fbpx

Saturday 19 December 2015

Sold Out

Binnenstebuiten presents

Fresku

Start

20:30 (doors Q&A: 18:30, Q&A: 19:00, doors concert: 19:30)

Ticket prices

Sold Out

Genre

Tell your friends

De rapper die het meest besproken hiphopalbum van 2015 maakte, staat in BIRD! Net als op zijn twee eerdere albums wisselt Fresku op Nooit Meer Terug humor af met persoonlijke ontboezemingen en (maatschappij)kritische teksten. De plaat laat zien dat Fresku’s teksten en ideeën relevanter en raker zijn dan ooit.

Voor de grap

Toen Fresku op zijn veertiende met rappen begon, was dat voornamelijk voor de grap. Maar langzaamaan werd hij steeds serieuzer en op zijn twintigste vormde hij met Karimineel de groep Zwarte Schapen. Tegelijkertijd maakte hij met vrienden, waaronder regisseur Teemong, filmpjes die op internet een ware hit werden. Zijn alter ego Gino Pietermaai legt hierin bijvoorbeeld uit hoe je kip eet of vrouwen versiert. Deze persiflages werden door honderdduizenden mensen omarmd en gedeeld. Daarnaast liet Fresku een veel persoonlijkere kant zien, door de nummers ‘Brief aan Kees’ (inderdaad: een open brief aan platenbaas Kees de Koning) en ‘Twijfel’. Hierdoor viel hij meteen op in het Nederlandse hiphopgedruis, waarin rappers elkaar vaak overschreeuwen en het ongewoon is je angsten en twijfels te tonen. Nog steeds is het deze combinatie van meligheid en serieuze zaken die Fresku zo geliefd maakt. Luister bijvoorbeeld naar ‘Kreeft’, check de bijbehorende clip en je begrijpt welke grappen Fresku met je uithaalt.

Ragfijne lijn tussen zelfspot en ernst

“Een droomvlucht.” Dat is hoe de rapper de periode van gekte na het verschijnen van debuutalbum Fresku in 2009 omschrijft. Talloze lovende recensies ontving het album, net als meerdere State Awards, nominaties voor een 3voor12 Award en 3FM Award. Met Maskerade uit 2012 liet hij een van zijn sterkste kanten zien: die van verhalenverteller. De plaat sloeg in als een bom, maar Fresku bleef chill in Eindhoven. Hier werkte hij met Teemong rustig verder aan Nooit Meer Terug. Afgelopen augustus verscheen de eerste single van deze plaat, ‘Zo Doe Je Dat’, en het maakte van Fresku gelijk het gesprek van de dag. Zijn aanklacht tegen de Hilversumse radiowereld, waarin te weinig zwarte hiphopmuziek wordt gedraaid, werd misschien niet overal begrepen, maar wel gehoord. De track typeert het hele album: Fresku is niet bang te zeggen wat hij vindt, rapt rake woorden en vindt de ragfijne balans tussen zelfspot en de drang serieus genomen te worden. Het maakt van Nooit Meer Terug de voorlopige kroon op het werk van koning Fresku, die nog lang niet klaar is met rellen en vertellen.

N.B. voorafgaand aan het concert, om 19.00 uur, is er een Q&A met Fresku en BinnensteBuiten. Het concert start om 20.30 uur.

Fresku

View agenda

Have A Look At This

Saturday 23 January

BRUUT! & Anton Goudsmit

BRUUT! weet van Rusland tot Japan mensen aan het zweten, juichen maar vooral aan het dansen te krijgen. Deze keer met gitarist Anton Goudsmit!

Friday 25 September

King Shiloh BIRD Rotterdam

King Shiloh Sound System

Dub- en rootsgids King Shiloh is in a giving mood en maakt je (mét soundsystem) wegwijs in het reggae-universum tijdens zijn all-nighter! 

Tuesday 20 October

Jaga Jazzist at BIRD

Jaga Jazzist

Dinsdag 20 oktober daalt de kosmische jazz van Jaga Jazzist neer in BIRD. Dit achtkoppige jazzmonster veroverde in 1996 de […]