fbpx

Het wijnbrein van BIRD

Kim van Doeselaar

Bestaat er iets beters dan een glas dieprode wijn met jazztunes in je oren? Dat je daarvoor bij BIRD terecht kan, wist je waarschijnlijk al, maar ken je het brein achter onze wijnkaart al? We stellen je graag aan haar voor, want als Kim begint over ‘haar’ wijnen is ze nauwelijks meer te stoppen.

Kim, jij bent verantwoordelijk voor de wijnkaart van BIRD. Hoe heb jij je wijnkennis opgedaan?

Ik was al geïnteresseerd in wijnen en wijnspijscombinaties en kon dit mooi combineren met mijn werk in BIRD. We hebben al vanaf het begin van het bestaan van het restaurant een hele goede relatie met onze wijnleverancier De Gouden Ton. In samenwerking met de chef-kok en De Gouden Ton komen we elk seizoen weer tot een mooie wijnkaart.

Hoe stel je de wijnkaart samen? Bekijk je telkens wat er die week geserveerd wordt, en zoek je daarna je wijn uit?

We hebben een vaste wijnkaart en elke dag bekijken we welke BIRDspecials passen bij welke wijn. Ook bestellen we geregeld wijnen buiten de kaart om. Wijnen, die goed samengaan bij specifieke gerechten zoals bijvoorbeeld wild of een dessert met een bepaalde smaakeigenschap.

Waar koop je de wijnen in? Waarom daar?

De Gouden Ton dus! Zij komen altijd met goede suggesties, denken met ons mee en passen bij de stijl van BIRD.

Wat is je persoonlijke favoriet?

La Mano, onze rode huiswijn. Die gaat al twee seizoenen mee, zowel de gasten als wij zelf waarderen hem erg. Hij is zo te drinken, maar blijft ook staan naast veel verschillende gerechten. En Weingut Heinrich is mijn andere favoriet, een rode wijn uit Burgenland, Oostenrijk. Je kunt hem iets gekoeld drinken. Ik hou erg van wijnen uit dit land, net als Duitse wijnen. Ze zijn vaak wat minder complex en daardoor ‘harder’. Ze worden bijna duidelijker en uitgesproken in smaak. Druiven als Zweigelt, Blaufränkisch en St. Laurent spreken me erg aan.

Past dat wel, een Oostenrijkse wijn bij de Italiaanse keuken van BIRD?

De keuken is Italiaans georiënteerd maar kent invloeden vanuit de hele wereld, daarom passen er ook wijnen van over de hele wereld bij. Het is juist leuk om landen en gerechten met elkaar te combineren, alles kan!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Sunday 15 December

S10 Theatertour: Groeipijn

We hebben geweldig nieuws! S10, een van de meest oorspronkelijke stemmen in de Nederlandse muziek, komt met haar allereerste theatervoorstelling: Groeipijn naar Theater Rotterdam! In deze intieme show deelt ze met ons haar persoonlijke verhalen, vol zeggingskracht en authenticiteit. Met haar unieke stem en meeslepende muziek neemt S10 je 15 december mee in haar zoektocht naar veiligheid en haar ritueel van loslaten.

Monday 30 December

Jungle by night

Jungly by Night is een zevenkoppig beest met een gevaarlijke, giftige kwaliteit; eenmaal gebeten, kun je niet stoppen met grooven! Maandag 30 december staan ze in Maassilo.

De Amsterdamse band bestaat uit een overvloed aan synths, drums, bas, gitaar en percussie, aangevuld met een trompet en trombone. Van hun brass-heavy eerdere albums tot een sterkere focus op elektronische grooves op hun nieuwste werk, wagen ze zich dapper waar geen enkele band eerder is geweest en bevinden ze zich nu in de perfecte zone tussen analoge dans muziek, funk, krautrock, 70’s funk en 80’s electro.

Thursday 10 October

Jazzbois

Een elektrische liveband en de opkomende jazz-, hip-hop- en improvscene uit Boedapest, Jazzbois, zijn internationaal opgemerkt vanwege hun kosmische, ritmische jazz en groove.