fbpx

Sway Sessions met Brenn Luiten

In gesprek met Raluca over zijn Summer Residency

De zomer klopt aan de deur met de vraag ‘wie wordt de artist in residence deze zomer?’ Brenn Luiten answers! Een maand lang schotelt Brenn ons zijn persoonlijke droomprogramma voor. Hoe hij deze residency invult, met welke muzikanten en wat zijn views zijn op de scene vertelt hij in een gesprek met BIRDsessions-programmeur Raluca Baicu.

Je bent onze tweede Artist In Residence van dit jaar. Wat vind je van dit initiatief?

Ik vind het nice dat je als Artist In Residence je een hele maand krijgt om je eigen smaak naar buiten te brengen. Dat ik aan Rotterdam kan laten zien wat ik vet vind en waar ik de afgelopen tijd mee bezig ben geweest. Ik heb er veel zin in.

Je zit best wel lang in the game, wat vind je van de Rotterdamse music scene?

Ik heb dit wel vaker in interviews gezegd, maar ik vind dat we nog iets missen. Op dit moment is de scene gevuld met mensen van het conservatorium die langskomen, laten zien wat ze kunnen en dan weer naar huis gaan. Er wordt nog te weinig muziek gecreëerd met elkaar. We spreken niet met elkaar af om nieuwe shit te maken. Dit is iets wat bijvoorbeeld in de Londonse scene wel gebeurd, iedereen speelt met elkaar en vanuit die sessies komen er allerlei projecten naar voren.

Er wordt nog te weinig muziek gecreëerd met elkaar.

Hoe komt dat denk je? Wat missen we in jouw ogen?

De Londonse scene bestaat al langer dus zij hebben een voorsprong, maar ik denk ook dat iemand die stap moet zetten en ervoor moet gaan. En dat is ook wel mijn doel; Om Rotterdam weer op de kaart te zetten. De mensen met wie ik speel, hebben dezelfde mindset. Langzamerhand zijn we een clubje aan het vormen om deze droom waar te maken. Verder denk ik dat er meer livemuziek tijdens het nachtleven moet plaatsvinden. Ik denk dat muzikanten nieuwe muziek kunnen ontdekken die DJ’s draaien.

Waarom zei je ‘ja’ toen we jou vroegen voor de residency?

Ik had vorig jaar tijdens The Nest een residency gedaan. Zeven dagen lang ging ik samen met andere muzikanten muziek maken. Ik vond het echt super nice, maar nu kan ik de mensen met wie ik al vaak samen werk en wie ik lauw vind een plek geven. Daar doe ik het ook een beetje voor: om andere muzikanten erkenning te geven.

Wat zal jouw deelname aan deze residency je bijbrengen als artiest, denk je?

Ik denk dat de muziek die ik speel nog niet veel gemaakt wordt in Rotterdam. Mensen weten waarmee ik bezig ben en ze kennen het wel, maar dit genre wordt nog niet heel veel beluisterd hier. Kijk, Robert Glasper kennen de meeste mensen wel, maar hij is zo veelzijdig. Ik wil bijvoorbeeld meer zijn hiphop kant laten zien. UK-jazz is een ander voorbeeld. Als ik tegen mensen zeg dat ik UK-jazz speel, denken ze vaak dat het hetzelfde is als traditionele jazz. Maar dan komen ze erachter dat er Afrobeat in zit en heel veel reggae vibes.

“En dat is ook wel mijn doel; Om Rotterdam weer op de kaart te zetten”

Je hebt al meerdere keren opgetreden in BIRD(sessions). Wat zal er nieuw of anders zijn tijdens je residency?

Ik denk dat ik een nieuw publiek zal uitnodigen. Veel vrienden (van vrienden) die zelf geen muziek spelen. Naast hun support, wil ik het stereotype dat zij over mij en jazz hebben veranderen zodat er straks een andere vibe hangt in BIRD en tijdens de jamsessies. Dat het niet alleen maar “jazz cats” zijn.

Wat ga je doen tijdens je residency? Wat is je verhaal achter je concept?

Het hele verhaal achter het concept is toch wel hoe de pandemie mij heeft beïnvloed. Het heeft mij veranderd en hoe ik naar muziek kijk. Toen de pandemie net begon, zat ik nog op Codarts. Het was een turbulente periode, waarin ik een andere woning moest zoeken en daarnaast ook nog online piano lessen volgde. Dat sloeg echt nergens op dus ik besloot toen te stoppen. Sinds die beslissing gaat het op muzikaal vlak ook veel beter. Ik ben veel meer bezig om muziek te maken voor publiek dat van muziek houdt en niet alleen voor andere muzikanten. Ik ga de concurrentiestrijd niet meer aan, want dat trok ik gewoon heel slecht. Ik kijk niet meer alleen naar wat een artiest speelt maar juist naar het gehele verhaal achter het album en wat het met me doet. Ik ben daardoor echt mijn eigen stijl gaan ontwikkelen, ik maak wat ik echt lauw vind en wat ik echt wíl maken. Ik zal tijdens de residency dan ook tracks laten horen die een mix zijn van wat ik vet vind en hoe mijn toekomst eruit gaat zien.


… Langskomen?

Block dan de volgende (gratis) woensdagavonden. En vergeet je instrumenten niet!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 06 August

Blijdorp Festival 2022

Blijdorp Festival

Ook BIRD trekt er op uit dit festivalseizoen en op 6 augustus strijken we neer in Blijdorp voor onze broodnodige dosis Music, Art & Happiness. Join us bij de BIRDstage en geniet van onze handpicked selectie live-acts en dj-sets van een van onze (en jouw) favoriete acts.

Friday 16 September

Antal

drukte hij een gigantische stempel op de Nederlandse clubscene. Zijn mentale platentas is zo groot dat je nooit precies weet wat je kunt verwachten: hij draait net zo makkelijk Chicago- of Detroit-house als obscure afro-funk, vergeten disco en alles daartussenin. Een ding is zeker: de soulvolle selections van de Amsterdammer, gecombineerd met een twist aan de knoppen van z’n rotary-mixer, laten je voeten automatisch meedraaien. Is het voodoo? We don’t know, but Antal sure makes us dance.

Thursday 29 September

New Cool Collective

Lets party! De enige band die zich na 29 jaar nog steeds nieuw en cool mag noemen, komt naar BIRD! Op donderdag 29 september zullen de heren van New Cool Collective als vanouds de tent afblazen met hun unique mix van jazz, dance, latin, salsa, afrobeat en boogaloo!