fbpx

De winnaar van de BBC Sound of 2020-verkiezing is…… CELESTE!

Het hoge woord is eruit: Celeste is als ‘winnaar’ uit de bus gekomen bij de jaarlijkse BBC Sound of…verkiezing. Op 25 april staat ze in BIRD, en voor wie de geschiedenis van BBC Sound of… een beetje kent, die weet: don’t miss it! Een betere glazen bol bestaat er namelijk niet in de muziekwereld. En dat wil iets zeggen – de music bizz is vergeven van de talentscouts en andere opportunisten met maar een doel: eerder bij de nieuwe kip-met-de-gouden-eieren zijn dan de concurrentie.

Voor als je Celeste nog niet kent: ze is een in Amerika geboren zangeres, die al jaren vanuit Engeland opereert. Haar moeder is Brits, en haar vader Jamaicaans. Haar muziek is een schitterende optelsom van soul, R&B met lekker veel jazzy én bluesy accenten. Haar stem is wapen nummer een, maar haar kracht schuilt nog meer in haar performance. Ze is het soort act dat indruk maakt door dat juist niet al te hard te proberen. Ze vertrouwt simpelweg op haar grote talent. Dat leidde al tot de nodige aandacht het afgelopen jaar, en een topoptreden op het Glastonbury-festival. Komend jaar moet dus haar jaar gaan worden – in het voorjaar gaat ze op wereldtoer, en dan gaat ook haar langverwachte debuutplaat verschijnen. Daarvoor werkt ze nou samen met producer Jamie Hartman. Eerder katapulteerde hij Rag-n-Bone-Man naar gigantisch wereldwijd succes.

De reden waarom je de BBC-verkiezing serieus moet nemen, is omdat de uitkomst van de poll heel vaak spot on is. De oorzaak hiervan kun je zoeken in dat het niet zomaar een polletje is. Het is het resultaat van gedegen research door de BBC – al decennia dé tv & radiozender die de popmuziek mede bepaalt. En het zijn ook niet zomaar wat bloggers die ze de vraag stellen ‘wie gaat het maken, komend jaar?’. Nee, het zijn mensen uit de muziekindustrie, heel divers: van jonge talentscout op het gebied van hiphop tot een ouwe rot-in-het-vak die nog met de Beatles heeft opgenomen.

Bewijzen voor de reputatie van BBC Sound Of? Hier komt een lijstje van acts die als nummer 1 werden verkozen. En let wel: allemaal vóór ze een debuutplaat in de rekken hadden liggen. Onder andere 50 Cent (eerste winnaar in 2003), MIKA, Corinne Bailey Rae, Ellie Goudling, Jessie J, Michael Kiwanuka, HAIM, Sam Smith én Adele werden eerder verkozen. Bijna al deze artiesten verkochten vervolgens miljoenen platen. En ze kiezen niet alleen een nummer een: doorgaans is het een top tien. Van Dizzee Rascal tot George Ezra, en van Stormzy via James Blake tot Frank Ocean: ze werden allemaal gelabeld als ‘hou dit in de gaten’. Wij kennen slechtere voorspellingen!

Hieronder alle winnaars voor je op een rij van de eerdere edities van de BBC Sound Of!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 25 April

Celeste

Ze heeft nog geen full length album op haar naam, maar de 24-jarige Celeste wordt nu al vergeleken met grootheden […]

Sunday 01 March

Nona

Ze is nog in haar vroege twenties, maar heeft nu al de warme, rauwe stem van een doorgewinterde vocaliste. Ze […]

Monday 11 May

Bebel Gilberto at BIRD

Bebel Gilberto

Bebel Gilberto a.k.a. de mama van de elektronische bossanova komt naar BIRD! Sinds haar debuut in 1986 herdefinieert de zangeres […]