fbpx

De Beste Slechtste Singer-Songwriter van Nederland

Gerson Main

Op donderdag 21 januari staat Gerson Main in BIRD! We kennen hem van De Beste Singer-Songwriter van Nederland en zijn witte muts die, zelfs tijdens het interview, nooit van zijn hoofd gaat. Aan de hand van een aantal van zijn tracks vroegen we hem naar zijn leven ná het programma, naar zijn vindingrijke teksten en zijn nieuwe album dat erg ontoepasselijk De Slechtste Singer-Songwriter van Nederland heet.

#Spreek
Wat was het moment waarop je merkte dat je wilde ‘spreken’ en je eigen tracks ging maken?

Dat was eigenlijk toen ik mee ging doen aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland, gek genoeg. Ik schreef altijd al kleine dingetjes die ik op mijn telefoon opsloeg. Maar dat was nooit met de bedoeling er ooit wat mee te doen. Misschien wel in mijn achterhoofd, maar ik schreef het op en voor de rest schoot ik het de vergetelheid in. Maar toen ik meedeed aan het programma merkte ik: “Dit wilde ik eigenlijk, dit is wat er ontbrak in mijn leven”.

Waarom leven we niet in een folder?
Je gebruikt vaak woordspelingen en maakt gekke zinconstructies. Waar komt die liefde voor spelen met taal vandaan?

Weet je, ik zag laatst een interview van Eric van Sauers, mijn favoriete cabaretier! Die was bij RTL Late Night en toen vroegen ze hem: “Waar komen je teksten vandaan?” Toen zei hij iets waar ik me heel erg aan kon relaten. Hij zei: “Weet je, ik wil me er niet te veel in gaan verdiepen want het is een intuïtie-dingetje, dus voor je het weet is het kwijt.” Ik doe het gewoon, ik weet niet waar het vandaan komt. Maar dat ervaar ik eigenlijk met alles, als je er teveel over na gaat denken kan het zomaar weg zijn.

Deejay
‘Deejay’ gaat over dat je een beetje verdrietig wordt in clubs met pompende muziek en laagdansende dames. Wat zijn de nummers die je wél in de club wil horen?

Kijk, het is niet zo dat ik de muziek in de clubs per definitie niet leuk vind. Maar ik vind gewoon dat er meer verscheidenheid mag zijn. Het moet kunnen dat als een dj de behoefte heeft een klassiek plaatje te draaien, hij dat gewoon moet doen. Of een jazzplaat. Misschien ligt het ook aan de feestjes waar ik kom hoor, haha! Maar ik vind dat een dj overal een kunstenaar moet zijn, vrij in wat hij draait, en mensen moet prikkelen. Misschien ben ik gewoon egoïstisch en wil ik alles hoe ík het wil. Ik heb er zelf stiekem al over nagedacht om met een vriend van me plaatjes te draaien.

Dorst (+ Je Stinkt)
‘Dorst’ is muzikaal een heel vrolijk nummer, maar de tekst is nogal donker. ‘Je Stinkt’ is eigenlijk een niet zo lief liefdesliedje. Wel vaker lijkt het alsof je iets liefs of vrolijks zingt maar dan zit er toch een duistere kant aan. Wat vind je interessant aan dat contrast?

Laatst zat ik met mijn producer en hij draaide zich om en zei: “Waarom maak je alleen maar van die klaagliedjes”? Haha! Eigenlijk heeft hij wel gelijk. Het zijn vaak droevige teksten op een luchtige melodie. Ik vind dat gewoon heel vet.

Het zijn vaak droevige teksten op een luchtige melodie. Ik vind dat gewoon heel vet.

Oh Eddy
Eddy gaat over een boze jongen. Wie is Eddy en waarom is hij chagrijnig?

