fbpx

Around the world with Nello Biasini

In gesprek met Raluca over zijn autumn residency

Time flies when you’re having fun! Voor je het weet beginnen de temperaturen stilletjes aan terug te dalen en krijgen de blaadjes een ander kleurtje: de herfst staat voor de deur. Een nieuw seizoen betekent voor BIRD ook meteen een nieuwe BIRDsessions-residency. Deze keer neemt drummer Nello Biasini je als je personal travel guide mee voor een muzikale trip rond de wereld.

Onze BIRDsessions-programmeur Raluca Baicu sprak Nello alvast over z’n project: een muzikale reis die ons helemaal van New Orleans naar Rotterdam brengt… all aboard!

Raluca: Je bent onze vierde ‘Artist In Residence’ en start ook het nieuwe BIRDsessions-seizoen. Wat vind je van het initiatief?

Nello: Ik vind het echt een goed idee. Op die manier verbind je de jamsessies met een grotere, bredere aanpak. Het geeft artiesten in Rotterdam een kans om ervaring op te doen, te experimenteren en connecties te maken met nieuwe mensen, nieuwe genres. Het is dus een mooi excuus om even uit je comfortzone te stappen: als professioneel artiest blijf je altijd in je eigen muzikale terrein, maar m’n residency zorgt er nu voor dat ik iets nieuw, iets anders kan proberen.

“M’n residency zorgt er nu voor dat ik iets nieuw, iets anders kan proberen.”

Raluca: Waarom zei je ‘ja’ toen we jou vroegen voor de residency? Wat zal jouw deelname aan deze residency je bijbrengen als artiest, denk je?

Nello: Ik zag meteen veel mogelijkheden. Eerst en vooral is het dus essentieel als artiest om uit je comfortzone te gaan. Het is één ding om thuis of in een studio te spelen, maar het is nog iets helemaal anders om op een podium als die van BIRD te staan, voor een publiek. Daarnaast is het ook belangrijk om gezien te worden als artiest. Ik wil graag deel uitmaken van een vooruitstrevende muziekscene door de jamsessies voortdurend naar een next level te tillen.

“Ik wil graag deel uitmaken van een vooruitstrevende muziekscene…”

Raluca: Wat ga je doen tijdens je residency? Wat is je verhaal achter je concept?

Nello: “Travel through different rhythms;” want vooral voor een drummer zijn ritmes heel belangrijk. Ook reizen staat centraal in m’n leven: het was voor mij cruciaal om m’n muzikale reis te vertalen naar een concept. Het stadje waar ik opgroeide, L’Aquila, is perfect om oud te worden, maar het is jammer genoeg geen plek voor een jonge, nieuwsgierige artiest als mezelf. Ik heb mezelf beloofd om zoveel mogelijk van de wereld te zien, en ik kon eerlijk gezegd m’n ogen niet geloven toen ik voor het eerst Rotterdam Centraal buiten wandelde. Reizen is noodzakelijk om te groeien als artiest en als persoon, en het lijkt me fantastisch om die reis nu ook te kunnen delen met een publiek. Dat doe ik aan de hand van vier steden die allemaal een grote invloed op me hebben gehad:

Hoewel ik opgeleid ben als jazzmuzikant, en ik al jazzplaten afspeel sinds ik me kan herinneren, zie ik mezelf eerder als een ‘jazzy’ muzikant. New Orleans heeft zoveel betekend voor de jazzwereld: het drumstel zoals we die nu kennen, om maar een voorbeeld te geven, is aan die stad te danken.

Line-up
Matthijs Geerts: organ 
Federico Castelli: guitar 
Thomas Pol: bass
Nello Biasini: drums & session leader

Londen heeft altijd al een grote invloed gekend op artiesten, en dat is in de muziekwereld niet anders. Vooral door het samensmelten van andere genres met jazz, zoals afrobeat en hip-hop, is de evolutie van moderne jazz erg voelbaar.

Line-up
Teun Creemers: bass
Lauriene Ghils: percussions
t.b.a.: keys
Jahja Telussa: guitar
Jesse Schilderink: sax
Mau: spoken word
Damaris Vreds: spoken word
Nello Biasini: drums & session leader

Detroit is de geboortestad van J Dilla, persoonlijk één van m’n grootste muzikale invloeden. It just had to be done!

