fbpx

Club-battle: vrijdag vs zaterdag

Partypeople uit Rotterdam en ver daarbuiten verzamelen zich op de vrijdag- en zaterdagavonden in BIRD. Maar welke avond is jouw ‘perfect fit’? We spraken Guido van Dieren (programmeur vrijdag) en Philip Powel (programmeur zaterdag) over de indeling, highlights en upcoming not-to-miss-moments.

De vrijdag- en zaterdagavonden in BIRD zijn anders, maar wat is nou precies het verschil?

Philip: De focus van de zaterdagavond ligt op hiphop en r&b. Deze muziekstromingen vormen het startpunt en vandaaruit zoeken we sounds en partijen die passen binnen het BIRD-profiel. In het begin programmeerden we voornamelijk 90’s-avonden, maar tegenwoordig combineren we die met de actualiteit. We starten back in the days (bijvoorbeeld met The Grapevyne en In Living Color) en eindigen in het nu (met avonden als Yardbird en Chicken Wings) en alles daartussen (The Scenario). We kijken of er trends en ontwikkelingen in de scene zijn waar we op in moeten spelen, zoals dancehall (gebracht door De Danshal). De laatste tijd zien we partijen die in meerdere steden succesvolle clubavonden organiseren. Ook die hebben we naar BIRD gehaald, zoals Rewind en Happy Feelings.

Guido: Op de vrijdagavonden gaan we de diepte in en zoeken de breedte binnen verschillende genres op. Onze focus ligt op de undergroundcultuur en de muziekliefhebbers. Een sound die de vrijdagavond goed omschrijft is bijvoorbeeld die van Gilles Peterson. De vrijdag is avontuurlijk en hier ontdek je next-big-things en opkomende talenten. Nieuwe ontwikkelingen worden vanachter de decks getest en de partijen zorgen voor een soulvolle sound, waar tegelijk heel goed op te dansen valt.

Hoe kiezen jullie een clubpartij of artiest bij een avond?

Guido: We worden benaderd, of benaderen zelf een partij. Daarna volgt er een inhoudelijke discussie over welke avond bij het concept past. De sound van een partij op de vrijdagavond moet in de lijn liggen van Four Tet, Theo Parrish en LeFtO. We merken dat het moeilijker is partijen te vinden voor deze avond, daarom hebben we dan ook wat meer eigen producties, zoals Transistor Rhythm.

Phil: Als iemand mij benadert, vraag ik altijd: ‘Waarom BIRD’? Het antwoord daarop vind ik belangrijk. Er zijn genoeg locaties te vinden. Een avond valt of staat bij de synergie tussen plek en cluborganisatie. Als de match er niet is dan gaat het hem ook niet worden. Ook kijk ik naar ondernemerschap en of iemand kan organiseren. Met beperkte middelen en team zetten we samen met de clubpartijen een maximale avond neer.

Wat waren hoogtepunten van het afgelopen jaar?

Phil: Dat partijen als Chicken Wings, Yardbird en The Grapevyne nog steeds iedere editie meer dan 800 man trekken. Zelfs na vijf jaar zijn deze avonden alive and kicking <3. De organisatoren hebben een langetermijnvisie en hebben de avonden echt van de grond af opgebouwd.

Guido: Dat er steeds meer inhoudelijke avonden komen, zoals The Black Disco Reboot, die het goed doen. Ik ben trots op onze eigen producties als Transistor Rhythm, waarmee we de afro-sound combineren met een ultieme dansavond. En natuurlijk Jayda G; waar we dachten een clubavond in de kleine zaal te programmeren, maar moesten opschalen naar alle zalen vanwege de overweldigende interesse.

Waar kijken jullie naar uit?

Guido: Naar meer samensmelting tussen live en club (zoals de LeFtO presents-avonden).

Phil: En het is een beetje vroeg om te noemen, maar ook de verbouwing van de club die gepland staat in 2019. Na 2,5 jaar BIRD kwam er een extra boog bij. Een nieuwe keuken en de Garden of BIRD volgden, en nu is het bijna de beurt aan de club. We willen alles topnotch maken. We zijn misschien niet meer the hippest kid in town, maar we blijven ons verder ontwikkelen.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Thursday 26 September

Joe Armon-Jones

Saturday 30 November

Tabitha BIRD Rotterdam

Tabitha

In 2017 speelde Tabitha zich plots in de kijker op het album Rémi van Ronnie Flex. Met ‘Is Dit Over?’ […]

Saturday 13 July

Boogieball BIRD Rotterdam

BoogieBall

North Sea Jazz Festival is back in town en dat betekent maar één ding: BoogieBall!