fbpx

Tuesday 05 November 2019

Bombino

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 21,50 (pre-sale) / € 22,- (door)

Tickets

Maak je klaar voor blues met zand in de groeven. De Nigerijnse saharabluesgitarist Omara Moctar, beter bekend als Bombino, is terug in BIRD! Bombino is onderdeel van een generatie Toearegmuzikanten die met haar muziek een tegengeluid biedt aan de politieke onrust die Noordwest-Afrika heerst. In het geval van Bombino doet hij dat met zijn gitaar, een instrument dat hij nota bene voor het eerst oppakte als politieke vluchteling van slechts tien jaar oud.

Van vluchteling naar virtuoos

Bombino ontdekte de gitaar in Algerije in het verlaten huis van een familielid, toen hij samen met zijn vader en oma op de vlucht was voor het militaire regime in Niger. Hij leerde zichzelf gitaarspelen en dat ging zo goed dat gitaarlegende Haja Bebe hem onder zijn hoede nam en les begon te geven. Uiteindelijk vroeg Bebe de tiener zelfs in zijn band te spelen. Uit deze periode stamt ook de naam Bombino, een verbastering van het woord ‘bambino’: jongetje. Die kleine jongen ontgroeide snel het wakend oog van Haja Bebe en stapte over op leermeesters Jimi Hendrix en Mark Knopfler… via de tv weliswaar, maar de sprongen voorwaarts die Bombino in zijn spel maakte waren er niet minder om. Bij het verschijnen van zijn eerste solo-album, Agadez, in 2011 was hij een volleerde en professionele muzikant.

Azel

Agadez kwam direct binnen in de hogere regionen van de iTunes World Chart. Maar ook het in 2013 verschenen Nomad, geproduceerd door Dan ‘The Black Keys’ Auerbach was een groot succes. De catchy tunes van Nomad kwamen binnen op nummer één van de Billboard World Music Charts en stonden op meerdere Best Albums of 2013-lijsten, waaronder die van Rolling Stone en de Wall Street Journal. Dit jaar kwam daar het album Azel bij, dat werd opgenomen in New York. De plaat bouwt verder op de succesformule van blues, rock, indie, psychedelische vibes en hypnotiserende geluiden, waarbij Bombino in zijn moedertaal zingt over het Nigerijnse bestaan. Volgens kenners komt Bombino live, al improviserend en kletsend met het publiek, pas écht goed tot zijn recht.

Dit concert is onderdeel van de Rotterdamse popweek.

Bombino

View agenda

Have A Look At This

Sunday 26 September

Jennie Lena

Jennie Lena heeft nogal een CV om u tegen te zeggen: ze zong bij Anouk en Postman, ging mee op […]

Thursday 30 September

Mamas Gun

De UK-funkateers van Mamas Gun komen naar Rotterdam! Onder leiding van Andy Platts (die Young Gun van Silver Fox) dropte […]

Friday 10 December

Carista

360 Degrees is een avond met house als basis, maar waar ook uitstapjes naar obscure afrobeat, disco, boogie en electronica […]