fbpx

Hummingbird Archives

Soulful underground classics from the Lowlands

We proudly present: Hummingbird Archives! Onze eigen albumcompilatie, geheel samengesteld door our very own Philip Powel en Guido van Dieren, programmeurs van BIRD. De cats op dit album weerspiegelen de artistieke visie van BIRD en glijden moeiteloos langs genres als hiphop, jazz, elektronica en aangrenzende muziekstijlen. Scoor de Limited Edition op rood vinyl hier en scroll verder om meer te weten te komen over de tunes die op onze plaat staan.

Side A

Arifa – Naomi’s Dance

Het driekoppige collectief Arifa mixt oude muzikale tradities uit West-Azië en de Balkan met jazz en moderne improvisatie. Het geheim zit hem in de creative chemistry tussen de drie muzikanten. De blend van hun Turkse, Duitse, Roemeense en Nederlandse afkomst maakt hun muziek heel divers en authentiek.

Kijk Een Ster – Freedom (feat. Gregg Green)

Kijk Een Ster is a force to be reckoned with! Geïnspireerd door artiesten als Tom Trago, Rednose Distrikt en The Like houdt Kijk Een Ster altijd een sterke connectie met traditionele slow-sung house en beatdown flavours, terwijl Kijk Een Ster flirt met experimentele jazz uit de LA. Op de track ‘Freedom’ hoor je reggae- artiest Gregg Green als gast vocalist.

Scallymatic Orchestra – Autumn Forest Song

Scallymatic Orchestra is een 8-man sterke Nu jazzgroep die actief was van 2000 tot 2013. Met catchy grooves, coole thema’s, een goede dosis spanning en improvisatie krijgt de band zowel de gemiddelde club-ganger als de veeleisende luisteraar aan het dansen. Hun debuut single ‘Autumn Forest Song’ is een must listen voor liefhebbers van soothin’ n groovin’ jazz-tunes

Monsieur Dubois s’Amuse (Wicked Jazz Sounds Remix by Leroy Rey)

De afgelopen jaren heeft Monsieur Dubois een solid live reputatie opgebouwd met hun dansbare hard jazz: een besmettelijke mix van jungle beats, funk, space jazz en afro grooves. Hun vermogen om het publiek voor zich te winnen met uitsluitend instrumentale muziek heeft geleid tot een unieke crossover die catchy & sophisticated klinkt. Deze hard-hitting remix, gemaakt door DJ Leroy Rey, was een onderdeel van hun EP Murw!. 

Sophia – Over (feat. Cloud Orchestra)

Sophia is niet alleen een 23-jarige artiest, zangeres en songwriter uit Rotterdam, maar ook een long-time member van de BIRD-familie! Muzikaal koord-dansend tussen pop en R&B in, schrijft Sophia nummers die recht uit het hart komen. Haar song ‘Over’, versterkt door een strijkersarrangement gemaakt door Anton de Bruin, bevat een belangrijke boodschap voor iedereen die door een moeilijke periode heen gaat: op een dag word je wakker en is het voorbij.

Side B

Ranie Ribeiro – Morning Meditations

Als jazz-head met sterke roots in de housemuziek is Ranie Ribeiro één van Rotterdams meest getalenteerde producers. De muziek van deze harpist, producer en DJ (formerly known as D-Ribeiro) bevat duidelijke sporen van verschillende soorten jazz. Zijn producties zijn voorzien van prachtige harp solo’s, soulful keys en live percussie. De song ‘Morning Meditations’ is een frisse en rustgevende manier om je ochtend mee te beginnen!

Maarten Hogenhuis – Lemniscate

Maarten Hogenhuis is een van de meest toonaangevende jonge saxofonisten van Nederland. Hij is een onderdeel van de power jazz-groep BRUUT!, de uit twee drummers bestaande band Krupa & The Genes en hij leidt zijn eigen trio (het Maarten Hogenhuis Trio). 

Melle Jutte – Man Up and Create

Melle Jutte is een songwriter, producer en DJ uit Amsterdam en actief in het genre indie electronic. In 2016 releasde hij zijn debuut EP Maya Got Lost en tourde hij door Europa en Azië. Fun fact: ‘Man Up and Create’ is geschreven in de heetste week van 2020. De extreme temperaturen zorgden ervoor dat de kern van deze song voornamelijk uit organisch opgenomen sounds bestaat.

Benny Sings – Hold That

Amsterdam-based producer Benny Sings is het alter ego van Tim van Berkestijn; een muzikant in hart en nieren. Hiphop, soul en jazz zijn de bouwstenen van zijn muziek. Hij heeft twee albums (City Pop en Music) uitgebracht via het legendarische label Stones Throw Records en cruised een veelbelovende toekomst tegemoet.

Kraak & Smaak – Naked

De groep Kraak & Smaak heeft zijn strepen in dance muziek ruimschoots verdiend met baanbrekende wereldwijde club hits. Hoewel hun DJ-sets altijd populair zijn, zijn het de live shows die de Nederlandse producers echt laten opvallen. Met een volledige live band (inclusief geweldige vocalisten) zet Kraak & Smaak zowel basement clubs als festival main stages on fire!

Side C

Jesse Koolhaas – About Time

Jesse Koolhaas is een Amsterdam-based producer en filmcomponist. Jesse heeft niet alleen sonologie gestudeerd op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, maar ook Muziek in Context op de Utrechtse School voor de Kunsten. Op zijn song ‘About Time’ werkt Jesse samen met Joost Swart op keys en openen zij hiermee samen side C. 

