fbpx

De metamorfoses van Akwasi

Van lyricist naar thespian naar thespian lyricist en terug

Op zaterdag 14 april dropt Zwart Licht hun Bliksem-bars in BIRD. De veelzijdige oprichter van de groep, Akwasi, heeft nogal wat metamorfoses doorgemaakt. Hij ging van rauwe en energieke hiphop- en grimebeats via een theatertussenstop naar een akoestische sound… en weer terug naar zijn hiphop-roots. In short: de cirkel is rond. Zie (en beluister!) hieronder de vier Akwasi’s.

Akwasi: The Lyricist

Elke hiphophead in Nederland kent Akwasi natuurlijk als frontman van de rapformatie Zwart Licht. Met hun debuutalbum Bliksemschicht, dat in 2009 door het label Topnotch werd uitgebracht, hebben Akwasi, Hayzee en Leeroy de Nederlandse hiphopscene definitief wakkergeschud. Zwart Licht bracht een frisse sound en rockte daarmee menig podium. Vooral Akwasi viel op door zijn energieke flow en zijn directe en doordachte teksten.

Akwasi: The Thespian

Tegelijk met zijn carrière als mc van Zwart Licht studeerde Akwasi aan de Toneelacademie in Maastricht en daarvóór was hij onderdeel van Likeminds. Via deze theatergroep liep hij stage bij het internationaal bekende theaterstuk Afrikaaps. Daarnaast speelde hij in het Engelse theaterstuk Hate en vervulde hij rollen in onder andere Feuten, Toren C en De Vluchtkerk. Naast theater was Akwasi ook in de films Zorn en Always Hardcore te bewonderen en was hij presentator van het programma De Slavernij Voorbij.

Akwasi: The Thespian Lyricist

In 2012 studeerde Akwasi af als Theatraal Performer en begon hij zijn nieuwe project Daar Ergens, waarin hij muziek en theater samenbrengt. Voor Daar Ergens lieten Akwasi en zijn band zich inspireren door de muziek van de overleden zanger en theatermaker Bram Vermeulen, één van Akwasi’s idolen. Het bleek een succesvolle formule te zijn, want de afgelopen twee jaar was elke voorstelling op Oerol uitverkocht. Akwasi besloot daarop een gelijknamig album uit te brengen op zijn eigen platenlabel Neerlands Dope. Eerst verscheen een mini-uitgave, opgevolgd door een dubbelalbum met bijdragen van Typhoon, Lange Frans, MC Fit, Charly Luske en Giovanca.

Akwasi: The Lyricist (again)

Terug naar 2018: Zwart Licht is na een winterslaap van zo’n vier jaar back, en sterker dan ooit. Hun vierde plaat Bliksem slaat dit jaar in op Nederlandse bodem, en Akwasi is charged up. Zijn impact is te horen op de nieuwe singles ‘OM’, ‘Zwarte Hollanders’ en ‘Koningsdag’, hun vurige 101Barz Wintersessie en tijdens het optreden van de groep in BIRD!

 

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 17 August

Prince vs. Michael Jackson BIRD Rotterdam

Prince vs. Michael

Welke kant kies jij? His royal badness Prince? Of the immortal king of pop, Michael Jackson?

Saturday 26 October

Diggy Dex BIRD Rotterdam

Diggy Dex

Koen Jansen begon zijn loopbaan als lid van de rapformatie De Amersfoortse Coöperatie (D.A.C.). In 2006 ging Dex op solopad, waardoor hij zijn veelzijdigheid als artiest verder kon etaleren met albums als Verhalen Vanuit De Sofa en Mayonaise Voor De Ziel.

Monday 26 August

Yola BIRD Rotterdam

Yola

Counrty en blues op z’n rauwst en dus mooist