Dr. Lonnie Smith: A Timeline

Legendarische jazzorganist Dr. Lonnie Smith draait al een tijdje mee. Werp alleen al een blik op de lengte van zijn discografie (en baard!) om hiervan zeker te zijn. Als luisteraar kan het overweldigend zijn om in zo’n lange muzikale carrière te duiken, daarom besloten we op BIRD HQ het digitale krijtbord erbij te pakken en je een geschiedenisles à la Lonnie te geven! Ready for some knowledge?

1942

Little Lonnie ziet voor het eerst het daglicht op 3 juli 1942 in Lackawanna, New York. Vanaf dat moment is zijn moeder zijn grootste muzikale invloed. Ze dompelt hem onder in o.a. gospel, klassieke muziek en jazz. Big up, Mommy Smith!

1957

In zijn tienerjaren zingt de jonge Lonnie in verschillende zanggroepen, waaronder zijn eigen groep The Supremes. We horen je al denken: huh… The Supremes? Inderdaad, alleen was Smith net wat eerder met het vastleggen van de iconische naam! Stealing like an artist, Diana ;)?

1959

Rond dit jaar krijgt hij van Art Kubera – de eigenaar van een lokale muziekwinkel – zijn eerste Hammond B3. Ook mag Lonnie in de winkel zijn Hammond-skills naar een next level pingelen.

1966

Lonnie begint een kwartet met een van de beste jazzgitaristen in the game: George Benson! Samen droppen ze de succesvolle albums It’s Uptown (met een heerlijke remake van Summertime) en The George Benson Cookbook. Andere band-buddies zijn Jimmy Lovelace (drums) en Ronnie Cuber (saxofoon).

1967

Lonnie ontmoet saxofonist Lou Donaldson, die hem strikt voor zijn album Alligator Bogaloo bij Blue Note. Nice move, Lou! Lonnies bijdrage aan het album bevalt Blue Note zo goed dat hij een contract aangeboden krijgt. Na zijn Blue Note-debuut Think! dropt hij nog vier andere albums bij het legendarische jazz-label.

1970 – 1979

Smith tourt in deze periode vrijwel non-stop door het noorden van Amerika. Ook dropt hij in 1970 de track ‘Spinning Wheel’, die later 88 (!) keer gesampled zou worden (die hebben we hier voor je op een rijtje gezet).

1975

Dit is het jaar waarin Lonnie zijn bijnaam ‘The Doctor’ krijgt. Over de oorsprong gaan meerdere verhalen rond: dat zijn collega’s hem de bijnaam gaven omdat hij hun muziek altijd ‘beter maakte’ of dat hij zelf de naam koos om zich te onderscheiden van keyboardist Lonnie Liston Smith. Who knows? Maar muzikale doctor it is!

2003 – 2014

Prijzen in 2003? Check. Prijzen in 2004? Check. Prijzen in…. 2005, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, én 2014?! Checker-de-check-check!

2017

Legendarisch optreden in BIRD! (en jij kan erbij zijn! → pak je tickets hier)

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 10 February

Dr. Lonnie Smith

Once in a lifetime: organist, legende, en tulband-badass Dr. Lonnie Smith staat in BIRD! Hij speelde met alle big guys, […]

Sunday 24 February

Saba BIRD Rotterdam

Saba

Als je aan ‘Angels’ van Chance the Rapper denkt, dan denk je aan die hemelse hook van? Juist, Saba. De […]

Sunday 03 February

Marc Rebillet BIRD Rotterdam

Marc Rebillet

Met zijn hilarische improvisatiesessies groeide Marc Rebillet binnen twee jaar uit tot een ware YouTube-sensatie. Gewapend met een microfoon, synthesizer […]