fbpx

What Is This Thing Called Music /w Diana Dzhabbar

In gesprek met Rhodé over haar Winter Residency

New year, new BIRDsessions-residency! Dit keer neemt Diana Dzhabbar ons mee in de wereld van muziek: hoe mooi muziek van verschillende culturen en genres kunnen samenkomen, maar ook hoe muziek mensen samenbrengt.

Diana Dzhabbar is een 23-jarige Amsterdam-based, Ukrainian-born multi-instrumentalist, beatmaker en producer. Diana’s muzikale invloeden zijn o.a. Cannonball Adderley, Charlie Parker, John Coltrane, Tribe Called Quest, Slum Village, Q-Tip en J Dilla en krijgt les op Conservatorium van Amsterdam van geweldige saxofoon spelers als Simon Rigter, Jasper Blom en Ben van Gelder. Naast saxofoon speelt Diana ook fluit, klarinet en keyboards.

Ondanks Diana’s tot nu toe relatief korte verblijf in Nederland heeft ze al samenwerkingen gehad met artiesten als Benjamin Herman, Peter Beets, Han Bennink, Ernst Glerum en Jose James. Momenteel werkt ze aan haar eerste ep dat deze zomer uitkomt.

Wat vind je van het initiatief van de residency?

Ik vind dit een supergaaf idee en ik ben heel blij dat ik er deel van mag uitmaken! Ik heb net The Nest project in BIRD afgerond, wat ik supergaaf vond. Voor mij wordt het ongeveer hetzelfde omdat ik elke week nieuwe mensen meeneem, waarvan ik sommigen nog niet eens heb ontmoet. Het is echt leuk om op deze manier een netwerk op te bouwen en ik vind het geweldig dat BIRD dit doet. Ik kijk er zo naar uit!

Wat was de reden dat je ja zei toen je gevraagd werd voor de residency?

Het was eigenlijk zonder nadenken! Ik vond het gewoon zo gaaf om betrokken te zijn en in BIRD te zitten omdat ik hier heel vaak ben. Ik denk dat het een superleuke plek is om vrij te zijn, meer open te staan, nieuwe dingen te proberen en niet bang te zijn dat iemand je gaat veroordelen.

Wat hoop je uit deze ervaring te halen?

Met de residency heb ik meer tijd om na te denken over welke instrumenten/muziek ik elke week ga meenemen of welke mensen ik ga bellen om mee te spelen. Ik daag mezelf ook op een bepaalde manier uit: Ik heb muziek gekozen die ik nog nooit heb gespeeld, maar ik wil proberen en zien hoe het gaat. Bij The Nest was het een beetje anders omdat we muziek moesten schrijven en een deadline hadden, dus we hadden bepaalde grenzen. Hier heb ik ook wat beperkingen, maar heb ik meer vrijheid om te kiezen wat ik wil doen en wat voor soort muziek ik wil spelen. Meestal wordt het muziek uit verschillende culturen en verschillende genres.

Heb je een concept in gedachten?

Ik heb de naam ‘What is this thing called music?’ gekozen voor mijn residentie. Ik wil de schoonheid en het verschil van elk genre en cultuur laten zien. Ik ga wat Braziliaanse muziek doen, wat funk, wat muziek van mijn favoriete saxofonisten (die allemaal een andere vibe hebben). Het belangrijkste wat ik door de residency wil brengen ben ikzelf en de andere spelers. Via de muziek wil ik de persoonlijkheid van de muzikanten laten zien. Het gaat allemaal om de menselijke verbinding in muziek en hoe we via muziek de schoonheid van dingen als liefde en vriendschap kunnen laten zien.

Wat vind je van de muziekscene in Rotterdam?

Het is echt enorm groot en divers. Je kunt in principe naar elk concert gaan en naar elk genre luisteren. Vooral hier in BIRD, ik hou echt van BIRD voor hun open-minded vibe. Ze staan open om nieuwe mensen te zien en uit te nodigen om te spelen. Als ik in Rotterdam kom spelen voel ik me echt goed. In Amsterdam voel ik me ook goed, maar het is een andere vibe, misschien is het daar wat competitiever. Ik denk dat mensen echt open staan voor samenwerking met elkaar. Je kunt dingen proberen, dingen voorstellen, niemand zal je veroordelen of zeggen ‘dat doen we niet’. We vinden wel een manier om dit idee te laten werken. Dat vind ik heel fijn.


… Langskomen?

Block dan de volgende (gratis) woensdagavonden. En vergeet je instrumenten niet!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 29 June

Blue Grass Country Soul Night 

Zaterdag 29 juni is BIRD dé plek om te zijn na een bezoek aan het Rotterdam Bluegrass Festival op het Noordplein of de New Orleans Soul Food Night in BIRD. Die nacht organiseert BIRD in samenwerking met het Rotterdam Bluegrass Festival een afterparty met optredens van de topartiesten van het vermaarde Rotterdamse bluegrassfestival. Na afloop van de festivalzaterdag barst het jamfeest los onder leiding van de fenomenale Amerikaanse headliner van het Rotterdam Bluegrass Festival (die we nog even geheimhouden), en transformeert het podium van BIRD in één grote bluegrass soul jamsessie. Je kunt tot in de vroege uurtjes je beste bluegrass en soul dansmoves laten zien op de dansvloer, onder muzikale leiding van DJ Dandy Dave en zijn platenkoffers vol country- en soulknallers.

Voor slechts € 25,- krijg je toegang tot zowel het festival op het Noordplein (een dagkaart voor zaterdag 29 juni) als deze speciale afterparty in BIRD. De muziek gaat door tot 4:00 uur ’s ochtends, wanneer twee levendige scenes samensmelten tot één zinderende afterparty. Laat je verrassen door onverwachte samenwerkingen en beleef een ultieme bluegrass en soul ervaring tijdens deze nu al legendarische avond. Een ervaring die je absoluut niet mag missen!

Saturday 02 November

Carista

BIRDFEST 2024, drie locaties, twee dagen, één festival! Onder het thema ‘Celebrate the Culture’ komt het festival op vrijdag 01 […]

Saturday 02 November

Thee Sinseers & The Altons

BIRDfest is terug en bigger than ever! Twee dagen lang een hoop amazing acts. Nieuwe ontdekkingen en gevestigde namen, BIRDfest got it all. Zet vrijdag 01 en zaterdag 02 november in je agenda en bereid je voor to celebrate culture tussen de iconische Hofbogen. Zaterdag 02 november brengen Thee Sinseers & The Altons een flinke dosis soul naar BIRDfest!