Eddy is een mattie van me! Eddy kunnen jullie kennen als de drummer van Typhoon. Het verhaal was dat we met Eddy en Akwasi in de studio zaten. Het was best wel een lange dag geweest en Eddy was er echt klaar mee. Dus die zat op een gegeven moment boos in de hoek en hij sprak met niemand meer. Dus ik pakte mijn gitaar en begon letterlijk dat liedje te spelen, om hem te plagen. En hij bleef gewoon boos, haha! Op een gegeven moment kwam Rob Dekay ook mee zingen en je gelooft het niet, maar na een half uur begon Eddy in zijn boosheid een heel klein beetje mee te zingen. Dat was zo’n mooi moment! Maar Eddy in het liedje staat eigenlijk symbool voor een grotere groep jongens die heel talentvol zijn en eigenlijk veel te snel willen gaan. “Maar doe maar rustig Eddy, want we komen er wel.” En nu is Eddy vet goed bezig en heeft hij zijn eigen plaat uitgebracht. We gaan ook weer samen optreden op Noorderslag.

Ons Liedje
Wat betekent jouw moeder voor jou? En wat is dan nog steeds hetzelfde liedje in ‘Ons Liedje’?

Het is verschrikkelijk maar ik woon nog thuis. Ik heb nog steeds geen enkel diploma en de muziek ben ik eigenlijk ingerold. Mijn moeder heeft nooit gezegd: “Ger, dit moet je niet doen.” Ze heeft me altijd gesteund, ook al was ik niet echt de makkelijkste op de middelbare school. Maar in ‘Ons Liedje’ beschrijf ik dat het liedje langzamerhand mooier wordt. En dat het zich allemaal zal lonen omdat zij geduld heeft gehad.

Ik weet niet hoe’ & ‘Daar gaat ze
Een cover van Benny Neyman en een van Clouseau! Welke nummers of artiesten zou je nog meer graag zou coveren?

Nou weet je, ik heb het voorlopig wel weer even gezien met het coveren. Ik kom ook net uit een programma waarin liedjes schrijven centraal staat en het eerste wat ik uitbreng is een cover. Dat kan niet helemaal de bedoeling zijn! Ik heb in die korte tijd dat ik bezig ben best wel wat gecoverd, ook liedjes van Justin Bieber en van Anouk. Maar wel allemaal met mijn eigen tekst erop en dat vind ik tof. Ik wil me nu focussen op eigen nummers. Ik zou nog wel een keer met Spinvis willen samenwerken. En met Fresku maar ik weet niet of ik dat nu mag zeggen. Dus ik zeg niks!

De Slechtste Singer-Songwriter van Nederland
Hoe kom je bij deze naam? Wat kunnen we verwachten op deze plaat?

Wij zijn nu heel druk met het album bezig. Alle liedjes die we besproken hebben staan erop. Het is een ode aan alles wat ik heb beleefd dit jaar. Ik heb mezelf nooit echt een singer-songwriter gevoeld. Dat is wel grappig, en daarom heet mijn album ook De Slechtste Singer-Songwriter van Nederland. Want tijdens het programma vonden de mensen het óf heel leuk wat ik deed, of ze vonden het helemaal niks. Ik denk omdat ik niet echt pas in het straatje van singer-songwriters die mooie liedjes spelen. Het was misschien te apart. Ik las ook op internet dat mensen schreven: “Als hij er deze week niet uit is, dan stop ik met kijken!” En het programma is wel het begin geweest, dus het leek me tof om daaraan te refereren.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 26 November

Ondara

Ready to get folked? De Minneapolis-based singer-songwriter Ondara komt naar Rotterdam! In 2019 gooide de zanger hoge ogen met zijn debuutalbum Tales of America. Zaterdag 26 september brengt het Tiny Desk-wonder zijn gevoelige folk-rock én een nieuw album naar BIRD.

Friday 23 December

Kraak & Smaak (Live)

Het alom geroemde Leidse producertrio Kraak & Smaak komt terug naar Rotterdam met hun gerenommeerde liveshow! Al sinds het verschijnen van hun debuutalbum Boogie Angst reizen de heren met hun eclectische mix van funk, disco, house en elektronica een decennia lang de hele wereld over.

Wednesday 09 November

Melanie Charles

Er zijn maar weinig artiesten die de stem van een generatie kunnen vangen. Melanie Charles is one of them. Ze […]