fbpx

Duke Hugh over Hertog Jan en autocorrect

Misschien ken je hem van zijn dansavond LOFT in Groningen of van zijn geweldige release Canvas op Rhythm Section. Maak kennis met de Groningse dj en producer Duke Hugh (Hugo Veeger). Op vrijdag 14 april maakt hij een muzikale bedevaart naar het zuidwesten van Nederland. Zijn eindbestemming: de dj-booth in BIRD, waar hij zijn soulvolle platen zal draaien tijdens Bop Gun! We gingen met hem in gesprek over zijn nieuwe plaat, draaistijl en artiestennaam.

Wanneer ben je begonnen met dj’en?

Ik heb nooit echt dj willen worden, het gebeurde gewoon. Al vanaf jonge leeftijd maakte ik muziek en verzamelde ik cd’s. Iets meer dan tien jaar geleden begon ik met vrienden reggaeplaatjes te verzamelen, die we dan weer op feestjes draaiden. Sinds 2010 ben ik eigenlijk serieus begonnen met het verzamelen van platen. Als je zoveel goede platen hebt, dan wil je die ook aan anderen laten horen. En er is niets leuker dan die te laten horen op feestjes.

Hoe ben je aan je artiestennaam gekomen?

Die is voor mij bedacht. Toen ik nog filosofie studeerde zat ik met vriend en studiegenoot Olaf Koens (die nu journalist is trouwens) op een kamer met een flesje Hertog Jan. Hij begon me vanaf dat moment Hertog Hugo te noemen. Die naam is aan me blijven plakken. Toen ik een internationale naam nodig had heb ik het vertaald naar Duke Hugh. Ik ben er niet echt heel blij mee, maar ik kan er nu niet meer vanaf.

Mijn naam wordt overigens ook consequent fout geschreven. Ik krijg vaak screenshots van vrienden met plekken waar mijn naam weer verkeerd staat, zoals Duke High. Ik denk dat het vaak komt door autocorrect.

Je hebt in november een album uitgebracht bij Rhythm Section. Hoe ben je bij dit label terecht gekomen?

Ik was al een tijd fan van het label. Met een paar vrienden van me kocht ik zo’n beetje alle platen van Rhythm Section. Toen Bradley Zero (de persoon achter het label) in Canvas in Amsterdam draaide, gaf ik hem mijn demo. Dat doe ik normaal nooit, maar om de een of andere reden wilde ik hem gewoon mijn muziek laten horen. Ik vind hun muziek tof en dacht dat ze mijn muziek misschien ook tof zouden vinden. Later hoorde ik dat hij mijn tracks in Canvas draaide toen de club leeg was! Bradley was enthousiast en van het een kwam het ander.

Veel mensen lijken moeite te hebben met het beschrijven van je stijl, hoe zou je jouw muziek zelf omschrijven?

Dat vind ik ook heel moeilijk. Ik draai van alles. Hiphop, jazz en house… maar ik denk niet in genres. Als ik muziek maak, gaat het vanzelf een kant op. Als ik mijn sound zou moeten omschrijven denk ik dat er een vaste component in zit, en dat is dat het soulvolle muziek is.

In een interview zeg je dat je niet zo graag buiten Groningen draait, maar Rotterdam is toch best een eindje weg. Is dat niet erg?

Nee, absoluut niet! Ik vind het een eer om in BIRD te staan. Ik heb er veel artiesten gezien waar ik fan van ben, zoals K15, Theo Parrish en Floating Points. Ik hou er niet van om random ergens te staan. Dj’en om het dj’en is niet leuk. Het gaat er mij om dat ik een connectie heb met de plek en de crowd.

“Het gaat er mij om dat ik een connectie heb met de plek en de crowd.”

Wat verwacht je vrijdag van Bop Gun?

Ik vind het spannend en heb er veel zin in. Het leuke aan BIRD vind ik dat je er een onverwacht, gemengd en enthousiast publiek aan kan treffen. In Amsterdam zie je vaak één soort publiek, bijvoorbeeld studenten. In BIRD heb je ook echte liefhebbers en staat alles door elkaar.

En wat kan het publiek van jou verwachten?

Ik draai meestal een mix van disco en boogie, met veel broken beats en house. Hiphop en reggae zijn altijd twee van mijn uitgangspunten en daarop bouw ik voort. In ieder geval ga ik een nieuwe remix draaien die ik heb gemaakt op basis van een a capella van Steve Spacek. Deze is nog nergens anders te horen, maar je hoort hem vrijdag in BIRD!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Monday 21 October

Slowthai BIRD Rotterdam

Slowthai

Wat krijg je als grime en punk een liefdesbaby maken? Juist: slowthai! De jonge rapper uit Northampton heeft een anarchistisch […]

Monday 26 August

Yola BIRD Rotterdam

Yola

Counrty en blues op z’n rauwst en dus mooist

Friday 26 July

Fela-Kuti-BIRD-Rotterdam

Finding Fela

Tonight, we’ll turn our Garden into the world’s coziest cinema with the Pleinbioscoop: we’ll take care of the movie, cold drinks, snacks and an afterparty.