Line-up
Anton De Bruin: keys 
Simone Cesarini: guitar
Alessandro Russo: sax
Damien Roussos: bass
Nello Biasini: drums & session leader

Eindigen doen we in Rotterdam, aangezien dit de stad is waar ik het meest ben gegroeid en waar ik ook nog verder zal groeien. Het is dan ook maar logisch dat Rotterdam ook in het lijstje staat. We kijken hier ook met één oog naar de toekomst! De band tussen mens en machine wordt steeds sterker, en het is ook net de bedoeling om die sterke verbinding te benadrukken op een creatieve manier.

Line-up
Willem ’t Hart: keys
Paul van de Calseijde: sax
Nello Biasini: drums & session leader

Raluca: en waarom deze line-ups?

Nello: Ik heb iedere week andere muzikanten gevraagd: ik wil namelijk experimenteren en iedere week met m’n eigen band het podium opgaan zou dat tegenwerken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er samenhang is op het podium dus het zijn wel allemaal artiesten die ik ken, en waarvan ik weet dat ze zullen shinen in de genres die we dan spelen.

Wat ook in het concept past is dat we allemaal van andere steden afkomstig zijn, en dat vind ik geweldig! We zijn tenslotte allemaal wereldburgers, en muziek is er voor iedereen. Het is onze missie als muzikant om die boodschap af te geven: “We are the doctors of the soul.”

“We are the doctors of the soul.”

Raluca: Je hebt al meerdere keren opgetreden in BIRD(sessions). Wat zal er nieuw of anders zijn tijdens je residency?

Nello: Het concept van reizen is van belang én ik schrijf nu ook m’n eigen muziekstukken. Vanuit een artistiek perspectief wil ik niet enkel covers en tributes gebruiken maar ook original material van mezelf, gespeeld door muzikanten die m’n werken ook begrijpen en zich ermee kunnen verbinden. En zelfs als we iets coveren zal die nooit 100% als het origineel klinken: ik probeer altijd een ‘touch of me’ erin te leggen. Die Nello-stamp moet een quality seal worden voor zowel de muziek als voor entertainment.

Raluca: Wat zijn je gedachten op de music community en het publiek in Rotterdam?

Nello: Ik vind het echt leuk dat er veel gezonde competitie is: je wordt beter omdat je elkaar pusht als muzikanten. In het begin kan het zijn dat je soms gefrustreerd raakt, maar dat is normaal. Door het grote aanbod in de stad vallen de jamsessies soms wel wat weg, dus hopen we een grotere connectie te maken met de community en het publiek door een sterk concept te brengen.

Raluca: Heb je een boodschap voor muzikanten in Rotterdam?

Nello: Tegenwoordig gaat alles via social media, waardoor iedereen enkel het beste te zien krijgt van anderen. Die sociale invloed kan dan wat voor onzekerheid zorgen wanneer je vergelijkt met het werk van andere muzikanten maar wees vooral niet bang om jezelf te tonen! Forget the other.


… Langskomen?

Block dan de volgende (gratis) donderdagavonden. En vergeet je instrumenten niet!
• Do. 05 sep.: Welcome to New Orleans
• Do. 12 sep.: Welcome to London
• Do. 19 sep.: Welcome to Detroit
• Do. 26 sep.: Welcome to Rotterdam

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 25 September

King Shiloh BIRD Rotterdam

King Shiloh Sound System

Dub- en rootsgids King Shiloh is in a giving mood en maakt je (mét soundsystem) wegwijs in het reggae-universum tijdens zijn all-nighter! 

Tuesday 20 October

Jaga Jazzist at BIRD

Jaga Jazzist

Dinsdag 20 oktober daalt de kosmische jazz van Jaga Jazzist neer in BIRD. Dit achtkoppige jazzmonster veroverde in 1996 de […]

Saturday 23 January

BRUUT! & Anton Goudsmit

BRUUT! weet van Rusland tot Japan mensen aan het zweten, juichen maar vooral aan het dansen te krijgen. Deze keer met gitarist Anton Goudsmit!