fbpx

Friday 01 November

BIRDFEST 2024

Mulatu Astatke

At Annabel

Start

20:00 (19:00 doors open)

Ticket prices

Excl. Servicekosten:

Early BIRD - €25
Regular BIRD - €31

Tickets

Genre

Tell your friends

BIRDFEST 2024, drie locaties, twee dagen, één festival! Onder het thema ‘Celebrate the Culture’ komt het festival op vrijdag 01 en zaterdag 02 november terug op de iconische locaties Annabel, BIRD en MONO. Where the sounds of day and night merge into one! Een viering van muziek en cultuur die oude legendes en nieuwe talenten samenbrengt. Vrijdag 01 november komt de legendarische Mulatu Astatke naar Annabel. Hij mag dan al een man van tachtig jaar zijn, aan stoppen denkt hij zeker nog niet en dat komt hij bewijzen op BIRDfest.

Mulatu Astatke (geboren in 1943) is een Ethiopische muzikant en arrangeur, het meest bekend als de vader van Ethio-jazz. Geboren in de westelijke Ethiopische stad Jimma, studeerde Mulatu in Londen, New York City en Boston, waar hij zijn interesse in jazz en Latijns-Amerikaanse muziek combineerde met traditionele Ethiopische muziek. Hij werd de eerste Afrikaanse student die zich inschreef aan het prestigieuze Berklee College of Music in Boston, waar hij in 2012 een eregraad ontving. Astatke leidde zijn band terwijl hij vibrafoon en conga’s bespeelde—instrumenten die hij introduceerde in de Ethiopische populaire muziek—samen met andere percussie-instrumenten, toetsenborden en orgel. Zijn albums richten zich voornamelijk op instrumentale muziek, en Astatke verschijnt op alle drie de bekende albums van instrumentale muziek die werden uitgebracht tijdens de Gouden Jaren ’70 van Ethiopië.

Hij werkte samen met vele opmerkelijke artiesten in beide landen, arrangeerde en speelde op opnamen van Mahmoud Ahmed, en trad op als speciale gast bij Duke Ellington tijdens een tournee door Ethiopië in 1973. Hiphopartiesten hebben ook uitgebreid gebruik gemaakt van samples van Astatke’s nummers, bijvoorbeeld in de werken van Nas, Damian Marley, Kanye West, Cut Chemist en Knaan. Hij toerde met de Amerikaanse band Either/Orchestra in 2006 en nam in 2008 een album op met de Heliocentrics en voltooide een Radcliffe Institute Fellowship aan de Harvard University, waar hij werkte aan moderniseringen van traditionele Ethiopische instrumenten en een deel van een nieuwe opera, The Yared Opera, in première bracht.

Some of the music is meant to be danced to, some to be listened to. Music is a journey, and should allow you to experience vibrations at numerous different frequencies,” 

View agenda

Have A Look At This

Tuesday 25 June

Greg Foat with Moses Boyd

London’s Leading jazz pianist, componist en producer Greg Foat komt naar BIRD! Niet te missen in de UK’s jazz scene voor zijn ‘non-contemporary jazz’ en ambient tunes. Foat’s muziek wordt geïnspireerd door elementen van hymnody, global folk traditions, psychedelia maar ook van ‘60s, ‘70s pop, soul en blues. Een must-see voor de echte jazzliefhebber.

Friday 05 July

Open Air film: MAVIS! 

In samenwerking met het Black Soil Film Festival presenteert BIRD de documentaire MAVIS! over de gospel-/soulmuzieklegende en burgerrechtenicoon Mavis Staples en haar familiegroep, The Staple Singers. Van de vrijheidsliedjes uit de jaren ’60 en hits als “I’ll Take You There” in de jaren ’70, tot hippe samenwerkingen met Prince en haar recente albums met Jeff Tweedy van Wilco: Mavis is trouw gebleven aan haar culturele roots en heeft haar familie daarbij altijd dichtbij gehouden. Met haar glansrijke carrière heeft zij onderweg miljoenen fans geïnspireerd.

MAVIS! combineert krachtige liveoptredens, zeldzame archiefbeelden en gesprekken met vrienden, collega muzikanten en tijdgenoten, waaronder Bob Dylan, Prince, Bonnie Raitt, Levon Helm, Jeff Tweedy, Chuck D. MAVIS! biedt inzicht in de worstelingen, successen en intieme verhalen van haar opzienbarende reis. Op 75-jarige leeftijd maakt ze de belangrijkste muziek uit haar carrière, wint ze Grammy Awards en bereikt ze een nieuwe generatie fans. Haar boodschap van liefde en gelijkheid is wellicht nu meer dan ooit nodig. Een must see voor liefhebbers van tijdloze soul!

Concert Staple Singers Jr.
Op zaterdag 6 juli organiseert BIRD eveneens het concert van Staple Singers Jr. Hoewel de band geen familie is van Mavis Staples, en de oplettende lezer opmerkt dat er een ‘s’ ontbreekt in hun naam, is deze naam wel degelijk een verwijzing naar The Staple Singers, die wél familie waren van Mavis en haar begeleidingsband vormden destijds. Ook muzikaal vertoont de band genoeg overeenkomsten met hun naamgever, waardoor wij toch een link wilden leggen tussen beide evenementen en onze bezoekers graag de mogelijkheid willen bieden om beide evenementen te bezoeken middels een combiticket. Dus wil je naar de film én het concert, haal dan een combiticket met korting.

Monday 04 November

Talib Kweli at Annabel

De Brooklynse MC Talib Kweli is een van de meest getalenteerde en maatschappelijk bewuste rappers van de afgelopen 20 jaar. Hij is internationaal bekend en streeft ernaar de top te bereiken zonder zijn verleden te verloochenen. Kweli heeft indrukwekkende samenwerkingen gehad met artiesten zoals Mos Def, Kanye West en Pharrell Williams, en heeft een veelzijdige muziekcarrière opgebouwd. In 2011 richtte hij Javotti Media op, een platform voor onafhankelijke denkers en doeners, dat muziek, films en boeken uitbrengt.