fbpx

Thursday 29 October 2015

Marcos Valle

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 18,- (pre-sale) / € 21,- (door)
CJP: € 15,- (pre-sale) / € 17,- (door)

Tickets

Marcos Valle nam in zijn bijna zes decennia tellende carrière zesentwintig platen op die tot de klassiekers van de Braziliaanse muziek behoren. Met evergreens als ‘Sonho de Maria’ en ‘Samba de Verão’ wordt hij terecht de godfather van de bossanova genoemd. Tegenwoordig maakt de hiphopscene dankbaar gebruik van zijn gigantische oeuvre.

Brazil’s Leading Composer

Marcos Valle groeide op in Rio de Janeiro in de jaren vijftig en zestig, een periode waarin de Braziliaanse bossanovabeweging op haar hoogtepunt was. Samen met zijn broertje Paulo begon hij liedjes te maken, waarbij Marcos het muzikale deel voor zijn rekening nam en Paulo de teksten schreef. Een winning combo, want Marcos werd op zijn negentiende uitgeroepen tot Brazil’s Leading Composer of the Year. Een jaar later verscheen zijn eerste album, Samba Demais, dat een gigantisch succes werd. Een toer met Sérgio Mendes volgde en in 1967 sleepte hij een Amerikaans contract bij Verve Records binnen. Het album Samba ’68 werd een instant classic door aanstekelijke popsongs als ‘Batacada’, ‘Chup, Chup, I Got Away’ en ‘Crickets Sing for Anamaria’.

Rock ’n roll & elektronica

Om politieke redenen verhuisde Marcos in 1974 naar Los Angeles. Ook muzikaal een slimme stap, zo bleek, want samenwerkingen met artiesten als Chicago, Quincy Jones, Sarah Vaughan, The Beach Boys en Leon Ware volgden al snel. Rond deze tijd raakte hij geïnspireerd door de rock-‘n-roll-beweging: zijn platen werden rockier, met groovy bassen en funky elementen. Zonder zijn melodieuze, zonnige gevoel voor ritme te verliezen, verdwenen de bossanova en samba wat meer naar de achtergrond. In de early eighties ging hij door met het opnemen van solo-albums, waarbij hij elektronica aan de tracks toevoegde.

Marcos & de hiphopscene

Tegenwoordig maakt de hiphopscene dankbaar gebruik van het gigantische oeuvre van Marcos. Zo wordt hij gesampled op ‘Thank You’ van Jay-Z’ en op ‘Cruel Summer’ van Kanye West en Pusha T. Maar ook Madlib, Joey Bada$$ en Arrested Development wisten het zomerse werk van Marcos Valle naadloos met hun eigen songs te verweven. Ook wordt het nummer ‘Parabéns’ gretig gedraaid door dj’s wereldwijd.

Line-up

Marcos Valle: keys, gitaar en vocals
Patricia Alvi: vocals
Jessè Sadoc: trompet en flügelhorn
Renato ‘Massa’ Calmon: drums
Kevin Glasgow: bas

Playlist

Welke mc’s & producers sampleden Marcos Valle?

Bossanovalegende en vrijbuiter Marcos Valle heeft met veel artiesten van formaat samengewerkt. Denk bijvoorbeeld aan Leon Ware, Sérgio Mendes, Ricky […]

View agenda

Have A Look At This

Wednesday 08 May

NICK ADEMA’S URBAN CHAOS

Onder leiding van de Canadese trombonist Nick Adema daagt deze Amsterdamse groep de realiteit van het stadse bestaan uit. Uiteraard met niets minder dan jazzmuziek. Deze ‘Urban Chaos’ uit zich in een frenzy van melodische en ritmische vraagstukken. Hun visie en gevoel voor jazz die wordt gevoed door de hedendaagse scene van creatieve muziek creëert hun originele sound.

Thursday 09 May

Antares Flare & RADIOHOP & Kofi the Unknown

Tijdens Alternate Takes krijgen local heroes en supersterren-in-spe voor een avond een carte blanche in BIRD. De regels zijn simpel: […]

Tuesday 14 May

Lady Wray

Ze heeft het charisma van een lid van de Jackson 5-familie, maar ook dezelfde vocale kwaliteiten als icoon Aretha Franklin. Dinsdag 14 mei komt de one and only Lady Wray naar BIRD!