fbpx

De Platentas Van

Giovanca

Iedere maand neemt BIRD een kijkje in de platentas van iemand waarvan je ook daadwerkelijk de platentas wil zien. De maand september staat in het teken van zangeres en radio-dj bij Sublime FM, Giovanca. We stelden haar wat vragen over de rol van muziek in haar leven. De antwoorden hebben we verwerkt in een playlist die je kunt pompen op kantoor of thuis in de woonkamer.

Giovanca, ready? Here we go!

Wat was de eerste plaat, cd of single die je kocht?

Haha, nice! Die vraag stel ik altijd aan andere artiesten voor mijn radioshow Episodes op SublimeFM. Ik kreeg veel popsingeltjes waar ik 1000 keer naar kon luisteren, Michael Jackson, Madonna, Neneh Cherry, Paula Abdul, De La Soul. Maar wat ik met mijn eigen geld op de middelbare school kocht? Ik wilde eigenlijk twee hiphopalbums gaan kopen en ended up buying: The Best of the Supremes en het allermooiste verzameld werk van Marvin Gaye. Stiekem was ik zo gek op die songs, Ik moest ze hebben. Van ‘Let’s Get It On’ tot ‘Innercity Blues’, van ‘Reflections’ tot ‘Can’t Hurry Love’ en ‘I Hear a Symphony’. Het waren de harmonies. Loved it.

Wat waren jouw rebelse anthems? Of, als je puberteit niet zo rebels was, met welke nummers sloot je jezelf op in je kamer?

Met nummers van N.W.A! Later E.P.M.D. en meer hip hop. Mijn ouders konden me wel schieten. Veel te hard en eentonig vonden ze het en ze verstonden er niks van maar wisten dat het, laat ik maar zeggen, geen schattige teksten waren. ;).

Welk nummer draaide je non-stop in de bus / het vliegtuig naar je buitenlandexcursie?

Good God, buitenlandexcursie? Ik weet dat ik de de versie van Heavy D & The Boys op ‘Now That We Found Love” non-stop draaide. En later was Foxy Brown’s, ‘Gotta Get You Home With Me Tonight’ on repeat… ‘Sexual Healing’ ook. Bij de twee laatste songs ging het vooral om de bassline. Ze lijken op elkaar. Supernice.

Welke nummers van andere artiesten hebben jou het meest geïnspireerd tijdens het maken van Satellite Love?

Het waren niet zozeer specifieke artiesten maar meer een ‘era’. De soul, funk, jazz latin, early discovibes uit de jaren ’70, de soultrain, films als the Wiz, muziek van de soundtrack Cosmos.

Als ik schrijf, schrijf ik echt uit mezelf. In de productie however, komt het aan op sounds, dat algehele gevoel uit die gouden tijd. Denk aan Norman Connors, Herbie of Rotary Connection.

Naast dat je zelf zingt en schrijft heb je ook nog je eigen radioshow bij SublimeFM: Episodes of Funk, Soul & Jazz. Welk nummer zou je het liefst elke week opnieuw draaien?

‘Stella’ – Norman Connors
‘I Can See It In Your Eyes’ – Angela Bofill

Aaah zoveel!

Ben je weleens zo enthousiast geweest bij het horen van de tekst van een andere songwriter, dat je dacht: “geniaal, had ik dit zelf maar geschreven!”.

Ja, bij Stevie Wonder heel vaak. dat je dan na acht jaar echt vat wat hij bedoelt. Maar ook veel buitenlandse artiesten, Brazilianen bijvoorbeeld, schrijven vaak zo intens over liefde en pijn dat je echt denkt… wauw. Levensliederen. Concha Buika ook zo eentje. En wat dacht je van een Adele maar ook de Nederlander Benny Sings! Die schrijft heel bijzonder, onconventioneel yet so simple. Dat maakt hem geniaal. 

Als laatste, en meest interessante vraag: van welk nummer geef je niet openlijk toe dat je het graag luistert (maar komt desondanks toch in de playlist terecht).

Ik kom er gewoon voor uit hoor: allerlei vage Afrikaanse en Caribische tracks. Of een Paul Hardcastle, Don’t Waste My Time. ‘Maldòn‘ van Zouk Machine. Ik hou van die jaren ’80 dingen: Eurythmics, Musical Youth’s ‘Pass The Dutchie’ en ‘Pump Up The Jam’! Hahahaha, Gewoon doen.

Aight, dan doet we dat ook natuurlijk!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Thursday 26 September

Joe Armon-Jones

“The best of London’s creative spirit” a.k.a. Joe Armon-Jones komt naar BIRD! Als toetsenist van Ezra Collective staat Armon-Jones zelfs […]

Saturday 23 November

Hannah Williams

Fresh off the phone with JAY-Z and straight to BIRD: Hannah Williams & the Affirmations komen naar Rotterdam en spelen o.a. ‘Late Nights & Heartbreak’!

Friday 27 September

King Shiloh BIRD Rotterdam

King Shiloh Sound System

Dub- en rootsgids King Shiloh is in a giving mood en maakt je (mét soundsystem) wegwijs in het reggae-universum tijdens zijn all-nighter!