fbpx

De metamorfoses van Akwasi

Van lyricist naar thespian naar thespian lyricist en terug

Op zaterdag 14 april dropt Zwart Licht hun Bliksem-bars in BIRD. De veelzijdige oprichter van de groep, Akwasi, heeft nogal wat metamorfoses doorgemaakt. Hij ging van rauwe en energieke hiphop- en grimebeats via een theatertussenstop naar een akoestische sound… en weer terug naar zijn hiphop-roots. In short: de cirkel is rond. Zie (en beluister!) hieronder de vier Akwasi’s.

Akwasi: The Lyricist

Elke hiphophead in Nederland kent Akwasi natuurlijk als frontman van de rapformatie Zwart Licht. Met hun debuutalbum Bliksemschicht, dat in 2009 door het label Topnotch werd uitgebracht, hebben Akwasi, Hayzee en Leeroy de Nederlandse hiphopscene definitief wakkergeschud. Zwart Licht bracht een frisse sound en rockte daarmee menig podium. Vooral Akwasi viel op door zijn energieke flow en zijn directe en doordachte teksten.

Akwasi: The Thespian

Tegelijk met zijn carrière als mc van Zwart Licht studeerde Akwasi aan de Toneelacademie in Maastricht en daarvóór was hij onderdeel van Likeminds. Via deze theatergroep liep hij stage bij het internationaal bekende theaterstuk Afrikaaps. Daarnaast speelde hij in het Engelse theaterstuk Hate en vervulde hij rollen in onder andere Feuten, Toren C en De Vluchtkerk. Naast theater was Akwasi ook in de films Zorn en Always Hardcore te bewonderen en was hij presentator van het programma De Slavernij Voorbij.

Akwasi: The Thespian Lyricist

In 2012 studeerde Akwasi af als Theatraal Performer en begon hij zijn nieuwe project Daar Ergens, waarin hij muziek en theater samenbrengt. Voor Daar Ergens lieten Akwasi en zijn band zich inspireren door de muziek van de overleden zanger en theatermaker Bram Vermeulen, één van Akwasi’s idolen. Het bleek een succesvolle formule te zijn, want de afgelopen twee jaar was elke voorstelling op Oerol uitverkocht. Akwasi besloot daarop een gelijknamig album uit te brengen op zijn eigen platenlabel Neerlands Dope. Eerst verscheen een mini-uitgave, opgevolgd door een dubbelalbum met bijdragen van Typhoon, Lange Frans, MC Fit, Charly Luske en Giovanca.

Akwasi: The Lyricist (again)

Terug naar 2018: Zwart Licht is na een winterslaap van zo’n vier jaar back, en sterker dan ooit. Hun vierde plaat Bliksem slaat dit jaar in op Nederlandse bodem, en Akwasi is charged up. Zijn impact is te horen op de nieuwe singles ‘OM’, ‘Zwarte Hollanders’ en ‘Koningsdag’, hun vurige 101Barz Wintersessie en tijdens het optreden van de groep in BIRD!

 

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Tuesday 22 October

Raphael Saadiq BIRD Rotterdam

Raphael Saadiq

Raphael Saadiq komt voor het eerst sinds zijn optreden op North Sea Jazz in 2011 weer naar Nederland. De r&b- […]

Friday 27 September

King Shiloh BIRD Rotterdam

King Shiloh Sound System

Dub- en rootsgids King Shiloh is in a giving mood en maakt je (mét soundsystem) wegwijs in het reggae-universum tijdens zijn all-nighter! 

Wednesday 16 October

Ezra Collective

The hottest of the hottest from the UK jazz scene is coming to Rotterdam!