug! We gingen in gesprek met de – helemaal niet zo sprakeloze – organisatie!

SpraakuhlooS, wat is dat precies?

SpraakuhlooS is een uit de hand gelopen hobby! Tijdens een late avond op straat hadden we het erover dat we mensen op verschillende plekken in een positieve sfeer bij elkaar willen brengen, dat er iets universeels is dat mensen verbindt. We kwamen uit op podiumkunst, juist omdat we zelfexpressie zo belangrijk vinden. Jezelf blootstellen is eng omdat je kwetsbaar bent en hard op je bek kan gaan. Wij willen dit juist stimuleren. Na een aantal edities merkten we dat artiesten, de locaties en het publiek ons idee omarmden. Inmiddels bestaan we tweeëneenhalf jaar en hebben we op supertoffe locaties gestaan: Centraal Station, Nieuwe Luxor, Binnenwegplein, HipHopHuis, SPIDO en natuurlijk BIRD!

SpraakuhlooS heeft al eens eerder in BIRD gestaan. Hoe was dat?

Supervet! We hebben een enquête onder ons publiek gehouden en BIRD bleek de meest toffe editie tot nu toe te zijn! Ook voor ons persoonlijk was het bijzonder, we waren in het nu, alsof 2016 nooit zou komen. “Vandaag is van ons allemaal, we zien wel wat er morgen gebeurt,” zo’n mentaliteit. En dat kwam echt niet door te veel biertjes, maar gewoon door de gezelligheid, positiviteit en het talent! Winne sloot de editie in BIRD af. Zes maanden eerder hadden we nooit van een artiest als hem kunnen dromen, maar omdat we constant talent bleven ontwikkelen, werden we gezien door de gevestigde orde. We stopten al onze energie in die editie, en die energie kregen we terug!

Hoe is de vibe tijdens de SpraakuhlooS-avonden?

De vibe is warm en oprecht. Er zijn geen ‘maskers’ in de zaal. De artiesten hebben vaak een persoonlijke connectie met het publiek: “Dat is mijn buurjongen van vroeger!” Je weet wel… We brengen mensen bij elkaar. Deze editie bijvoorbeeld: YMP stond op onze allereerste editie en verkoopt nu solo Theater Zuidplein uit, M gaat met elk filmpje viral, Jaskelis heeft de Music Matters Award gewonnen, Funky Organizers hebben in Frankrijk getourd, de nummer één en twee beatboxers van Nederland verenigen zich in een tagteam en PaPaGoNi brengt unieke djembé-geluiden. Het is awesome om te mogen programmeren en te zien hoe het publiek reageert. Omdat we niet vasthouden aan standaarddisciplines kunnen we telkens weer verrassen, en dat is tof! Hierdoor blijft het publiek nieuwe kunstvormen, nieuwe mensen en nieuwe gezichten ontdekken.

“De vibe is warm en oprecht […] We brengen mensen bij elkaar.”

Welk spokenwordoptreden kreeg jou sprakeloos?

Oei, goede… Patrick Ribeiro heeft het mij als host een keer knap lastig gemaakt. Hij was de een-na-laatste artiest voor de pauze, en ik dacht: Shit, dit had de laatste act van de avond moeten zijn… Patrick was die avond echt gruwelijk. Puur qua spoken word durf ik te zeggen dat wij de nationale top hebben mogen verwelkomen. Tuurlijk staan er nog artiesten op ons lijstje – dik gedrukt ook – maar ik vind het tof wanneer talenten bij ons excelleren, zoals Patrick die avond deed.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 30 November

Tabitha BIRD Rotterdam

Tabitha

In 2017 speelde Tabitha zich plots in de kijker op het album Rémi van Ronnie Flex. Met ‘Is Dit Over?’ […]

Friday 27 March

BRUUT! & Anton Goudsmit

BRUUT! weet van Rusland tot Japan mensen aan het zweten, juichen maar vooral aan het dansen te krijgen. Deze keer met gitarist Anton Goudsmit!

Friday 18 October

Andreya Triana

‘Faith, focus and belief’ schreef Andreya Triana jaren geleden op een vel papier dat ze boven haar bed hing. Die […]