fbpx

What Is This Thing Called Music /w Diana Dzhabbar

In gesprek met Rhodé over haar Winter Residency

New year, new BIRDsessions-residency! Dit keer neemt Diana Dzhabbar ons mee in de wereld van muziek: hoe mooi muziek van verschillende culturen en genres kunnen samenkomen, maar ook hoe muziek mensen samenbrengt.

Diana Dzhabbar is een 23-jarige Amsterdam-based, Ukrainian-born multi-instrumentalist, beatmaker en producer. Diana’s muzikale invloeden zijn o.a. Cannonball Adderley, Charlie Parker, John Coltrane, Tribe Called Quest, Slum Village, Q-Tip en J Dilla en krijgt les op Conservatorium van Amsterdam van geweldige saxofoon spelers als Simon Rigter, Jasper Blom en Ben van Gelder. Naast saxofoon speelt Diana ook fluit, klarinet en keyboards.

Ondanks Diana’s tot nu toe relatief korte verblijf in Nederland heeft ze al samenwerkingen gehad met artiesten als Benjamin Herman, Peter Beets, Han Bennink, Ernst Glerum en Jose James. Momenteel werkt ze aan haar eerste ep dat deze zomer uitkomt.

Wat vind je van het initiatief van de residency?

Ik vind dit een supergaaf idee en ik ben heel blij dat ik er deel van mag uitmaken! Ik heb net The Nest project in BIRD afgerond, wat ik supergaaf vond. Voor mij wordt het ongeveer hetzelfde omdat ik elke week nieuwe mensen meeneem, waarvan ik sommigen nog niet eens heb ontmoet. Het is echt leuk om op deze manier een netwerk op te bouwen en ik vind het geweldig dat BIRD dit doet. Ik kijk er zo naar uit!

Wat was de reden dat je ja zei toen je gevraagd werd voor de residency?

Het was eigenlijk zonder nadenken! Ik vond het gewoon zo gaaf om betrokken te zijn en in BIRD te zitten omdat ik hier heel vaak ben. Ik denk dat het een superleuke plek is om vrij te zijn, meer open te staan, nieuwe dingen te proberen en niet bang te zijn dat iemand je gaat veroordelen.

Wat hoop je uit deze ervaring te halen?

Met de residency heb ik meer tijd om na te denken over welke instrumenten/muziek ik elke week ga meenemen of welke mensen ik ga bellen om mee te spelen. Ik daag mezelf ook op een bepaalde manier uit: Ik heb muziek gekozen die ik nog nooit heb gespeeld, maar ik wil proberen en zien hoe het gaat. Bij The Nest was het een beetje anders omdat we muziek moesten schrijven en een deadline hadden, dus we hadden bepaalde grenzen. Hier heb ik ook wat beperkingen, maar heb ik meer vrijheid om te kiezen wat ik wil doen en wat voor soort muziek ik wil spelen. Meestal wordt het muziek uit verschillende culturen en verschillende genres.

Heb je een concept in gedachten?

Ik heb de naam ‘What is this thing called music?’ gekozen voor mijn residentie. Ik wil de schoonheid en het verschil van elk genre en cultuur laten zien. Ik ga wat Braziliaanse muziek doen, wat funk, wat muziek van mijn favoriete saxofonisten (die allemaal een andere vibe hebben). Het belangrijkste wat ik door de residency wil brengen ben ikzelf en de andere spelers. Via de muziek wil ik de persoonlijkheid van de muzikanten laten zien. Het gaat allemaal om de menselijke verbinding in muziek en hoe we via muziek de schoonheid van dingen als liefde en vriendschap kunnen laten zien.

Wat vind je van de muziekscene in Rotterdam?

Het is echt enorm groot en divers. Je kunt in principe naar elk concert gaan en naar elk genre luisteren. Vooral hier in BIRD, ik hou echt van BIRD voor hun open-minded vibe. Ze staan open om nieuwe mensen te zien en uit te nodigen om te spelen. Als ik in Rotterdam kom spelen voel ik me echt goed. In Amsterdam voel ik me ook goed, maar het is een andere vibe, misschien is het daar wat competitiever. Ik denk dat mensen echt open staan voor samenwerking met elkaar. Je kunt dingen proberen, dingen voorstellen, niemand zal je veroordelen of zeggen ‘dat doen we niet’. We vinden wel een manier om dit idee te laten werken. Dat vind ik heel fijn.


… Langskomen?

Block dan de volgende (gratis) woensdagavonden. En vergeet je instrumenten niet!

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Saturday 13 January

Beyoncé vs Rihanna

BIRD Love Affair presenteert: Beyoncé vs Rihanna. Het word weer tijd voor een tribute aan deze twee female powerhouses, so here we go! En of je nu een superfan bent óf dit je guilty pleasure is, één ding kan niemand ontkennen: these two got it goin’ on… nu jij nog op zaterdag 13 januari!

Thursday 04 April

Steffen Morrison

Steffen Morrison weet met zijn veelkleurige, rauwe stem een enorm breed publiek te raken. Donderdag 04 april komt hij naar BIRD!

Saturday 17 February

Jay-Way

Welcome to the world of Jay-Way’s grenzeloze hiphop. Waar rap & rhythm meets pop, soul en de positive energie van […]