fbpx

De vijf metamorfoses van Portico

Een samenvatting in beeld

De Londense band Portico (Quartet) is al vanaf 2005 actief. Ze zijn ver gekomen, via een lange weg en met veel tussenstops. Van spelen op de South Bank of studentenfeesten tot Glastonbury én — het échte kroon op hun werk — aanstaande zaterdag het podium BIRD.

De lange weg naar het heden ging gepaard met metamorfoses. Niet alleen in samenstelling van groep maar vooral in hun sound. We zetten de gedaantewisselingen voor je op een rij (met video’s, video’s zijn goed).

Fase 1: Sound: Hongerige-hang-en-street… met jazz

Was je in de periode 2005/2007 in Londen? Op de South Bank? Dan heb je Portico hoogstwaarschijnlijk al zien spelen. Hier een opfrisser.

En kijk eens goed daar onderin in beeld op ‘de hang’*. Juist, dat is BIRDstamgast Nick Mulvey!

stalen drum, kenmerkend voor de Portico-sound in de beginjaren.

Fase 2: Sound: World-music-met-minimalistische-classical-en-pop… met jazz

Portico bracht twee ep’s uit in eigen beheer. Daarna werden ze getekend bij Real World en volgde in 2008 hun eerste officiële lp, Knee-Deep in the North Sea. De deal hield Portico letterlijk van de straat en zorgde voor speciale optredens. Waarvan hier een voorbeeld.

Fase 3: Sound: Experimentele-doch-toegankelijke-indie-rock… met jazz

Hun tweede album: ‘Isla’ werd uitgebracht in 2009. Het doet denken aan een soundtrack voor een thriller gecomponeerd door Radiohead. De tracks hebben een doomy en gloomy egde en bevatten meer improvisatie. De nieuwe sound ademt nog wel een jazzsfeer vanwege de nadrukkelijke sax- en contrabassounds.

Fase 4: Sound: Ruige trance-rock… met jazz

En in 2011 volgt nogmaals een styleswitch van “de Madonna van de jazz”, Portico Quartet. Dit keer zoeken ze meer de ruigere kant op, vooral in de climax van hun tracks, zoals bijvoorbeeld in Ruins.

Fase 5: Sound: Hallucinerende-en-of-hypnotiserende-ambient-soul… met jazz

Nieuw jaar, nieuwe sound, nieuw label. Portico (zonder het Quartet) is getekend bij Ninja Tune, het label van onder andere Thundercat, Dorian Concept, Mr. Scruff, etc. 2015 is het jaar dat het nieuwe album van Portico uitkomt. En, goed nieuws, delen van het album zullen live in BIRD gespeeld worden. Eigenlijk moet je de nieuwe sound live ervaren… maar als we een tipje van de sluiter moeten lichten: op het album leveren o.a. Jamie Woon en Jono McCleery ook hun vocale bijdragen.

Live ervaren? Deze zaterdag speelt Portico live in BIRD.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Tuesday 22 October

Raphael Saadiq BIRD Rotterdam

Raphael Saadiq

For the first time since his show at North Sea Jazz in 2011, Raphael Saadiq is coming to the Netherlands. […]

Friday 29 November

The Mauskovic Dance Band

The Mauskovic Dance Band

Cumbia, afrobeat en een snufje disco: The Mauskovic Dance Band mengt het moeiteloos tot een extreem aanstekelijk eigen geluid.

Saturday 10 August

Blijdorp BIRD Rotterdam

Blijdorp Festival

Ook BIRD trekt er op uit dit festivalseizoen en op 10 augustus strijken we neer in Blijdorp met onze eigen stage. You know it’s good!