fbpx

De huiskamerrevolutie

Een interview met Sue The Night & RAVVEL

Met Revolution in B-Minor komen bijzondere acts thuis in BIRD. In kleine bezetting en intieme setting presenteren ze hun liedjes in de meest pure vorm. De tweede editie op 10 maart staat in het teken van Sue The Night (Suus de Groot) en RAVVEL (Nina Sampermans). Sue the Night kun je kennen van De Wereld Draait Door of de vele festivals waarop ze het afgelopen jaar te vinden waren. Het Vlaamse RAVVEL debuteerde het afgelopen jaar met de hit ‘Wild Eyes’, die over de hele wereld in de charts belandde. BIRD sprak de dames in een Skype-driehoek.

Suus, je bent de frontvrouw van Sue The Night, maar je komt in BIRD solo spelen. Hoe zit dat?

Suus: Ik neem vaak mijn band mee, maar in een huiskamersetting vind ik het leuk om alleen te spelen. Onze songs hebben verschillende gedaantes, ze kunnen op festivals knallen en in huiskamers een heel andere lading hebben. Ik ben gegroeid vanuit de huiskamersetting naar grotere podia, dus ik vind het fijn om solo mijn eigen muzikaliteit op te zoeken.

Nina, jij komt in de complete formatie RAVVEL spelen. Waarom?

Nina: Ik ben de enige die zingt in dit project. Ik vind het heerlijk mijn gitaar los te laten en mijn stem te laten spreken. Zingen zonder instrument in mijn handen is voor mij terug naar de kern gaan. Als ik mijn stem kan laten spreken en niet bezig hoef te zijn met de juiste gitaargrepen, is dat vrijheid. Ik kom met twee gasten waar ik nu ongeveer een half jaar mee speel, een toetsenist en een gitarist. We proberen een elektronische, maar toch ook organische sfeer te creëren.

Wat betekent revolutie voor jullie?

Suus: Ik denk bij revolutie vooral aan opstand en aanzetten tot nadenken. Ik ben best passief-agressief. Het liefst zie ik dat mensen genieten van mijn liedjes, maar als ze door mijn teksten een stapje verder denken is dat natuurlijk tof
Nina: Bij revolutie denk ik allereerst aan verandering. Ik probeer verandering continu onderdeel van mijn werk te laten zijn.

Hoort de revolutie wel thuis in een huiskamer?

Suus: Natuurlijk! Vooruitgang of verandering vindt op elke plaats schaal. In een huiskamer, of op wereldniveau. Als je als persoon een punt vindt waarop je vooruitgang kan vinden in jezelf, is dat al revolutie.

“Als je als persoon een punt vindt waarop je vooruitgang kan vinden in jezelf, is dat al revolutie.”

Jullie zijn zelf in charge als het gaat om jullie muzikale carrière, hoe revolutionair is dat voor een vrouw in muziekland?

Suus: Ik ben met mijn beste vriendin Linda (manager en bandlid van Sue the Night) een zakenduo en we komen vooral mannen tegen in de business. En dan zijn wij die twee chickies aan de vergadertafel… haha! Ik ben er trots op dat we het eerste album in eigen beheer hebben uitgebracht en zo’n goed team zijn!
Nina: Er zijn veel minder vrouwen te vinden in de industrie, lijkt het. Ik heb daar zelf geen moeite mee. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of ik met een man of een vrouw werk in een co-write. Het mooie is dat je altijd iets gemeenschappelijks hebt: de muziek spreekt uiteindelijk voor zich.
Suus: Het is wel grappig om te zien dat de vrouwen in business vaak geen poppetjes zijn. Het zijn allemaal stevige tantes!

Op 10 maart zien we jullie in BIRD, maar waar zouden jullie verder nog heen willen?

Suus: Buiten de landsgrenzen gaan lijkt me sowieso vet. Ik heb veel opgegeven voor de muziek, onder andere op het gebied van reizen, wat zien van de wereld. Dus op tour gaan lijkt me ideaal: mixing business with pleasure!
Nina: Ik heb het idee landsgrenzen al een paar jaar geleden opgegeven. Als ik aan mensen in België vertel dat ik in Rotterdam studeer, reageren ze met ‘wauw, het buitenland!’. Die associatie heb ik al niet meer. Het is voor mij allemaal thuis, aan de ene kant Antwerpen, aan de andere kant Rotterdam. Mijn muziek reist voorzichtig al de wereld over, en ik ben zeker van plan het achterna te reizen.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 30 November

Tabitha BIRD Rotterdam

Tabitha

In 2017 speelde Tabitha zich plots in de kijker op het album Rémi van Ronnie Flex. Met ‘Is Dit Over?’ […]

Thursday 17 October

PJ Morton BIRD Rotterdam

PJ Morton

PJ Morton released his new album, PAUL and he will be performing his new songs in Rotterdam on October 17th in BIRD! Hope to see you there.

Saturday 24 August

Dansavond Beyonce vs Rihanna BIRD Hofbogen

Beyoncé vs Rihanna

Een tribute aan deze twee female powerhouses kon niet lang uitblijven, so here we go!