fbpx

Thursday 08 October 2015

Bassekou Kouyaté

& Ngoni Ba

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 18,- (pre-sale) / € 21,- (door
CJP: € 15,- (pre-sale) / € 17,- (door)

Tickets

Bassekou Kouyaté, de West-Afrikaanse vernieuwer van de Mali-sound en virtuoos op het traditionele snaarinstrument ngoni, staat met zijn band Ngoni Ba in BIRD. Maak je op voor bedwelmende (desert)blues en rock van hun eindejaarslijsten-dominator Jama Ko en de onlangs verschenen eindejaarslijsten-dominator-in-wording, Ba Power.

Troubadour in DNA

Als een van de laatsten in een lange lijn van griots, West-Afrikaanse dichters, lofzangers en muzikanten, stond Bassekou Kouyaté’s muzikale carrière eigenlijk bij zijn geboorte al vast. Zijn vader, Moustapha Kouyaté, speelde ngoni, een snaarinstrument gemaakt van kalebas en dierenhuid, en zijn moeder, Yakaré Damba, was zangeres. Zijn ouders reisden, geheel in de griottraditie, door Mali en buurlanden om op te treden op feesten. Toen Bassekou eind jaren zeventig zijn vader verving, bleek hij een natuurtalent.

Ngoni power

Bassekou zette de muzikale traditie van zijn voorouders voort maar voerde ook vernieuwingen door. Samen met Toumani Diabaté, een kora(West-Afrikaanse harp)-speler, experimenteerde Bassekou met jazz, blues en andere internationale geluiden. Ook verhoogde hij het aantal snaren op zijn ngoni naar zeven. Ter vergelijking, Bassekou’s vader speelde met vier snaren en zijn opa met drie. In 2006 besloot hij de band Ngoni Ba (Grote Ngoni) op te richten, een kwartet van ngoni’s van verschillende formaten en zelfs een elektronische variant (je bent een vernieuwer of je bent het niet). Met Ngoni Ba maakte hij tot nu toe vier albums, waarvan nummer drie, Jama Ko, in 2013 schitterde op vele eindejaarslijsten. Als we de kritieken moeten geloven zal Ba Power, het nieuwste album van Ngoni Ba, de indrukwekkende prestatie van 2013 herhalen. Maar waarom wachten op eindejaarslijsten? Check Bassekou en Ngoni Ba alvast in BIRD!

Interview

Een obsessie voor desertblues?

Wat is dat toch voor obsessie met desertblues? Guido nam plaats op onze bank en probeerde deze madness uit te leggen.

View agenda

Have A Look At This

Thursday 21 January

Oscar Jerome at BIRD

Oscar Jerome

Sinds 2016 surft er een nieuw talent op de UK-jazz-waves. Oscar Jerome is een echte jack-of-all-trades: hij schrijft en componeert […]

Tuesday 20 October

Jaga Jazzist at BIRD

Jaga Jazzist

Dinsdag 20 oktober daalt de kosmische jazz van Jaga Jazzist neer in BIRD. Dit achtkoppige jazzmonster veroverde in 1996 de […]

Friday 25 September

King Shiloh BIRD Rotterdam

King Shiloh Sound System

Dub- en rootsgids King Shiloh is in a giving mood en maakt je (mét soundsystem) wegwijs in het reggae-universum tijdens zijn all-nighter!