fbpx

De Platentas van

Gabrielle Kwarteng

Klik hier voor meer informatie en tickets voor de 360 Degrees met Gabrielle Kwarteng van 27 januari in BIRD.

BIRD neemt een kijkje in de platentas van een muzikale soulmate. Dit keer is het de beurt aan rising star Gabrielle Kwarteng, die op 27 januari voor een nieuwe editie van 360 Degrees naar BIRD komt om haar ruime mix van sounds te laten horen aan Rotterdam.

In New York kwam ze voor het eerst in aanraking met alle vormen van muziek, en in haar studententijd had Gabrielle Kwarteng een eigen radioshow. Vanuit hier zou het gaan lopen. Ze interesseerde zich meer en meer in verschillende sounds, verhuisde naar Londen, maar bij thuiskomst in New York ging het kriebelen. Ze wilde meer gaan draaien, kreeg een residency bij The Lot Radio en verhuisde naar Berlijn, om in Europa verder aan de weg te timmeren als deejay.

Het afgelopen jaar was een topjaar voor de New Yorkse. Shows in Berlijn (Panorama Bar), vier shows tijdens ADE (waaronder een set bij AMPFEMININE, het Rotterdamse collectief voor meer inclusiviteit in het nachtleven). Ze was bij de heropening van De School afgelopen september, en een waslijst aan toonaangevende festivals, waarononder Melt.

Dit jaar belooft dat nog te gaan overtreffen. We vragen Gabrielle Kwarten naar haar favoriete momenten van afgelopen jaar, wat ze het liefst doet op een vrije zondagochtend en haar radioshow die ze tijdens haar studententijd op zou zetten met een vrienden.


Geboren in Brooklyn en opgegroeid in the Bronx. Wat is een track voor jou die deze periode van je leven definieert?

Ik vind het altijd best lastig om een favoriete nummer te kiezen, maar ik moet hier sowieso gaan voor The Ha Dance (Pumbin’ Dubb) van Masters At Work. The Ha Dance is een New York balroom anthem! In mijn late tienerjaren, toen ik voor het eerst naar clubs begon te gaan, werd ik beïnvloed door een enorm breed assortiment aan muziek. Vaak volgde ik mijn male-gay friends naar feesten die ballroom en vogue speelde. Hierdoor werd het heel snel mijn favoriete genre en dit is het vandaag de dag nogsteeds.

The Ha Dance (Pumin’ Dumb) – Masters at Work


Je had een radio-show in je tijd op de college waar je studeerde. Vanuit hier begon je voor het eerst met draaien. Speelde je veel muziek tijdens deze radio-shows, en welk nummer herinnert jou aan deze tijd?

Yes, ik was inderdaad radio-host op de radiozender van mijn college: Skidmore College Radio 91.1 fm. In mijn tweede jaar kreeg ik een blok van drie tot vijf in de nacht – een enorm lastig tijdstip omdat mijn volgende les om negen uur in de ochtend zou beginnen. Ik moest hierdoor mijn show in de nacht opgeven, maar kreeg hier een paar maanden later een veel beter plekje voor terug.

Daarnaast begon ik in mijn vierde jaar een keer per maand, op de vrijdagmiddag, met mijn twee beste vrienden een nieuwe radioshow; Around the World with Chocolate Thunder. Hierin kozen we een land of regio in de wereld die we tijdens die uitzending uit zouden lichten. Vooral het doen van research was voor mij geweldig. Een van mijn favoriete nummers in die tijd was Odessa van Caribou; een echte klassieker nu!

Odessa – Caribou


Wat was de eerste plaat die je kocht in de recordshop, en welke recordshop was dit?

Dit is niet echt mijn eerste plaat die ik heb gekocht, maar een van de vele platen die ik kocht in de tijd dat ik voor het eerst op plantenzoektocht was als een DJ. De plaat is van Marta Acuna en heet Dance, Dance, Dance. Het is een van mijn all-time favorite disco nummers en ik vond hem voor het eerst in de Superfly Records in Parijs. Ik was op bezoek bij vrienden, en kreeg op het laatste moment een all vinyl boeking voor een show het weekend daarop in New York. Het zou mijn eerste all vinyl set zijn, dus ik ben snel de Superfly Records ingedoken en kocht hier een hele berg platen, inclusief Dance, Dance, Dance van Marta Acuna.