GreyHeads – Beat1 (Lo-Fi Session)

Het Rotterdamse 5-koppige collectief GreyHeads benadert jazz vanuit een hip-hop perspectief, of juist andersom. Ook voegt het voorzichtig een perfecte hoeveelheid van andere invloeden – zoals Miles Davis, J Dilla, Herbie Hancock en Robert Glasper – toe aan de mix, wat leidt tot een groovy en levendige sound. Onder leiding van drummer en voormalig BIRD-resident Nello Biasini creëert GreyHeads sinds 2016 hun eigen frisse en unieke future funk. Fun fact: het vijftal was in januari 2020 te bewonderen op het prestigieuze showcase festival Noorderslag in Groningen, een festival dat normaliter uitsluitend pop acts programmeert. 

HVNLY. – Sacred

HVNLY., ook wel bekend als Heavenly Chances, is een Surinaams-Nederlandse artiest. Deze soulvolle punk prinses zet haar emoties en ervaringen om in composities. HVNLY. weet hoe ze haart publiek moet spiegelen door verhalen te vertellen vanuit verschillende perspectieven en stelt zich in een uitgesproken en krachtige manier op, zo ook op haar tune op ons album: ‘Sacred’.

Gino-Cochise – Fo Woa

De Amsterdamse Gino-Cochise is een echte multi-instrumentalist. Geboren in een huishouden van twee muzikale ouders, begon Gino op 5-jarige leeftijd al met drummen en kort daarna met de basgitaar, percussie, gitaar en toetsen. Zijn spirituele invalshoek op muziek heeft een werkelijk unieke sound gevormd, die hij “Djago Music” noemt. Zijn track ‘Fo Woa’ is de eerste single van zijn solodebuut, die hij onder andere ook heeft gespeeld in zijn BIRDfest live-session in Gallery Stacii Samidin eerder dit jaar.

Planty Herbs – Back Into The Night

Fulltime muziek ‘geek’ en producer Planty Herbs maakt organisch klinkende muziek met een stress verminderende werking. Zijn track ‘Back Into the Night’ komt van zijn geweldige Come Into Knowledge LP, die in 2018 uitkwam en is eigenlijk de enige perfecte track om side C mee af te sluiten.

Side D

Niels Broos AR…PS

Volgens de muzikanten Niels Broos (toetsenist) en Jamie Peet (drummer) is improvisatie en van de meest interessante aspecten binnen de muziek. Het duo speelde in meerdere formaties samen en begon tijdens repetities en soundchecks steeds meer te improviseren. Dit beviel zo goed, dat ze besloten om samen te gaan optreden zonder iets voor te bereiden. Op ‘AR…PS’ werkt het duo samen met de Londense producer Hyroglypics.

Bruxas Sirocco

Bruxas is een samenwerking tussen Jacco Gardner en Nic Mauskovic, die elkaar hebben gevonden toen ze allebei speelden als support-act voor Witch, een 70’s James Brown-meets-Back Sabbath act. Beide heren hebben al een reputatie opgebouwd binnen de psych-rock scene met o.a. projecten als The Mauskovic Dance Band en Altin Gün. Hun gezamenlijke liefde voor 70’s psychedelica en library music zorgde voor de totstandkoming van hun band Bruxas, Portugees voor heks.

Kofi The Unknown Bubinga Drum

Kofi The Unknown is een unieke producer en componist geboren en getogen in Rotterdam. Zijn producties zijn geworteld in de hiphop en funk, maar Kofi haalt inspiratie uit allerlei soorten dansbare grooves. Dit zorgt voor een polyritmische mix van elektronische en percussieve muziek. ‘Bubinga Drum’ is een song van zijn project JELIYA.

Duke Hugh – Greenleaf

Duke Hugh is een gevestigde Groningen-based producer en DJ. Zijn muzikale kracht zit in zijn vermogen om zijn brede kennis van verschillende muziekstijlen toe te passen in zijn muziek. Dit komt ook goed van pas wanneer hij plaatjes draait op zijn eigen LOFT feesten. De track ‘Greenleaf’ komt van zijn via Rhythm Section-release Canvas.

Sykes – Jazz

Sykes is een producer, DJ en vocalist van Rotterdamse bodem. Geïnspireerd door artiesten als Floating Points, Peven Everett en James Blake maakt Sykes soulvolle producties waar hij zelf op zingt. Zijn werk is uitgebracht op labels als Infinite Pleasure, Fluid Funk en Carista’s United Identities.

Luister onze Hummingbird Archives hier op Spotify:

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 09 July

BoogieBall

North Sea Jazz Festival is back in town en dat betekent maar één ding: het is tijd voor BoogieBall! Tijdens […]

Wednesday 09 November

Melanie Charles

Er zijn maar weinig artiesten die de stem van een generatie kunnen vangen. Melanie Charles is one of them. Ze […]

Saturday 11 June

Yardbird Festival BIRD Takeover

Yardbird Festival

Ook BIRD trekt er op uit dit festivalseizoen en op 11 juni landen we in het Keile District voor de eerste editie van Yardbird Festival. Join us bij de BIRDstage en geniet van onze handpicked selectie aan house- en disco-goodness.