fbpx

De Platentas van

Black Cadmium

Klik hier voor meer informatie en tickets voor Black Cadmium op 02 februari in BIRD.

BIRD neemt een kijkje in de platentas van een muzikale soulmate. Dit keer is het de beurt aan Rotterdams duo Black Cadmium, die we op 02 februari verwelkomen met hun Detroit-flavoured house geluid.

Joginda Macnack en Mike Richards zijn 2 Nederlandse dj/ producers/ radiohosts van Surinaamse afkomst, die zich richten op een breed scala aan authentieke muziek. Hun sound is zwaar beïnvloed door de Londen – Detroit connectie; van Hi-Tek tot grimmige UK sounds. Omdat vinyl hun favoriete wapen is, is crate digging een must, wat goed uitkomt voor dit interview, want platen, die kennen ze genoeg. Al twee decennia lang zogen ze de dansvloer in zich op en schitterde ze al op events, zoals the Boiler Room en Lowlands. Nu komt het Rotterdamse house/ techno/ electro-duo naar BIRD! We vragen Black Cadmium naar het ontstaan voor hun liefde voor elektronische muziek én elkaar, waar ze hun inspiratie uit halen en wat we kunnen verwachten van ze. Kom alles te weten over Black Cadmium’s favorite tracks! Fan van acid house? Alle plaatjes zijn terug te vinden in de Spotify afspeellijst!


Jullie reizen inmiddels heel de wereld over voor shows. Jullie zijn allebei echte Rotterdammers. Is er een track die jullie doet denken aan Rotterdam?

Poeehhh dat vind ik een lastige vraag, maar de eerste track die in mijn hoofd popte was ‘SONO – KEEP CONTROL’ (For Those Who Were There ;)).

We hebben vernomen dat jullie elkaar al heel lang kennen, jullie waren stapvrienden en gingen eind jaren negentig begin jaren nul samen naar de beruchte feesten van Ted Langenbach. Is er een track die jullie aan deze clubavonden doet herinneren?

HALO VARGA – FUTURE!!

Hoe is jullie liefde voor elektronische muziek ontstaan? Herinneren jullie je eerste
elektronische plaat?

Mijn eerste aanraking met elektronische muziek was tijdens de 18e jarige verjaardag van een neef van mij in 1988. Ik was toen zelf 9 of 10 jaar oud. Hij was echte parkzicht guy en draaide al die tracks van toen op die verjaardag.Tranen schieten nog steeds in mijn ogen als ik ‘L.A. STYLE – JAMES BROWN IS DEAD’ hoor. Pfffff wat een track. Daar begon het voor mij 🙂

Dj Pierre, een van de grondleggers van acid house, is een belangrijke speler geweest binnen jullie carrière. Hebben jullie een favoriete track van hem die jullie heeft geïnspireerd?

Dj Pierre maakt al heel lang geen toffe muziek meer (Helaas…) maar ‘YOUR ONLY
FRIEND’ is the one 🙂

Jullie stonden dit jaar op Lowlands! Wat was jullie favoriete track van deze set?

Die track belichaamt alles wat ik vet vind aan elektronische muziek. Dikke kick, bad ass bass step, scherpe snares, wilde crashes en rides, trippy strings, ‘neem me maar mee en we zien wel track ’THE MARTIAN (RED PLANET) – STAR DANCER. Die boeking kwam redelijk snel naar mijn mening maar, heb altijd gezegd als we ooit in de bravo mogen spelen dan ga ik die sws draaien. Zo geschiedde 🙂

Jullie beschrijven jullie vriendschap als broederschap. Als je jullie relatie moest
omschrijven in een plaat, welke track zou dat dan zijn?

Ik kan er zo 100 opnoemen, maar een track waar we beiden de laatste tijd erg lekker op
gaan en die qua sound wel onze broederschap omschrijft is ‘MOOD||SWING FT. JOHN
CIAFONE – OHH’

In maart brachten jullie jullie debuutalbum uit, gefeliciteerd! Wat is een track die jullie
heeft geïnspireerd tijdens het maken van dit album?

Wat mij betreft niet echt een specifieke track, maar wel het Black Cadmium gevoel. Everything goes, no filter. We houden door onze achtergrond als black music lovers en professional ravers 🙂 van zoveel muziekstijlen. Wat het voor mij speciaal en leuk maakte was dat we met verschillende artiesten en dus ook werkwijzen te maken kregen waar we inspiratie uit haalden. Dat was vooral heel leuk.

Is er een track die we zeker kunnen verwachten tijdens jullie set op 2 februari bij BIRD?
HUDSON MOHAWKE & NIKKI NAIR – SET THE ROOF

Kunnen jullie me misschien vijf tracks geven die jou definiëren als dj en als persoon in deze wereld, op dit moment? Dit is alleen voor Spotify, dus je hoeft geen uitleg te geven (maar dat mag altijd!).
WES LEE – WEBB
CAJMERE FT DAJAE – BRIGHTER DAYS (MARCO LYS REMIX)
BRANCO FT PRINCESS NOKIA – TAKE OFF
FRITS WENTINK & MALIN GENIE – TEARDROP RENAISSANCE
KARIZMA – TELL ME ABOUT THIS DUB


share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Thursday 17 October

Takuya Kuroda

Takuya Kuroda, geboren in Kobe, Japan, is een grensverleggende trompettist met een uitgesproken fusionstijl, waarin jazz, funk, hiphop en nog veel meer samenkomen. Hij verfijnde zijn vak in New York City, waar hij samenwerkte met iconische artiesten als José James en DJ Premier’s BADDER band. In 2024 is hij op tour en donderdag 17 oktober staat Kuroda in BIRD!

Monday 04 November

Talib Kweli

De Brooklynse MC Talib Kweli is een van de meest getalenteerde en maatschappelijk bewuste rappers van de afgelopen 20 jaar. Hij is internationaal bekend en streeft ernaar de top te bereiken zonder zijn verleden te verloochenen. Kweli heeft indrukwekkende samenwerkingen gehad met artiesten zoals Mos Def, Kanye West en Pharrell Williams, en heeft een veelzijdige muziekcarrière opgebouwd. In 2011 richtte hij Javotti Media op, een platform voor onafhankelijke denkers en doeners, dat muziek, films en boeken uitbrengt.

Sunday 08 September

Porcelain id

Parels zijn zeldzaam en je zult moeite moeten doen om ze te vinden. Gelukkig komt België steeds met nieuwe parels, met als nieuwste Porcelain id Zondag 08 september komen ze naar V11 in Rotterdam!