Dance, Dance, Dance – Marta Acuna


Als je kijkt naar je afgelopen jaar als een DJ, waar we eindelijk weer volledig los mochten gaan met een prachtig festivalseizoen en een sterk clubseizoen er achteraan. Wat is voor jou het meest memorabele moment van dit jaar en welke track hoort bij dit moment?

Een van mijn meest memorabele momenten als een DJ gebeurde zeer recentelijk. Tijdens mijn New Year’s set in de Panorama Bar speelde ik I Want Your Soul van Armand van Helden. Ik herinner me het moment dat ik opkeek naar de crowd toen de vocals opkwamen, en ik zag zoveel lachende gezichten om me heen. Mensen begonnen elkaar te omhelzen, kussen en te lachen. Het was voor mij een enorme voldoening, wetende dat ik die avond bij zou dragen aan het geluk in de ervaring van al deze mensen. Muziek is een enorm sterk medium dat ons kan verbinden, en dit moment liet dat enorm aan mij zien.

I Want Your Soul – Armand van Helden


Wat is het nummer dat voor jou een ideale zondagmorgen beschrijft, en hoe ziet jou ideale zondagochtend eruit?

Mijn ideale zondagochtend (als ik niet onderweg ben voor een show) is er een waarbij ik compleet kan ontspannen. Het zou bestaan uit boeken, een brunch, mediteren en het kijken van films. Ik speel enorm vaak jazz; thuis of wanneer ik aan het wandelen ben. Een van m’n favoriete tracks is In a Sentimental Mood van Duke Ellington & John Coltrane. For whatever reason, zorgt dit nummer ervoor dat ik altijd weer even terug ben in New York, helemaal wanneer ik het daar de stad en de mensen daar mis.

In a Sentimental Mood – Duke Ellington & John Coltrane


Je speelde afgelopen jaarwisseling tijdens de 58-uur durende feest in de Panorama Bar, en aankomend weekend sta je tussen geweldige namen op het Nachtiville Festival aan de kust van Duitsland. Heb je een nummer die voor jou het afgelopen jaar als DJ omschrijft?

Dr. Drum van Antoine Clamaran met Vibration Inc. Het een geweldig nummer: percussieve house die het publiek steeds weer gek kan maken. Het is een pumping nummer die je bijna doet verplichten om te gaan dansen. In het nummer zit er een lange break, wat er soms voor zorgt dat het publiek eventjes de concentratie verliest. Ik vind het geweldig om te zien dat tijdens het opbouwen naar de climax, mensen verrast worden over de uiteindelijke drop. Ik houd van het element van de verrassing; iets waar ik voor wil zorgen als DJ, en wat ik zelf wil zien bij de DJ als ik zelf in de club sta.

Dr. Drum ft. Vibration Inc. – Antoine Clamaran


Speciaal voor BIRD koos Gabrielle Kwarteng nog vijf tracks uit die voor haar de wereld van dit moment als een persoon en als een DJ beschrijven.

AceMo – Heaven (2020 Mix)

Strick – Headbutt

Player – Space Invader II (Agent Rackitt & Chicago Loop remix)

G-O-D – Shake It Up

Lyric Hood – Hard 2 B N Love

Gabrielle Kwarteng staat volgende week vrijdag, 27 januari, voor 360 Degrees in de club van BIRD. Kaarten zijn nog beschikbaar en zijn hier te vinden! 

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Sunday 15 December

S10 Theatertour: Groeipijn

We hebben geweldig nieuws! S10, een van de meest oorspronkelijke stemmen in de Nederlandse muziek, komt met haar allereerste theatervoorstelling: Groeipijn naar Theater Rotterdam! In deze intieme show deelt ze met ons haar persoonlijke verhalen, vol zeggingskracht en authenticiteit. Met haar unieke stem en meeslepende muziek neemt S10 je 15 december mee in haar zoektocht naar veiligheid en haar ritueel van loslaten.

Tuesday 22 October

Chief Adjuah (Christian Scott)

“Jazz’s young style God”, zoals JazzTimes hem omschreef, keert terug naar LantarenVenster op dinsdag 22 oktober!

Thursday 18 July

Eendracht Festival

Op donderdag 18 juli kun je maar liefst 62 opkomende acts bewonderen tijdens de dertiende editie van hét gratis toegankelijke showcasefestival van Rotterdam, Eendracht Festival. Op het festival ontdek je de topacts binnen muziek, kunst, spoken word en comedy.