fbpx

De Platentas van

Nordmann

Om de week neemt BIRD een kijkje in de platentas van een muzikale soulmate. We spraken dit keer met onze Vlaamse buren van Nordmann. Duik diep in de fusion-geladen platentas met o.a. Miles Davis, David Bowie en Nick Drake, en check de band op vrijdag 15 oktober in BIRD.

Noem een nummer dat volgens jullie de huidige staat van de wereld te omschrijft.

‘Heroes’ van David Bowie. Het nummer is opgenomen in 1977 in Hansa Studio’s in Berlijn. Er zit een zeker optimisme in de tekst en de song: een sterk contrast met de donkere, deprimerende tijden en plaats waarin het nummer tot stand kwam. Ook in de huidige omstandigheden – een globale gezondheidscrisis, politieke onrust, groeiend extremisme – moeten we het aandurven optimistisch te zijn over de toekomst en vooruit te kijken. Al is het dan maar voor één dag.

Uit welke artiest (of welk nummer) halen jullie veel inspiratie?

‘Weird Fishes / Arpeggi’ van Radiohead. Er zijn veel artiesten waaruit we inspiratie halen. Dat kan zijn omwille van de sound, de tekst of doordat je op de één of andere manier emotioneel getriggered wordt door een specifieke song. We zijn allemaal grote fans van het werk van Thom Yorke en Radiohead: een band die er steeds in slaagt om zichzelf opnieuw uit te vinden en relevant te blijven in de muziekscene. Het is misschien wel de beste band ter wereld.

Welk nummer speelden jullie voor het eerst samen, en wat weten jullie nog van dit moment?

‘The Lizard Game’ van Bart Defoort. Onze band is ontstaan uit de Gentse jazzscene. Op een bepaalde avond vroeg iemand aan ons of we samen wilden spelen. Natuurlijk wilden we dat. We hebben een twee keer gerepeteerd en onze eerste gig gespeeld in een keldercafé in Gent. Fun fact: we hebben allemaal les gevolgd bij Bart Defoort op het Conservatorium in Gent!

Welke track (los van jullie eigen nummers) zou zomaar een nummer van jullie kunnen zijn?

‘Snake Eyes’ van Trouble. Deze track past niet meer helemaal in de sound van In Velvet, maar het nummer had wel perfect op ons vorig album The Boiling Ground kunnen staan. We hebben onze versie ervan een vaste plaats gegeven in onze live-set tijdens The The Boiling Ground-tour.
 

Van welk nummer zouden jullie willen dat het door jullie zelf was geschreven?

‘Riverman’ van Nick Drake. Een heel erg mooie melodie, tekst en arrangement (al kan dat gezegd worden over veel van zijn nummers) maar tegelijk melancholisch en spannend.

Welk nummer, dat jullie niet eerder speelden, zouden jullie ooit live willen spelen?

We kregen van de Anciènne Belgique ooit de vraag om een concert te spelen met enkel covers, die we op onze eigen manier brachten in een ode aan Adolphe Sax. We speelden nummers van o.a. Wilco, The Beatles, John Zorn, Mingus. We speelden ooit een versie van ‘21st Century Schizoid Man’ van King Crimson. Misschien kunnen we eens een elektronisch nummer coveren, zoals ‘The Man With The Red Face’ van Laurent Garnier. Het nummer heeft een coole vibe én saxofoonsolo.

Wat is jullie hidden gem?

On the Corner van Miles Davis. Eén van de meest controversiële albums van Miles Davis én een duidelijk signaal van Miles aan zowel zijn platenlabel als aan de Afro-Amerikaanse jeugd van de USA. De sound van het album is experimenteel, elektronisch, jazz, punk. Miles brak wel vaker met zijn eigen artistieke verleden, maar in dit geval was het misschien wel het meest extreem.

Als je één artiest uit het verleden kon halen, en hiervan één track (of album) kon laten spelen in BIRD; what would it be?

On the Corner – Miles Davis. Eén van de meest controversiële albums van Miles Davis én een duidelijk signaal van Miles aan zowel zijn platenlabel als aan de Afro-Amerikaanse jeugd van de USA. De sound van het album is experimenteel, elektronisch, jazz, punk. Miles brak wel vaker met zijn eigen artistieke verleden, maar in dit geval was het misschien wel het meest extreem.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Wednesday 08 June

MIKE

Als je nog niet van MIKE hebt gehoord is dit het moment om je in te luisteren. De jonge rapper/producer maakt al lange tijd waves in de underground rapscene en zijn projects worden bejubeld door muziekcritici zoals Pitchfork. MIKE heeft geopend voor de likes als Blood Orange en Earl Sweatshirt en staat vrijdag 19 november in BIRD!

Friday 24 June

Glenn Underground

VOOR DIT EVENT IS GEEN QR-CODE OF TESTBEWIJS NODIG. 360 Degrees is een avond met house als basis, maar waar ook […]

Sunday 30 October

Charlotte Dos Santos

Zaterdag 30 oktober komt Charlotte Dos Santos terug naar BIRD! De sounds van deze Braziliaans-Noorse componiste, producer en vocaliste zijn […]