fbpx

A very BIRDie x-mas!

Tien legendarische kerstliedjes van oa Ella, Billie, Bird en Miles

Kerst is superleuk, maar kan ook verwarrend zijn. Wat moet je koken, wat moet je aan, en wat moet je in ‘s hemelsnaam opzetten als er bezoek is!? Wij helpen graag. Daarom: tien kerstsongs, gespeeld en/of gezongen door tien giants uit de rijke jazzhistorie. Ella, Billie, Bird en zelfs Miles – ze zijn allemaal van de partij. Sommige tracks zijn blij, andere verdrietig. Sommige zijn gezongen, en bij andere volstaat het samenspel tussen saxofoon en drums. Maar in alle gevallen is het multikaraats goud wat er in de kerstboom blinkt. Wij wensen je fijne dagen!

[1] Charlie Parker – White Christmas (1948)

We beginnen natuurlijk met de enige echte Bird. Charlie Parker, de meester van de bebop, was een getormenteerde ziel. In 1948 nam hij een van dé kerstliedjes op, toen hij vers van rehab was ontslagen na te zijn afgekickt van heroïne en drank. De ultieme jazzsaxofonist speelt het nummer als een mens dat blij is om weer vrij te kunnen ademen. In zijn groep onder andere ook topdrummer Max Roach. Wat een gezelschap!

[2] Duke Ellington & His Orchestra – Jingle Bells (1962)

Duke Ellington ís jazz. De grote pianist & bandleider werd zwaar gerespecteerd in de Golden Era of Jazz. Hij beïnvloedde alles wat na hem kwam, zoals Miles én Chet. Hier speelt hij met zijn orkest een geweldige versie van Jingle Bells. Zo vers en levend heb je deze standard nog nooit gehoord.

[3] The Ramsey Lewis Trio – Here Comes Santa Claus (1961)

Swingpianist Ramsey Lewis is de enige muzikant op deze lijst die nog in leven is. Met zijn toptrio nam hij, zoals al zijn tijdsgenoten, meerdere kerstplaten op. Deze lekkere swingjazz is een van de hoogtepunten.

[4] Dexter Gordon – The Christmas Song (1970)

Iets meer de diepte in, nu. Dexter Gordon was een meester van de bebop. De boomlange saxofonist uit LA (‘the Sophisticated Giant’) verbouwt hier met zijn band een van de bekendste kerstmelodieën tot iets wat helemaal van hem is. Blues en jazz gaan hand in hand.

[5] Miles Davis – Blue Xmas (To Whom It May Concern) (1962)

Miles en kerst…say whút!? Ja, het is geen voor de hand liggende combi, dat weten we. Miles zelf trouwens ook, want toen hij gevraagd werd een kerstliedje op te nemen, reageerde hij als volgt. ‘What the fuck do they expect me to play? White Christmas!?’. Daarom schreef Miles deze track, tjokvol hartzeer vertolkt door Bob Dorough. Want: kerst kan éénzaam zijn. Luister maar naar de tekst: ‘When you’re blue at Christmastime/you see right through all the waste, all the sham, all the haste, all the plain old bad taste.’

[6] Louis Armstrong with the Benny Carter Orchestra – Christmas Night In Harlem (1955)

Louis Armstrong (‘What a wonderful world’) was de knuffelbeer van de jazz. Iedereen hield van Satchmo, zoals zijn bijnaam luidde. Hier bezingt hij een kerst in New York, begeleid door het legendarische orkest van Benny Carter.

[7] Ella Fitzgerald – Good Morning Blues (1960)

De Grote Dame van de Jazz nam een hele grote hoeveelheid kerstliedjes op. Alleen het beste was goed genoeg voor haar. De keuze van de muzikanten en liedjes: het is allemaal top notch. Deze Good Morning Blues is perfect om je kerstdag vrolijk mee te beginnen.

[8] Billie Holliday – I’ve Got My Love To Keep Me Warm (1937)

Ella mag dan de Grote Dame zijn, er kan er maar een de allergrootste zijn, en dat is Billie. Lady Day’s verhaal is dat van constant gedoe met mannen en drank. Wij focussen liever op haar muziek. Deze prachtige song is het verhaal van een vrouw die veel verloren is in het leven, maar godzijdank wel liefde kent.

[9] Nina Simone – I Am Blessed (1964)

Nina Simone is misschien wel het moeilijkste mens dat ooit op een podium heeft gestaan. Maar goed, wie absoluut geniaal is, die mag van ons wel een beetje lastig zijn, hoor. Dit prachtige lied is technisch gezien geen ‘echt’ kerstliedje. Maar, het ontleende in de sixties zijn grote bekendheid aan een serie kerstshows die Nina op Broadway gaf. Daar was dit nummer dé showstopper.

Vince Guaraldi Trio – Christmas Time Is Here (1965)

Vince Guaraldi was een pianist, en een man met een lieve, vaderlijke uitstraling. Wie anders was er beter geschikt om de geweldige soundtrack van A Charlie Brown Christmas in 1965 te verzorgen? Voor wie het niks zegt: Charlie Brown is het baasje van Snoopy, dus van de strip Peanuts. In Amerika hoort dit bij het DNA van elke inwoner. De soundtrack van deze tv-special is misschien wel de leukste, mooiste kerstplaat ever. En deze schitterende song is alles waar kerst om draait: warm, lief, tijdloos en ook een tikkie melancholiek.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 17 May

Zeitgeist Freedom Energy Exchange + Wayne Snow

Zeitgeist Freedom Energy Exchange & Wayne Snow

Markeer vrijdag 17 mei in je agenda, want dan komt Zeitgeist Freedom Energy Exchange samen met Wayne Snow terug naar BIRD!

Thursday 06 June

Raquel Rodriguez

Donderdag 6 juni staat Raquel in BIRD. Raquel Rodriguez, een veelzijdige kunstenaar geboren en getogen in Los Angeles. In 2021 bracht Rodriguez in eigen beheer het langverwachte debuutalbum “Sweet Side” uit, dat opwindende samenwerkingen bevat met artiesten en producers als MXXWLL, III Camille, Matt Johnson (Jamiroquai), Amber Navran (Moonchild), Steve Swatkins (Allen Stone), Nigel Hall (sla) en nog veel meer.

Wednesday 01 May

Ledisi

Ledisi’s muziek is een veelzijdige combinatie van jazz, blues, soul, funk, gospel en hiphop, met diepgaande teksten over liefde en relaties. Op woensdag 01 mei staat ze in Lantarenvenster!  Ledisi’s muzikale reis begon in 2000 met het debuutalbum Soulsinger.  Met haar powerful, maar toch ook delicate sound, heeft de zangeres elf studioalbums en veertien Grammy-nominaties onder de riem, waaronder haar eerste overwinning in 2021 voor ‘Anything For You’. Ledisi heeft onder andere samengewerkt met artiesten als Nas, Macy Gray, […]